Maalesef 2020 yılı insanlık için hiç de iyi bir yıl olmadı. Yılın başından itibaren dünyanın birçok yerinden üzücü haber peş peşe geldi. Tabi ki insanlık için en önemli olanı hiç kuşkusuz koronavirüs salgını oldu. 

Ülkemizde de koronavirüs illeti, elbette ilk gündem maddesi oldu. Birçok sevdiğimizi aldı. Ancak bunun yanısıra yılın ilk günlerinden itibaren çığ, deprem, sel, göçmen ölümleri gibi birçok felaket haberi de ardı arkasına geldi.     

Şimdi yeni bir yıla girmemize günler kaldı. Her yeni yıl bir umut derler. Umarım 2021, 2020’yi aratmaz ve insanlık için güzelliklerin hakim olduğu ve de birbirimize yeniden yakınlaştığımız, sarıldığımız güzel bir yıl olur.

Bu kısa analiz ve görüşten sonra bu haftaki tarifime geleyim. Sizde yılbaşı menüsü hindisiz olmaz diyenlerdenseniz, sizlere pratik ve lezzetli bir tarif denemenizi öneriyorum. İç pilav tarifi de sizlere hediyem olsun. Yapanlara şimdiden afiyet olsun diyor ve yeni yılınızı kutluyorum.

Gerekli malzemeler:

1 adet orta boy hindi

10 adet bebek patates

20 adet bebek havuç

30 adet Brüksel lahanası

2 adet defneyaprağı

1/2 tatlı kaşığı tane karabiber

Sosu için:

1/2 paket biberiye

1/2 paket taze kekik

100 gram sarımsak

80 gram domates salçası

50 gram bal

80 gram yoğurt

İç pilav için:

2 su bardağı pirinç (8 kere yıkanmış)

2 yemek kaşığı tereyağı

1 su bardağı zeytinyağı

1 adet büyük boy kuru soğan (küçük doğranmış)

3 yemek kaşığı çam fıstığı

2 yemek kaşığı kuş üzümü (suda bekletilmiş)

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı yenibahar

1 çay kaşığı tarçın

3 su bardağı su (et veya tavuk suyu da olur)

1 su bardağı kestane (fırınlanmış ve temizlenmiş)

Yemeğin yapılışı:

Hindiyi bol suda yıkayın ve kağıt havlu ile kurulayın. Bütün sos malzemesini bir blender yardımıyla pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar çekin.

Sosu, bir fırça yardımıyla hindinin her tarafına eşit yayılacak şekilde sürün ve pişirme poşetine koyarak fırın tepsisine alın. Önceden ısıtılmış 170 derecedeki fırında 2,5 saat kadar pişirin.

Hindiyi fırından almanıza 30 dakika kala, poşetten çıkarın ve poşetin içindeki sosu bir kaşık yardımıyla üzerine dökerek güzelce kızartın.

Bu sırada garnitür sebzeleri sıcak suda maksimum 1 dakika haşlayın ve bir kap içinde hazırladığınız buzlu suya alarak pişmelerine engel olun. Buzlu suda 3 dakika beklettikten sonra tüm sebzeleri bir tavaya alın. Zeytinyağı, tuz, karabiber ve taze kekik ile lezzetlendirdikten sonra 3 dakika soteleyin.

Hindiyi servis tabağına alın ve sebzelerle süsledikten sonra iç pilavla birlikte servis edin.

Kestaneli iç pilav için, tereyağı ile zeytinyağını pilav tenceresine alarak ısıtın ve soğanı ilave edin.

Soğan yumuşadığında çam fıstığını ekleyerek renk alana kadar kavurmaya devam edin.

Pirinç ile kuş üzümü, tarçın, karabiber, yenibahar ve tuzu ekleyerek kavurmaya devam edin ve baharatların kokusunu aldığınızda kestaneleri ilave edin.

Son olarak suyunu ilave edin ve 10-15 dakika pişirin. Kapağı kapalı olarak 20 dakika dinlendirin ve servis edin.

Bu arada sunum için önerim ise, iç pilavı, fırından çıkardığınız hindinin içine doldurabilir veya sunum yapacağınız servis tabağının altına yaydıktan sonra üzerine nar gibi kızarmış hindiyi ve yanına garnitür sebzeleri ekleyerek de servis edebilirsiniz.