FATMA TEMEL – ÖZEL HABER

Diyarbakırlı Songül Dicle, tarihi Suriçi’nin daracık sokaklarında bulunan Cam Atölyesi’nde cama hayat veriyor.

Yaklaşık bir yıldır Suriçi’nin Cami Kebir Mahallesi’nde cam sanatıyla uğraşan Songül Dicle, camları geri dönüştürerek boncuk üretiyor. Cam sanatının bir meditasyon biçimi olduğunu söyleyen Dicle, ileriye yönelik projelerini gazetemize anlattı.

“CAMLA UĞRAŞMAK MEDİTASYON GİBİ”

Dicle, “Uzun yıllar ilaç sektöründe çalıştım. Ama içimde hep camla uğraşma vardı ama bir türlü kısmet olmadı. Sonra Erol ustamız geldi, ondan ders aldım. Yavaş yavaş camla tanıştım. Ankara’da kısa bir eğitimim oldu. Sonrasında düzenimi kurdum. Camın ateşle buluşması sonra erimesi bana çok ilginç geliyordu. Meditasyon ve yogaya ilgim olduğu için cam da bana meditasyon gibi geldi. Camla uğraştığında bütün odağının camda olması lazım. Öyle bir şey ki camı ateşten uzaklaştırdığında hemen donuyor. Yakınlaştırdığında yanıyor. Sadece camı düşünmeden yaparsan o iş olmuyor. Bunu yaparken meditasyon yapıyor gibi oluyorsun. Onun için camla uğraşıyorum” dedi.

“KENDİME AİT BİR ALAN YARATTIM”

Camı dönüştürürken kullandığı malzemelerin maliyetlerinden şikayet eden Dicle, “Şuan sadece boncuk yapıyorum. Küçük küçük objelerde yapıyorum ama boncuk alanında ilerlemek istiyorum. Boncuklar takılara dönüşüyor. Kolyeler, küpeler, bileklikler, halhallar, yaka iğneleri gibi. Atölye açma isteğim bir tezgâhım olsun istedim. Kendime ait bir alanım olsun istedim. Tabi başta ticari düşünmedim. Yaptıkça ürettikçe, takıya dönüştükçe satılmaya da başladı. Kültürümüzde bilinen bir sanat değil. Cam çubuklarının tanesi 80-90 lira olmuş. Takı yapınca da ona göre fiyatlandırma yapmamız gerekiyor ve insanlara da pahalı geliyor. Şuan alan kesim genelde turistler oluyor. Yani o konuda zorluk çektim. Diyarbakır’da cam yapım tekniğiyle uğraşan iki kişi sayılırız. Ben ve Erol Hoca” dedi.

“CAMLARI GERİ DÖNÜŞTÜRÜYOR”

Daha önce kullanılan camları geri dönüştürerek kullandığını söyleyen Dicle, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biraz daha kendimi geliştirip birkaç arkadaş ile sanat atölyesi düşüncemiz var. Birkaç aya kadar cam atölyeleri yapacağız. Öğrenmek isteyenler gelip öğrenebilirler. Cam yapımında, tüp var, tüpün ısısını ayarlamak için başka bir alet daha var. Boncuk yapımı için cam çubuklar var. Bir tüp ortalama bir ay yetiyor. Çubuklar çok pahalı maalesef, bizde maliyeti indirmek için ne yapabiliriz diye düşündük.  Sonra atık cam şişeleri kullanmaya başladık. Bir nevi geri dönüşüm yapıyoruz. Kullanılabilen camları doğaya aymıyoruz tekrar dönüştürüyoruz. Hem maliyet düşüyor hem doğa için daha iyi oluyor. Tabi her cam erimiyor bazıları için çok yüksek ısı lazım oluyor.”

Editör: Fatma TEMEL