‘Kim karaborsacılık yapmak için halkın ihtiyaç duyduğu gıda maddelerini kırk gün saklarsa o, Allah’tan uzak, Allah da ondan uzak olur.’

(Kaynak: Ahmed, el-Müsned, 2/33; Heysemî, ez-Zevâid, 4/100)

‘(İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak için) dışarıdan mal, yiyecek getiren (câlib) Allah katından rızıklandırılmış, bereketli kimsedir. Stokçuluk yapan ise lanetlenmiştir (ilahi rahmetten uzaktır).

(Kaynak: Ibn Mâce, nr. 2153; Dârimî, es-Sünen, nr. 2544; Hâkim, el-Müstedrek, 2/11)

‘Zira Allah Teala, merhametlilerin en merhametlisidir. Dilerse kulu üzerindeki şirk hariç tüm haklarından vazgeçebilir. Ama hak sahibi kulları razı edip helalleşmek o kadar kolay değildir. Bu yüzden kul hakkıyla Allah’ın huzuruna gitmemeye büyük ölçüde özen göstermek gerekmektedir. Aksi halde ahirette Hz. Peygamber’in diliyle müflis kişi konumuna düşmemek elde değildir.’ (Alıntı).

Son günlerde Müslümanlığın gereği olan bu değerlerin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. Stokçular, karaborsacılar ve ticaretin ön gördüğü hakkın üzerinde kazanç elde etmek isteyenler; şunu unutmasınlar ki, fırsatçılık en büyük günahtır ve bunun vebalinden kurtulmak öyle kasasını doldurarak, birkaç yardım yaparak, ya da dini kullanarak menfaat elde etmeye benzemez.

Neredeyse hiç bir Müslüman ülke, güzel dinimizin gereklerini tam anlamıyla yerine getirmiyor. Birçok yönetici ve sözde din adamı, birçok şeyi kendi menfaat ve çıkarları doğrultusunda yorumluyor ve insanlara böyle aktarmayı uygun görüyor ki, ömürleri boyunca koltuklarında zenginlik ve mutluluk içinde otursunlar. Ama o üzerinden menfaat ve çıkar elde etmek istedikleri dinin hesap verme gününün olduğunun her nedense unutuyor, ahirete değil, dünyalığa çalışıyorlar.

Bilindiği üzere Çin'in Hubei Eyaleti’nin yönetim merkezi ve 8 milyonun üzerindeki nüfusuyla, en büyük şehri Vuhan’da ortaya çıkan ve neredeyse tüm ülkelere yayılan Koronavirüs (Covid-19), binlerce kişinin ölümüne, yüz binlerce kişinin tedavi altına alınmasına, şehirlerin, hatta ülkelerin karantina altına girmesine neden oldu. Okullar tatil edildi, spor müsabakaları, toplantılar, konserler iptal edildi ya da ertelendi. Tüm bu olanlar insanoğlunun ne kadar aciz ve ne kadar zavallı kaldığını bir kez daha gösterdi.

Bir virüs tüm insanlığı kasıp kavuruyor. Panik, korku almış başını gidiyor. Fakat fırsatçılar, daha önce deprem felaketlerinde ev kiralarına nasıl misliyle zam yaptılarsa, bugünde aynı şey yapıyorlar. Pusuya yatmış bu insan müsveddeleri, hesap gününü unutarak, insanların en temel ihtiyaçlarına öylesine fahiş zamlar yaptılar ki, tabiri caiz ise resmen soydular.

Geçtiğimiz gün 42 meslek odasının bağlı olduğu ve yaklaşık 64 bin dolayında üyesi bulunan Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu, fahiş fiyatlardan zincir marketleri sorumlu tutarak, ‘Koronavirüs çıkması ile vatandaşlarımız tedbir amaçlı olarak temizlik ürünlerine yöneldi. Ancak hiç hoş olmayan duyumlar alıyoruz. Bazı zincir marketlerde özellikle temizlik ürünlerine yüzde 20 ile 30 arasında zam yapıldığı bilgisi aldık. Halkı soymalarına kesinlikle izin vermeyeceğiz. İlgili kurumları tedbir almaya davet ediyorum. Bu iddiaların acilen araştırılması lazım’ dedi.

Birkaç gün sonra ise, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya ile Diyarbakır Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil, açıklama yaptı. İki başkan, ‘Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ve Diyarbakır Ticaret Borsası olarak ürünlerinde haksız fiyat artışı yapan firmalara karşı disiplin mekanizmalarını çalıştıracağımızı ve bu haksızlıkları yapan firmalara hak ettikleri cezaları vereceğimizi, bir kez daha buradan kamuoyuna duyururuz. Herkes bilmeli ki vatandaşı mağdur edenlere karşı sessiz kalmayacağız’ dediler.

Öncelikle bu açıklamaları, keşke 3 başkan yan yana gelip yapsalardı. Kamuoyunda ‘Acaba başkanlar arasında sorun mu var’ imajı yaratılmazdı .

Sonra; ticaretini doğru-dürüst yapan, hakka ve hukuka riayet eden ticaret erbaplarını tenzih ederek, söylemem gerekiyor ki, bu fiyatları kim yükseltiyor. Sadece zincir marketler mi bunu yapıyor. Zincir marketlerden koli koli mal alıp bunun yüksek fiyattan satanlar yok mu. Herkes işini dürüst yapıyorsa bu zamlar nereden geliyor. Bu esnaf uzaydan mı geldi? Hiç kimse unutmasın, Allah kul hakkını affetmiyor.

Bu arada, yöneticilerimiz bu kadar tedbir almışken ve insanların kapalı alanlara girmemelerini isterken kirasını, vergisini, çalışanının maaşını ve sigortasını ödeyemeyen esnaflara, erteleme getirmelidir.

Sevgiyle kalın.