Fatma Temel- Özel Haber

TTB, yaptığı basın açıklamasında son dönemlerde artış gösteren grip, COVID ve İnfluenza vakalarına dikkat çekmişti. Ülke genelinde vakalar artarken eczaneler ilaç bulmakta sıkıntı yaşıyor. Diyarbakır Suriçi’nde eczacı olan Medeni Yetişen, “Günlük 50 ve ya 100 kişi geliyorsa biz bunlardan 10 tanesinin ilaçlarını verebiliyoruz” dedi.

‘ilk defa yine pandemi kadar yoğun olmaya başladı’

Yaklaşık 10 yıldır Diyarbakır Suriçi’nde eczacı olan Medeni Yetişen, ” Pandemi döneminde çok yoğunduk. Pandemi döneminden sonra ilk defa yine pandemi kadar yoğun olmaya başladık bu süreçte. Son üç haftadır bu yoğunluk başladı. İlaçlar az geliyor. Depolar az gönderiyorlar. Her eczaneye belirli sayıda ilaç gönderebiliyorlar. Bu da hastaların ihtiyacı olan ilaçları karşılamıyor. Şuan ki hastalıkta kullanılan bazı ilaçları onar tane yolluyorlar. O da yetmiyor hastalara maalesef. Günlük 50 ve ya 100 kişi geliyorsa biz bunlardan 10 tanesinin ilaçlarını verebiliyoruz“ diye konuştu.

‘Firmalar ilaç üretemiyor’

İlaca ulaşamamanın en büyük nedenlerinden birinin artan kurdan dolayı olduğunu belirten Yetişen, “İlaçların olmayışının nedeni tam olarak bu hastalıkta değil. Asıl nedeni bu yükselen kurdan kaynaklanıyor. Buda ilaç firmalarının ilaç üretemeyişinden kaynaklanıyor. İlaç firmalarındaki maliyet çok arttı o yüzden firmalar ilaç üretemiyor. Yeteri kadar zam gelmediği için ilaç üretimi sekteye uğruyor. Dolar kuru şuan 15 liradan hesaplanıyor oysaki dolar şuan 30 lirayı aşıyor. Binevi ilacı 30 liraya alıyorsunuz ama 15 liraya devlete satıyorsunuz. Ve o aradaki zarar da firmadan gidiyor. Bazı ilaçları buna bağlı olarak ya az üretiyor firmalar ya da üretmiyor. Şişe maliyeti, kutu maliyeti her şey artıyor. Firmalar da bunu karşılayamıyor. Birinci neden bu diyebiliriz. İkinci neden de zam dönemi geldiğinde firmalar eczanelere ilaç satışını yapmıyor. Depolar gelen zamlardan yararlanmak istedikleri için bekletiyorlar. Zamdan sonra piyasaya sürüyorlar“ dedi.

‘Zam süreçleri mantıksız ilerliyor’

Yapılan zamların bir ay sonra uygulanması eczanelerin ilaç bulmakta sıkıntı yaşamalarına sebep olduğunu belirten Yetişen sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hastalıklar çoğalmış. Buna bağlı olarak ilaç üretiminin artması gerekirken tam tersi üretim az. Diyarbakır’da hemen hemen bütün eczanelerde durum böyle. Tabi bazı farklar var. Diyarbakır’da şuan üç tane büyük depo var. O depolarla çalıştığımız orana göre o depolar bazen az ve ya fazla ilaç gönderebiliyorlar. Ama yine de ilaçlar yetersiz. Nöbetlerde sorun yaşıyoruz. İlaç yetmiyor. Zam süreçleri mantıksız ilerliyor mesela diyelim ki bugün zam yapıldı ama uygulamaya bir ay sonra geçiliyor. Bu bir ay içerisinde de depolar ilaç vermek istemiyor. En son 25 Aralık’ta yüzde 25-30 arası ve yüzde 15-20 arası ilaçtan ilaca değişen zamlar yapıldı. Yaklaşık yüzde 40’lık zam yapıldı. Bazı ilaçlar zamdan dolayı bulunmuyor bazı ilaçlar da firmalar üretmediği için bulunmuyor. Migren ilaçları, bazı tansiyon ilaçları, diyabet, epilepsi ilaçları yok. Bunlar maliyetli olduğu için üretilmiyor. Kurun düzelmesi gerekiyor. Çoğunlukla ekonomik nedenlerden dolayı ilaçlar bulunmuyor ve pandeminin başından beri bu böyle.”

Editör: Fatma TEMEL