HABER - Güneş OCAĞA
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Demir Otel'de düzenlediği toplantıyla bir yıllık faaliyetlerini değerlendirdi. Faaliyet raporunu açıklayan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, sözlerine Rudaw TV Diyarbakır Temsilcisi Maşallah Dekak ve kameraman Mehmet Kanevi’ne yönelik gerçekleşen saldırıyı kınayarak başladı. Kaya, “Rudaw, K24 ve Kürdistan TV çok dilli yayın yapıyorlar. Bizim kendi öz basınımızlar. Arkadaşlarımıza yapılan saldırıyı kınıyorum” dedi.

FAALİYET RAPORUNU AÇIKLADI

Ardından DTSO’nun bir yıllık faaliyetini açıklayan Kaya, 22 bin 798 üye sayılarının olduğunu belirterek, “Bölgenin en önemli sektörü inşaat sektörüdür. Son iki yılı değerlendirdiğimizde iki sektörümüzdeki artışı görebiliyoruz. Enerji altyapı ve inşaat sektöründe üye sayısı yüzde 13. 37 arttı. Sanayi alt yapımızın yeterli olmamasından dolayı imalat sektörü sayısında hep düşük rakamlarda kalmıştık. Ama geçen yıl ve bu yıl da imalatçı firma sayımız da yaklaşık yüzde 11 artış sağladık. Bu artışlar kentimiz için çok değerlidir” ifadesinde bulundu. 

“İLÇELERDEKİ TEMSİLCİLİKLERİMİZ ÖNEMLİ”

İlçelerde açtıkları temsilciliklerin önemine değinen Kaya, “Bismil, Ergani ve Silvan temsilciliklerimizde tüm işlemlerin yapılabileceği şekilde devam ediyor. Bu ilçelerdeki üyelerimiz artık Diyarbakır’a gelme gereği duymuyorlar. Ve bütün işlemlerini oradan yapabiliyorlar” diye konuştu. 6 tane kurullarının olduğuna değinen Kaya, “Yüksek İstişare Kurulu, İş Konseyi, Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, Turizm Platformu ve Tarım konseyimiz çalışmalarına devam ediyor” bilgisini verdi.

“KADIN TEMSİLİYETİNDE EN İYİ ODA BİZİZ”

Faaliyet gösteren 3 tane kurumlarına da değinen Kaya, şu bilgileri verdi: 
“Kredi Garanti Fonu Türkiye Standartları TS’ye ve Rize merkezimiz odamız bünyesinde hizmet vermeye devam ediyor. Odamıza ait bir tane eğitim vakfımız var, üniversite kurmayı hedefleyip bugünlerde ise Kürt dili ile ilgili çalışma yapan dernek ve yayınlara destek veriyor. Temel hedefimiz üniversite kurmak. 6 tane de iktisadi işletmemiz var. Bugün aslında kadın meclisimiz başkanının da size hitap etmesini isterdik ama yeni başladık.

Çok kısa bir süre içerisinde Kadın Meclisi’nin karar vereceği şekilde, hem yapısını, hem yürütmesini birlikte oluşturacağız. Buradan belirtmek isterim ki, gerçekten kadın temsiliyeti anlamında gerek yönetim kurulunda olsun, gerek mecliste olsun, gerekse de kurduğumuz yapılarda Türkiye'de en iyi temsil edilen odalardan biriyiz. Hatta odasıyız diyebiliriz. Kadınlara çok teşekkür ediyorum.” 

“ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR”

“Bilindiği gibi oryantasyon eğitimimiz var” diyen Kaya, şunları söyledi: “Kardeş oda protokollerimiz önemli. Bunlar odamızın akreditasyonu anlamında önemli ve bunu 2024 yılında da geliştireceğiz. Organize Sanayi Bölgesi konusunda gerçekten, ben tekrar hep tüm bu işe emek veren herkese teşekkür ediyorum. En büyük sorunumuz gelen yatırımcıya istediği özellikte alan verememekti. Ama bugün Diyarbakır Birinci Organize Sanayi Bölgesi, Tekstil Organize Sanayi Bölgesi, Besi OSB, Karacadağ ve Silvan’ın da bugün itibariyle yazısı geldi. Silvan Organize Sanayi Bölgesi’nde de işlemleri başlatıyoruz. Yani oluru kabul edildi ve yaklaşık 3 bin dönümlük bir alanda olacak. Bölgesel ihtiyacı giderecek Organize Sanayi Bölgesi çalışmalarına başlayacağız.” 

“DİYARBAKIR FUARLAR KENTİ OLDU”

Fuarlarda Diyarbakır’ın önemli bir mesafe kaydettiğine de değinen Kaya, “Diyarbakır fuarlar kentine dönüştü. 1990 yıllarında başlayan bir çalışmaydı, bizimle birlikte 10 yıllık bir TÜYAP süreci yaşadık. Ardından yaşanan ekonomik, pandemi ve deprem krizleri sonrası düzenlediğimiz Kitap Fuarı’na 510 bin kişi ziyaret etti. İstanbul Kitap Fuarı kadar bir ziyaretçi sayısı yakaladık. Bu da kendimizin hem kültürel hem de fuar anlamında ne kadar duyarlı olduğunu gösterdi” dedi.
Gastronomi çalışmalarının en önemli ayaklarından bir tanesinin de coğrafi işaretler olduğunu söyleyen Kaya, “3 yılda 67 başvurudan 51 tanesini gerçekleştirdik ve halen devam ediyoruz. Tabii coğrafi işaretlerin biz sadece patentini alıp duvara asmıyoruz. Gastro İnovasyon Merkezimizle birlikte bunların ticarileşmesini sağlıyoruz. Lice domatesi, Kocaköy narı, ekmeklerimiz ve çöreklerimiz için de coğrafi işaret çalışmamız devam ediyor. Kuzey ilçelerimizde başlattığımız Fıstık yetiştiriciliğiyle ilgili çalışmamızda da bunu devam ettireceğiz. Hedefimiz aslında tüm kuzey ilçelerimizde 2 milyon fide dağıtıp burada, bir fıstık işleme tesisiyle iyi bir model yaratmak” dedi.

“ÖDENEK GELDİ, HAFİF RAYLI SİSTEM YAPILMADI”

Diyarbakır'ın ihtiyaç duyduğu projelerden birinin hafif raylı sistem olduğunu ve Türkiye'deki büyükşehirlerin çoğunda bu sistemin var olduğunu belirten Kaya, ''Diyarbakır'ın ihtiyacı yokmuş deniyor. 2017 yılından beri hafif raylı sistemle ilgili Bakanlık’tan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne ödenek geliyor. Yani kayyumdan sonra her yıl ödenek geliyor. En son 2023 yılında 642 milyon lira ödenek geldi. Fakat bu gelen ödeneklerin hiçbiri bir proje bile yapılmadan maalesef geri gitti. Yani bu kenti öncelemezseniz, bu kentin seçtiği, bu kentin insanı bu kenti yönetmezse tabii ki bu tip büyük projelere sadece bürokratlara bırakırsanız bu durum ortaya çıkar. Yani Ankara ödenek göndermesine rağmen Diyarbakır bunu kullanmayı beceremedi” dedi.

NEVİN İL: SİYASETİN DE KALBİNİN ATTIĞI BİR YER

Toplantıda konuşan DTSO Meclis Başkanı Nevin İl, "Mezopotamya coğrafyasının kadim kenti Diyarbakır, kültür, sanat ve ticaretin merkezi olduğu kadar siyasetin de kalbinin attığı bir kenttir. Ancak kültürde, sanatta, bilimde ve ekonomide bölgenin gelişmesini engellemeye yönelik uygulamalar bu topraklarda hiç eksik olmadı. Bu uygulamalar elbette ki son yılların uygulamalar olmayıp Osmanlı döneminden başlayıp, Cumhuriyet döneminde de kesintisiz devam eden uygulamalardır" dedi. Engellere karşı direndiklerini belirten İl, "Bizler de bu coğrafyada yaşayan bireyler ve kurumlar olarak her türlü engelleme ve haksız uygulamalara karşı direngenliğimizi korumaktan asla vaz geçmedik. Bundan sonra da vaz geçemeyeceğimizi elbette ki herkes biliyor" diye konuştu.

"EN ÖNEMLİ PROJEMİZ KADIN MECLİSİYDİ"

İl, “Ekonomik yapılanmalarda, toplumsal cinsiyet eşitliği anlayışını savunan odamızın en önemli projelerinden biriydi Kadın Meclisi ve birlikte başardık. Bunun için de hepinize minnettarlığımızı buradan bir kez daha dile getirmek istiyorum” dedi.
Ardından konuşan İş Konseyi Başkanı Mustafa Vural ise, “2023 yılını, depremler doğal afetler, hak ihlalleri, hastalıklar ve ekonomik krizlerle geride bıraktık. 2024 yılının insanların insanca yaşayabileceği, hak hukuk yılı olmasını temenni ediyorum. İş Konseyi, kentin ekonomik ve sosyal açısında araştırmalar yapan bir konsey. Kentimiz için hedeflerimiz çok büyük. Ancak hedeflerimize ulaşma noktasında yaşadığımız coğrafyanın iklim koşulları önemli ve etkilidir. Bu iklim koşulları daha çok ülkenin ekonomik koşulları siyasi atmosferi belirliyor. Bu anlamda ülkenin içinde olduğu siyasi koşullar ve ekonomik tablolar hiç iç açıcı değil” dedi. 

“20 GÜN HAVALİMANINA İNİŞ YAPILMADI”

Yerel seçimler konusuna değinen DTSO Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Burç Baysal, “2023 yılında iyi bir başlangıç yapmadık. Malumunuz depremle büyük bir felaket yaşadık. Kentimiz de bundan nasibini aldı. Önümüzde yerel seçimler var. Partiler yarışacak, umarım şehrimize yakışır bir temsilci gelir. Yaklaşık 8-9 yıldır Diyarbakır şehri siyasetçisiz yaşamaya alıştı. Sivil Toplum Kuruluşları gönüllü bir şekilde bu kentte siyasetçiler olmadan çalışmalarını yürüttüler. Bu aslında örnek bir tablodur aynı zamanda. Siyasetçilerimiz olmadan da bu şehrin sorunlarını çözebilecek kapasitemiz olduğunu gösterdik. Bundan sonra gelecek siyasetçilerin işleri daha kolay olacaktır. Tabi ki bu gönüllüler ordusuyla hareket ederse. 20 gün Diyarbakır Havaalanı sisten dolayı kapandı ve hiç kimsenin bu konuyla ilgili hiçbir siyasetçinin bir gram çalışması olmadı. Türkiye’nin bazı kentlerinde her türlü hava şartlarına rağmen inişler yapılıyor. Ama Diyarbakır gibi merkezi bir şehirde bu altyapının oluşmaması vatandaşları mağdur ediyor. Bunu hiçbir siyasetçi dile getirmedi” dedi.

Editör: Güneş OCAĞA