ÖZEL HABER/Ceren AKYIL 

Nisan ayının ortasında Türkiye genelinde yaşanan ani sıcaklık düşüşü ve kar yağışı, Diyarbakır’ın özellikle kuzey ilçelerinde ciddi hasara yol açtı. 12-13 Nisan tarihlerinde etkili olan don, başta Dicle, Lice, Kulp Çüngüş ve Çermik ilçeleri olmak üzere birçok bölgede badem, bağ ve sebze üretiminde büyük kayıplara neden oldu. 
Diyarbakır Ziraat Mühendisleri Odası Eş Başkanı Adil Karatekin, gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e yaptığı açıklamada, zirai donun özellikle bitkilerin hücre içi suyun donmasıyla hücre yapılarında bozulmaya yol açtığını belirtti.

DON BİTKİYİ TAMAMEN ÖLDÜREBİLİR DE

Don oluşmasının bitkiyi tamamen öldürebileceğini de vurgulayan Karatekin,  "Don zararı çiçek ve meyvede olduğu gibi genç sürgünlerde de görülmektedir. Bitkilerin hücre içindeki suyu donması ile sonuçlanan don olayları hücre yapıları bozulur. Sonuç itibariyle bitkinin büyümesi durur, yaprakları ve meyveleri zarar görür. Çiçek açan meyve ağaçlarının tekrar yeşermesi çok zor. Hatta bazı durumlarda tamamen ölmesine yol açabilir” dedi.

“DONDAN ETKİLENEN YERLER AFET BÖLGESİ İLAN EDİLSİN” 

Çiftçinin uğradığı zararın giderilmesini vurgulayan Karatekin, şöyle devam etti: 

"Tarım Sigortaları Havuzu’na kayıtlı çiftçiler dışında üretim yapan, ekonomik gücü olmayan çiftçilere de destek verilmeli. Maalesef şu anda uygulanan ekonomik politikada tarıma yönelik gerekli desteklerin verilmediği bir ortamda, iktidarın yapması gereken donun tespit edildiği yerlerde afet bölgesi ilan etmesi. Erken ve gerçekçi bir şekilde hasar tespiti yapılarak çiftçilere her türlü kolaylık sağlanması, kullandığı kredilerin faizinin silinmesi gibi somut adımlar atılmalı."

 FİYAT ARTIŞLARI GÜNDEME GELECEK

Dondan kaynaklı sebze ve meyvelerinde fiyat artışının olabileceğini ifade eden Karatekin, “Dona dayalı olarak gerçekten üretim azalması nedeniyle fiyatların yükselmesine kadar spekülatif fiyat artışları da gündeme geliyor. Eğer kuraklık yine devam edecekse de bu fiyat artışları hem yaz sebze meyvesinde hem hububatta, hem de bakliyatta artarak devam eder. Doğrudan doğa koşullarına bağlı olan tarımda, doğal nedenlerle oluşan zarar kadar asıl sorun, bu sıkıntılar olmadan da tarımdaki yüksek fiyat, yüksek gıda enflasyonu, çiftçinin tarlada zarar etmesi, arazisini bırakması, ekmemesi sorununun unutulmaması gerek” dedi.

Muhabir: Ceren AKYIL