Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, Ergani İlçesi’nde bulunan Çayönü kazı alanında incelemelerde bulundu. Ziyarette konuşan Vali Zorluoğlu, Ergani Ovası'nda, Dicle Nehri'nin kenarında, milattan önce 10 binden başlayan yerleşim evreleri bulunan Çayönü’nün, avcılık ve toplayıcılıktan yerleşik hayata geçilen ilk noktalardan biri olduğunu söyledi. Zorluoğlu, “İlk yerleşim yerlerinden biri burada. İnsanlık tarihinin yerleşik hayata geçtiği ilk alanlardan biri Çayönü” dedi.

MEDENİYETİN İLK ADIMLARI ÇAYÖNÜ'NDE ATILDI

Çayönü’nün yalnızca ilk yerleşim yeri olmakla kalmadığını belirten Zorluoğlu, bölgenin tarım ve hayvancılık tarihindeki önemine de dikkat çekerek, “Buğday ve arpanın ilk kez ziraatının yapıldığı, koyun, keçi ve domuzun evcilleştirildiği ilk bölgelerden biri Çayönü. Bu bakımdan çok kıymetli bir alan”şeklinde konuştu. Mimari açıdan da Çayönü’nün dünya mirasına katkı sunduğunu dile getiren Zorluoğlu, “Burada, yuvarlak tabanlı barınaklardan dikdörtgen tabanlı evlere geçildiğini biliyoruz. Kazılardan elde edilen bulgular, bu dönüşümü açık şekilde ortaya koyuyor.” dedi.

GİZEMLİ KALINTILAR: TERRAZZO MOZAİKLER VE İNANÇ İZLERİ

Vali Zorluoğlu, kazı çalışmalarında bugüne kadar yalnızca yüzde 17’lik bir alanın gün yüzüne çıkarıldığını belirterek, şu bilgileri paylaştı: “1964’ten bu yana yapılan kazılarla yalnızca yüzde 17’si açığa çıkarıldı. Bu çalışmalarda, dünyadaki ilk örneklerinden biri olarak söndürülmüş kireçten yapılmış terrazzo mozaik kaplamaya rastlandı. Ayrıca alanda, dönemin inanç sistemlerine dair izler taşıyan dikili taşlar da bulunuyor. Bu izlerin anlamlarını uzmanlarımız, ortaya koymaya devam ediyor.”

ÇAYÖNÜ, DİYARBAKIR TURİZMİNİN YENİ YILDIZI OLACAK

Vali Zorluoğlu, Çayönü’nün dünya arkeoloji literatüründe önemli bir yer tutmasına rağmen, henüz Diyarbakır ve Türkiye kamuoyunda yeterince tanınmadığını belirterek şu açıklamayı yaptı: “Burası, Diyarbakır turizmi açısından çok kıymetli bir alan. Hedefimiz; GAP İdaresi, Kalkınma Ajansımız, üniversitelerimiz, meslek odalarımız ve diğer paydaşlarla birlikte bu eşsiz mirası hem Türkiye’nin hem de dünyanın turizm gündemine taşımak.”

ZİYARETÇİLERE “ZAMANDA YOLCULUK” HİSSİ VERİLECEK

Bölgeye yönelik turizm altyapısı projelerine de değinen Zorluoğlu, ziyaretçilere yönelik kapsamlı planlar olduğunu dile getirdi. Zorluoğlu, “Bu yıl, Kalkınma Ajansımızın bütçesiyle bir ziyaretçi karşılama merkezi inşa ediyoruz. Aynı zamanda, dönemin yaşamını canlandırabileceğimiz bir model alan kurmayı planlıyoruz. Ziyaretçiler, o dönemin yaşantısını doğrudan deneyimleyebilecekleri bir yapının içine girecekler. Projelerimiz hazır; finansman çalışmaları da sürüyor.” dedi.

“ÇAYÖNÜ’NE HAK ETTİĞİ DEĞERİ KAZANDIRMAK İSTİYORUZ”

Vali Zorluoğlu, sözlerini şu ifadelerle tamamladı: “Çayönü ve Hilar Mağaraları ile birlikte bu bölgeyi, önümüzdeki yıllarda tıpkı Göbeklitepe gibi, Türkiye’nin ve uluslararası kamuoyunun dikkatine sunmak ve Çayönü’ne hak ettiği değeri kazandırmak istiyoruz.”

Kaynak: Bülten