ÖZEL HABER - Fatma TEMEL

Yaklaşık 13 yıldır müzikle uğraşan Deepinoza, Diyarbakır’da elektronik müziğin yaygınlaşması için çeşitli etkinlik ve atölyeler gerçekleştiriyor.  
“Bugün Amed’te bir genç, sadece bir bilgisayar, hatta bir telefon aracılığıyla elektronik müzik üretebilir ve internet ortamında bunu yaygınlaştırabilir“ diyen Deepinoza, elektronik müzik kültürüyle ilgili gazetemiz Ekspres’e konuştu.

Diyarbakır’da Müziğe Yeni Bir Soluk Getiriyor3


‘Elektronik müzik teknolojiyle paralel olarak gelişiyor’

Kendinden bahseden sanatçı Deepinoza , elektronik müzikle ilgili bilgi veriyor. Elektronik müziğin teknolojiyle paralel olarak geliştiğini söyleyen Deepinoza, “İsmim Salih, DJ ismi olarak Deepinoza’yı kullanıyorum. 45 yaşındayım 2012’den bu yana profesyonel olarak DJ’lik yapıyorum. Uzun yıllar İzmir ve İstanbul’da yaşadıktan sonra 2021’de Amed’e taşındım. Son iki yıldır Amed’te elektronik müzik kültürünün yaygınlaşması için çeşitli kurs ve etkinlikler düzenleyen AmedUnderground’un yürütücü ekibinde yer alıyorum.


Elektronik müziği diğer türlerden ayıran en önemli etken üretim biçimi. Akustik müzik türlerinde olduğu gibi belli müzik aletleriyle değil, çeşitli bilgisayar yazılımları ve elektronik cihazlarla üretilen ve icra edilen bir müzik türü. Bu müziği üretenlere prodüktör, prodüktörlerin ürettiği şarkıları belli bir sistematikle çalarak başkalarına dinletenlere de dj (disk jokey) deniyor.


Ben prodüksiyon yapmıyorum, sadece dj olarak başkalarının ürettiği müziği, bazen kendimde bir şeyler ekleyerek ya da çıkararak çalıyorum. Dolayısıyla teknolojiye paralel olarak elektronik müzik olanakları da arttığı için dünyadaki etkisi de günden güne değişiyor. Bugün Amed’te bir genç, sadece bir bilgisayar, hatta bir telefon aracılığıyla elektronik müzik üretebilir ve internet ortamında bunu yaygınlaştırabilir “dedi.


‘Geleneksel Kürt müziğinin ritmik yapısının da etkili’


Elektronik müzik kültürünün Diyarbakır’da yeni olduğunu söyleyen Deepinoza,“Teknolojinin gelişmesi ve erişilebilirlik elektronik müziğe ilgiyi her geçen gün arttırıyor. Bugün 10 sene öncesine göre bu tür teknolojilere erişim daha kolay dolayısıyla üretim ve icra olanakları da genişliyor. 
Bölgede elektronik müziğin ciddi karşılık bulmasının sebebi henüz yeni yeni başlaması, dolayısıyla bugüne kadar dinleyici konumunda olan kitleler izleyici konumuna geçtikleri anda bu müziği sahipleniyor ve etkinliklere katılıyor. Bölgede etkinlikler yapılmadan önce de birçok insan İstanbul, Ankara gibi şehirlere gidiyor bu tür etkinliklere katılıyordu. İkinci önemli nedenin akustik müzik gibi kalabalık kadrolar gerektirmemesi olduğunu düşünüyorum.

Diyarbakır’da Müziğe Yeni Bir Soluk Getiriyor2


Bu hem organizasyon hem de maliyetler açısından önemli. 5 kişiyi sahneye çıkarmak yerine 1 ya da 2 kişi çıkararak tüm geceyi kurtarabiliyor mekânlar. Bir de bu çok kişisel bir tespit ama ben geleneksel Kürt müziğinin ritmik yapısının da etkili olduğunu düşünüyorum. Bu Afrika için de böyledir mesela, ritmin daha ön planda olduğu geleneksel müziklerin icra edildiği toplumlarda elektronik müzik daha kolay karşılık bulabiliyor. Halay ritimleri ve techno arasında bu açıdan çok fark görmüyorum“ dedi.


‘Elektronik müzik kültürü aktarma ve evrenselleştirme işlevi görebilir’


Kürt Müziği’ni elektronik altyapılarla yeniden düzenleyen veya üreten gençlerin olduğunu söyleyen Deepinoza sözlerini söyle sürdürdü: “Son dönemlerde özellikle rap ve elektronik müziğin tüm dünyaya paralel olarak burada da gençleri etkilediğini, özellikle üretim süreçlerine birçok gencin katıldığını görüyorum. Doğrudan sahadan gözlem olarak söyleyecek olursam; etkinliklere daha çok 20-30 yaş arası gençlerin katıldığını gözlemliyorum.  Kürt Müziği’ni elektronik altyapılarla yeniden düzenleyen veya üreten gençlerin ilerde daha etkili olacağını düşünüyorum. Bu tür çalışmaların yaygınlaşmasını istiyor ve önemsiyorum, umarım daha fazla prodüktör ve DJ böyle işler yapar“


‘Ücretsiz kurslara devam etmeyi planlıyoruz’

Geçen yıl Diyarbakır’da 15 kişilik bir grubu mezun ettiğini söyleyen Deepinoza, “Geçtiğimiz yıl CultureCivic’in desteğiyle ücretsiz bir DJ kursu açtık ve 15 kişiyi mezun ettik. Önümüzdeki dönemde bu tür ücretsiz kurslara devam etmeyi planlıyoruz. Ayrıca her ay bir etkinlik düzenleyerek insanların bu müzik türünü tanımasını ve görece daha ekonomik koşullarda eğlenebilmesini sağlamaya çalışıyoruz.Amed ve bölge illerdeki etkinliklerin duyuruları ve AmedUnderground’tan haberleri @amedundergroundinstagram hesabımızdan takip edilebilir“ dedi.

Muhabir: Fatma TEMEL