HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, kentteki kadına yönelik şiddeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’a sordu.

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, kentte kadına yönelik şiddet vakalarındaki artışı Meclis gündemine taşıdı. Sürücü, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık tarafından yanıtlanmak üzere TBMM’ye sunduğu soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Kadına ve çocuğa yönelik şiddet vakaları her geçen gün artıyor. Erkek şiddetinin önlenmesi için kapsamlı politikaların geliştirilmemesi, yasaların etkin uygulanmaması şiddeti her geçen gün teşvik ediyor. Ülke genelinde artan bu erkek şiddeti seçim bölgem Şanlıurfa’da da maalesef ki acı sonuçlar doğurmaya devam ediyor. Haber sitesi Bianet’in yayınladığı ve sadece basına yansıyan 2022 verilerine göre,

Ocak ayı içerisinde en az 23 kadın erkekler tarafından öldürüldü.

Şubat ayı içerisinde en az 22 kadın erkekler tarafından öldürüldü.

Mart ayı içerisinde en az 25 kadın erkekler tarafından öldürüldü.

Nisan ayı içerisinde en az 29 kadın erkekler tarafından öldürüldü.

Mayıs ayı içerisinde en az 32 kadın erkekler tarafından öldürüldü.

Haziran ayı içerisinde en az 32 kadın erkekler tarafından öldürüldü.

Temmuz ayı içerisinde en az 28 kadın erkekler tarafından öldürüldü.

Ağustos ayı içerisinde en az 31 kadın erkekler tarafından öldürüldü.

Eylül ayı içerisinde en az 26 kadın erkekler tarafından öldürüldü.

Ekim ayı içerisinde en az 32 kadın erkekler tarafından öldürüldü.

Kasım ayı içerisinde en az 28 kadın erkekler tarafından öldürüldü.

Öldürülen, şiddete maruz kalan kadınların çok daha fazla olduğu, kadına yönelik şiddetin sayılarla ifade edilemeyecek kadar yaygın ve sistematik olduğu bilinmektedir. 2022 yılının ilk 11 ayında en az 308 kadının erkekler tarafından öldürülmüş olması Türkiye’de yaşayan kadınlar açısından bir kırmızı alarm niteliği taşımaktadır. Öldürülen kadınların arasında seçim bölgem olan Şanlıurfa’dan en az 8 kadın bulunmaktadır. Ayrıca “şüpheli kadın ölümü” olarak kayda geçen en az 5 kadın ölümü mevcuttur ki “şüpheli” olarak adlandırılan cinayetlerinden arkasında da erkek şiddeti olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte Şanlıurfa’da çok fazla kadına yönelik yaralama, öldürme teşebbüsü, çocuk istismarı vakası yaşanmış, çok sayıda şiddet vakası basına yansımıştır.”

‘2022 yılında Urfa’da kaç kadın erkek şiddetine maruz kaldı?’

Sürücü’nün Urfa’daki kadına şiddet konusunda Aile Bakanı Yanık’a yönelttiği sorular ise şöyle:

“1-Bakanlığınız her gün en az bir kadının erkekler tarafından öldürülmesine dair bir acil eylem planına sahip midir?

2-Bakanlık bünyesinde toplanan verilere göre 2022 yılı içerisinde kaç kadın erkekler tarafından öldürüldü? Kaç kadın taciz ve tecavüze maruz kaldı? Kaç kadın erkek şiddetine maruz kaldı?

3-Bakanlık bünyesinde toplanan verilere göre 2022 yılı içerisinde kaç çocuk istismara maruz kaldı? Bu vakaların kaçı Şanlıurfa’da yaşandı?

4-Bakanlık bünyesinde yapılan çalışmaların niteliği ve şiddeti önlemede yeterli olup olmadığına dair bir fizibilite çalışması mevcut mudur? Mevcut ise bu çalışmanın sonuçları nelerdir? Bakanlığın görüşüne göre erkek şiddeti neden durdurulamamaktadır?

5-Erkek şiddetinin son bulması için hali hazırda yürütülen çalışmalar nelerdir?

6-Şanlıurfa’da giderek artan kadına ve çocuğa yönelik şiddet Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?

7-Şanlıurfa’da giderek artan kadına ve çocuğa yönelik şiddete dair bir çalışmanız var mıdır? Bu şiddetin sebeplerinin neler olduğu ve bu sebeplerin giderilmesine dair politikalarınızı içeren çalışmalarınız nelerdir?

8-Kimi cinayet haberlerinin basına yansımadığı göz önüne alınarak, Bakanlığın elindeki verilere göre Şanlıurfa ilinde 2022 yılında şimdiye kadar toplamda kaç kadın ve kaç çocuk erkekler tarafından katledilmiştir?

9-Şanlıurfa’da bulunan sığınaklarda şu anda toplam kaç kadın kalmaktadır? 2022 yılı içerisinde kaç kadın sığınakta kalmak için başvuru yapmıştır?

10-Şanlıurfa’da bulunan belediyelerin kadına yönelik şiddeti önlemek için ne gibi politikaları olduğu, politikalarının olup olmadığı Bakanlığınızın takibi dahilinde midir?

11-Şanlıurfa Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün çalışmaları nelerdir? Bu çalışmaların yetersiz olduğu göz önüne alınarak yeni politikalar ve çalışmalar için adım atılacak mıdır?”

Editör: TE Bilişim