ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği Diyarbakır'da termometreler 37 dereceye çıktı. Gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e açıklamalarda bulunan Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, güneş ışınlarının dik olduğu saatlerde dışarı çıkılmaması konusunda uyarılarda bulunarak, tabiattaki diğer canlıların yaşam alanlarının bozulmaması ve anız yangınlarına da dikkat çekti.

Diyarbakır'da Uzmanından Sıcaklık Uyarısı6


AŞIRI SICAK VE BOĞULMAYA KARŞI UYARI

Kılıç, önümüzdeki günlerde sıcaklıkların daha da artış gösterebileceğine işaret ederek, şunları söyledi: "Şuan hava durumu olarak çok radikal değişiklikler yaşıyoruz. Bazen aşırı yağışlar, bazen soğuk, bazen de birden bire ısınmalar var. Bu havaya insanlarımızın alışması tabi ki de zor.

Diyarbakır'da Uzmanından Sıcaklık Uyarısı5

Çok sıcaklarda özellikle saat 10.00 ile 17.00 arasında yaşlılar, çocuklar ve hastaların dışarı çıkmasını tavsiye etmiyorum. Ayrıca aşırı sıcaklardan dolayı vatandaşlar nehirlere, göllere ve kanallara da giriyorlar. Bu konuda ilgililerin uyarıları var. Bu uyarılara uymamız lazım. Çünkü her yıl nehirlerde birkaç kişi boğuluyor. Nehirlerde su çekmeye bağlı çukurlar oluşuyor, insanlarımız girince boğuluyor" dedi.

Diyarbakır'da Uzmanından Sıcaklık Uyarısı4


“CANLILARIN YAŞAM VE ÜREME ALANINA DOKUNMAYIN”

Tabiatta insanlar dışında diğer canlıların da olduğuna vurgu yapan Kılıç, "Mevsim değişimleri onları da etkiliyor. Tabiatta en güçlü olanlar ayakta kalabiliyor. Bu konuda insanların yapabileceği bazı tedbirler var. Canlıların yaşadığı alanlara çok dikkat etmemiz lazım. Su sistemlerinde, ormanlarda, kırlarda onların yaşam alanlarını bozacak ya da üremesini ve yavru yetiştirmesini etkileyecek girişimlerden vazgeçmemiz lazım" diye konuştu.

Diyarbakır'da Uzmanından Sıcaklık Uyarısı3


“ANIZ YANGINLARI MADDİ VE MANEVİ ZARARA UĞRATIYOR”

Anız yangınları hakkında da uyarılarda bulunan Kılıç, şunları söyledi: "Anız yangınları toprağın yapısına ve çevreye zarar veriyor. Anız yangınları; toprak, hava ve su kirliliğine sebep oluyor. Maddi ve manevi hasarlara neden olan anız  yakmaları, kaybolan doğal kaynaklarla birlikte peyzaj yönünden de kötü  görüntülere neden oluyor ve telafisi mümkün olmayan zararlar yaşatıyor.

Kaynak: Güneş OCAĞA