ÖZEL HABER - Fuat BULUT

Dünya genelinde görülen Covid-19’un bir alt varyantı olan JN.1, Diyarbakır’da binlerce kişiyi hasta yatağına düşürdü. 
Kentte öksürük, nefes darlığı, ateş, halsizlik ve eklem ağrıları gibi şikayetlerle hastanelere başvuranların sayısında büyük artış yaşanıyor. Poliklinik hizmeti yetersiz olunca akşam saatlerinde acil servislerde yoğunluk yaşanıyor.

DÖRT HASTANENİN GÜNLÜK VERİSİ KORKUTTU

Aldığımız bilgilere göre Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi’ne günlük acil protokol sayısı bin 500, Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi günlük acil protokol sayısı bin 500, Diyarbakır Çocuk Hastanesi günlük acil protokol sayısı 600 ve Diyarbakır Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi günlük acil protokol sayısı 700. Dört hastane, bir gecede toplam 4 bin 300 hastaya işlem yaptı. Acil doktorlarına görünen hastaların ortak şikayeti, halsizlik, öksürük, baş ağrısı, nefes darlığı ve yüksek ateş. 

Di̇yarbakir'da Kirmizi Alarm Salgin Kontrol Edi̇lemi̇yor2

YÜZDE 75’LİK ARTIŞ VAR

Gazetemize Güneydoğu Ekspres’e konuşan doktorlar, iki ay öncesine göre acil servise başvuranların sayısında yüzde 75’lik bir artış yaşandığını dile getirdi. Salgın ve hastanelerdeki yoğunluğa karşın nöbetçi eczanelerde de uzun kuyruklar yaşanıyor.

Di̇yarbakir'da Kirmizi Alarm Salgin Kontrol Edi̇lemi̇yor3


ECZACILAR DA İSYANDA

Geçtiğimiz günlerde Ekspres’e konuşan Diyarbakır Eczacılar Odası Başkanı Ahmet Turgay Yaşar, Diyarbakır Sağlık Müdürlüğü ve Eczacılar Birliği’ne başvurarak, 700 kalem ilaçta tedarik sorunu olduğunu ve kentteki 8 nöbetçi eczane sayısının artırılmasını istemişti. Yaşar, şunları ifade etmişti:  

“Bu ara akut solunum yolları hastalıklarının artmasından dolayı sağlık ocakları ve hastaneler özellikle nöbet zamanı eczaneler yoğun oluyor. Antibiyotik türü ilaçlarda bazen sıkıntı yaşıyoruz Bazen stoklu çalışan eczanelerimiz ve bunu sorunu çözmeye çalışıyoruz. Antibiyotikler küresel bir sorundur. Ham maddenin üretimiyle ilgili sıkıntılar var. Türkiye’de 11 binin üzerinde ilaç var 700 ilacın kısmı yokluğunu yaşıyoruz. 8 nöbetçi eczane var. Nöbetçi eczane sayısının arttırılması için İl Sağlık Müdürlüğüyle görüştük.

Türk Eczacılar Birliği’ne başvurduk. Başvurduğumuz makamda kanunlara kurallara bakıyor. Kanunlar ve kurallar doğrultusunda olursa onay veriyorlar. Diyarbakır’da toplamda 530 tane eczane var. Normal zamanda çok da fazla yoğunluk çekmiyoruz. Anlık olarak planlama yapamıyoruz. İl Sağlık Müdürlüğü ile birlikte koordineli şekilde nöbet sistemini uyguluyoruz.”

Editör: Fuat BULUT