ÖZEL HABER – Jan BELEK
Diyarbakır’da günlerdir etkisini sürdüren kavurucu sıcaklar hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Termometrelerin yer yer 50 dereceyi geçtiği kentte, vatandaşlar da esnaf da bir hayli zorlanıyor. Hal esnafı gelen ürünlerin sıcaklar nedeniyle bozulduğundan şikayetçi. Aynı sorundan şikayetçi olan Pazar esnafı da ürünleri satmak için adeta zamanla yarışıyor. Vatandaşlar sıcaklar nedeniyle akşam saatlerini tercih ederken, akşama kalan ürünler ise çoğunlukla bozuluyor. Bu da Pazar esnafın zarar etmesine neden oluyor. Gün içinde boş kalan semt pazarlarında akşama kalan sebze ve meyveler çoğunlukla çöpe gidiyor.
“AYNI GÜN SATAMAZSAK ÇÖP OLUYOR”
Akşam saatlerine kadar neredeyse boş kalan semt pazarlarında esnaf, satış yapamamaktan şikayetçi. Yıllardır Diyarbakır semt pazarlarında çalışan Hilmi Yoldaş, “Biz esnafın hali zaten iyi değildi, üstüne birde sıcaklar gelince durum iyiden iyiye çekilmez bir hal almış durumda, aldığımız ürünü aynı gün satmazsak, ertesi güne bozulup çöp oluyor” dedi.
“SICAK HAVA SATIŞA ENGEL”
Kentte yaşana aşırı sıcaklardan dolayı satışlarının iyiden iyiye düştüğüne dikkat çeken Yoldaş şunları söyledi: “Sıcaklar satışa engel olurken, tezgâhtaki mal da bozuluyor. Sıcaklardan dolayı vatandaş gündüz saatlerinde alışverişe çıkmıyor, akşamüstü geliyor. Kalan mal olursa ucuzluyor onu alıyor, ya da kalan, çöpe atılmak üzere dökülen bir mal olursa, çoğu insan ona yöneliyor.”