ÖZEL HABER - Jan BELEK
Yeni düzenleme ile düğün salonu işletmecileri, salonlarında istedikleri müzikleri çalabilmek için telif bedeli ödeyecek. Konu ile ilgili açıklama yapan MESAM başkanı Recep Ergül, “Bu para söz yazarı, besteci ve aranjörlere aittir. Dolayısıyla biz de buralardan topladığımız telifi onlara dağıtıyoruz. Kamuoyunda yanlış bir algı oluşmaktadır. Düğün sahipleri ek bir yükle karşılaşmayacak. Bu konunun muhatabı düğünü yapanlar değil, düğün salonu sahipleridir” dedi.
“SEKTÖRÜ OLUMSUZ ETKİLEYECEK”
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun (FSEK) verdiği yetkiyle talep ettikleri telif ile bir düğün salonundan yıllık 6 bin 500 lira para alacak. Diyarbakır’daki düğün salonu işletmecileri adına konu ile ilgili gazetemize konuşan Düğün ve Organizasyon Sektörü İşveren Sendikası, Güneydoğu Bölge başkanı Zafer Memiş “ Bu uygulama bizim sektörü olumsuz bir şekilde etkileyecek. Bizim işimizde kısıtlama yaşatacak” diyerek karara tepki gösterdi.
“KARARDAN VAZGEÇİLMESİNİ İSTEYECEĞİZ ”
Sendika olarak konu ile ilgili önümüzdeki günlerde Ankara’da Kültür bakanlığı yetkilileri ve MESAM yönetimi ile toplantılar yapacaklarını belirten Memiş, “Bize mali yönden de ciddi bir etkisi olacaktır, alacağımız düğünlerde yüzde 10 ile yüzde 20 arasında bir azalma yaşatacağını tahmin ediyoruz. Onlardan düğün salonları solistlerinin salonlarda okuduğu şarkılarda telif hakkı uygulamasından muaf tutulmasını isteyeceğiz. Biz bu karardan vazgeçilmesi için çalışmalar yapacağız, kabullenmeyeceğiz. Biz alınan bu kararı doğru bulmuyoruz. Düğün salonları yaşanan ekonomik krizden zaten iş yapamıyorken bu gibi yeni uygulamalarla biz tamamıyla iş yapamaz hale geleceğiz” dedi.