Türkiye'nin en büyük 2. sulama projesi olan Silvan Barajı projesi, 8 baraj ve 23 sulama tesisinden oluşuyor.

Türkiye'nin dev projeleri arasında yer alan Silvan Projesi, Diyarbakır'da tarımsal sulamaya ve enerji üretimine büyük katkı sunacak.

Atatürk Barajı'ndan sonra ülkenin en büyük sulama sahasına sahip olan Silvan Barajı, 8 milyon 680 bin metreküp gövde dolgu hacmine sahip olacak. Barajda 7,3 milyar metreküp su depolanabilecek. Önümüzdeki Ağustos ayında su tutmaya başlayacak. 

Silvan Barajı, temelden yüksekliğinin 175,50 metre olması sonucu kendi sınıfında (Ön Yüzü Beton Kaplamalı Kaya Dolgu Baraj) ülkenin ve Avrupa'nın en yüksek barajı konumunda olacak.

Silvan projesinin en önemli ayağı Silvan Barajı'nda önemli bir eşik aşılarak gövde dolgusu tamamlandı.

Silvan Barajı ve HES, tüm üniteleriyle tamamlandığında, sulama ve enerji üretimini kapsayan 4 ayrı aşamada işletilecek. Her aşamada, Silvan Barajı rezervuarından sulamaya verilen su miktarı artacak.

Silvan Barajı'nda depolanacak su ile halihazırda kuru tarım yapılan 2 milyon 350 bin dekar arazide modern sistemlerle sulama yapılabilecek.

Silvan Barajı ve HES, tarımsal sulama ve enerji üretiminden milli ekonomiye yıllık 1,91 milyar lira katkı sunacak, çok sayıda kişiye istihdam imkanı sağlayacak.

Kuru tarım yapılan ve ağırlıklı olarak buğday, arpa ve mercimek ekilen alanlarda proje sahasının sulamaya açılmasıyla hububat, pamuk, mısır, sebze, ayçiçeği gibi yeni ürünlerle ürün yelpazesi genişleyecek, kuru tarıma göre verim artacak.

Silvan Barajı'nda önemli bir aşama kaydedilirken Diyarbakır'ın verimli topraklarını suyla buluşturacak Başlar ve Ergani Barajları ile Ergani İçme Suyu Arıtma Tesisi de hizmete alınıyor.

2. Büyük Baraj

Geçtiğimiz hafta sonu Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, incelemelerde bulunduğu Silvan Barajın hizmete alınmasıyla Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) bölge genelindeki sulama hedeflerine ulaşılması adına önemli bir adım atılacağını belirtildi.

Diyarbakır'ın çılgın projesi olarak bilinen Silvan Barajı'nda gövde dolgusu tamamlandı. Baraj, GAP'ın en önemli projelerinden Silvan Projesi'nin en büyük ve en önemli bileşenidir. Baraj, oluşturacağı 7,3 milyar metreküp rezervuar hacmiyle GAP'ın Atatürk Barajı'ndan sonra ikinci büyük barajı olacak. 4 aşamalı olan Silvan projesi kapsamında her aşamada Silvan Barajı rezervuarından sulamaya verilen su miktarı artarken Silvan Hidroelektrik Santrali'nde üretilen elektrik enerjisi azalacak. Böylece zaman içinde enerji üretimi 681 milyon kilovat saatten 88,41 milyon kilovat saate inerken sulamaya verilen su 1,791 milyon metreküpe çıkacak.

"Ekonomiye yılda 1,91 milyar lira katkı sağlayacak"

Projenin tamamen hizmete alınmasıyla toplamda 2 milyon 350 bin 580 dekar alanın suyla buluşacak. Böylece yaklaşık 305 bin kişiye iş imkanı, ekonomiye de yılda 1,91 milyar lira katkı sağlanacak. Silvan projesinin toplam maliyetinin 2020 yılı fiyatlarıyla 13,25 milyar lira olduğu belirtilmişti. Önemli bir eşiği aşarak gövde dolgusunu tamamladığımız bu devasa barajın 2020 yılı sonu itibarıyla ön yüz beton imalatlarını tamamlanıp, 2021 Ağustos ayında ise barajı su tutmaya hazır hale getirmeyi hedeflendiği yetkililerce belirtildi.

Diyarbakır merkez, Silvan ve Bismil ilçelerindeki ovaları sulayacak bu projeler sayesinde bölgedeki tarım üretiminde 2-3 katlık bir artış olacağı belirtildi.

Bu da vatandaşlarımızın gelirlerini aynı nispette yükseleceği anlamına geliyor. İstihdamda sağlayacağı 305 bin kişilik artış ve ekonomiye kazandıracağı yıllık 2 milyar liraya yakın kazançla bu projeler Türkiye için de büyük öneme sahiptir. Tamamı 14 milyarlık bir harcamayla hayata geçirilecek olan Silvan Projesinde henüz yüzde 16 gibi bir gerçekleşme sağlanması büyük bir kayıp olarak görüyorum. Bir süre önce başlattığımız yatırımlarda önceliği tamamlama aşamasında olanlara verme stratejimizi 2021 bütçesiyle bir adamı daha ileriye taşıyoruz. Yüksek katma değerli ve belirli bir gerçekleşme seviyesine ulaşmış projeleri hızla tamamlayarak elimizdeki kaynağı en verimli şekilde kullanmakta kararlıyız. Bu kapsamda Silvan Barajı’nı önümüzdeki yılın sonunda tamamlamayı ve su tutmaya başlamasına planlıyoruz. Aynı bu barajın suyunu diğer barajlara ve ovalara aktaracak babakaya yer teslimi bugünlerde yapılacak olan Silvan tünellerini de havzada suyun birikmesine paralel şekilde faaliyete geçireceğiz. Proje çerçevesinde 263 bin dekar arazinin sulanmasını sağlayacak tesisler inşa halindedir. Bu yılın sonuna kadar 105 bin dekarlık alanda sulama hizmeti verilmeye başlanacaktır.

 Projenin diğer safhalarını da hızlandırarak GAP'ın bu sembol eserini süratle bitirileceği ve bölgenin tarım ve ekonomisine büyük katkı sağlamasını umarım.