Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı, Kayapınar ilçesi Fırat Bulvarı ve Abdulkadir Aksu Caddesi refüj ve kaldırımlarında bulunan 120 adet ithal batı çınarı ağacında şubat ayı itibariyle halk arasında mantar olarak bilinen bulaşıcı fungal hastalığını tespit etti. Rüzgar, yaprak, kuş ve böceklerin temas etmesiyle diğer ağaçlara da kolaylıkla bulaşma durumu olan fungal hastalık taşıyan ağaçlar, ekiplerin erken müdahalesiyle ilk etapta hastalık ağaç gövdesine ulaşmadan sıralı şekilde budandı. Fungusit ilaçların da kullanıldığı tedavide hastalıklı bölgeler güvenli bir alanda imha edildi.
AĞAÇLAR TEDAVİ EDİLİYOR
Bulaşıcı hastalık tedavi edilmediği zaman 2 yıl içinde kuruyan ağaçlar, ekiplerin müdahale ettikleri ağaçların durumuna göre diğer çınarlara da müdahalede bulunup bulunulmayacağına karar verilecek. Ağaçları kesme yerine tedavi yöntemini benimseyen Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı, Fırat Bulvarı ve Abdulkadir Aksu Caddesinde tüm ağaçlara bulaşma durumu olan hastalığa karşı tüm alan sürekli teknik ekiplerce kontrol altında tutulacak.
“TEDAVİ İLE AĞAÇLARI KURTARABİLDİK”
Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı’nda görevli Ziraat Mühendisi Rojhat Çakmak, Fırat Bulvarı’nda Lunapark ile Abdulkadir Aksu Caddesi arasında bulunan çınar ağaçlarıyla ilgili yaptıkları kontrollerde ağaçlarda fungal hastalığının olduğunu tespit ettiklerini belirterek, “Bu tür hastalıklarda genelde ağaçlar komple sökülüp imha edilir. Ancak biz söktüğümüz bir ağaçta hastalığın henüz gövdeye ulaşmadığını ve sadece dallarda olduğunu tespit ettik. Daha önce Diclekent Bulvarı ve Tema Park’ta yaptığımız çalışmalarda ağacı komple kesme yerine tedavi sürecine alıp bu ağaçları kurtarabildik” diye konuştu.
“YAPTIĞIMIZ TEDAVİ SÜRECİ SONUÇ VERİYOR”
Çalışmalarını titizlikle yaptıklarını vurgulayan Çakmak, sözlerini şöyle tamamladı: “Amacımız da buradaki ağaçların sadece mantarlı ve hastalıklı olan bölgelerini kesip tedavi altına almak ve olabildiğince kurtarabilmektir. Daha önce de bu tür hastalıkları farklı bölgelerde gördük ancak kurtarılacak durumda değillerdi. Hastalık ağaçların gövdelerine yansımıştı. Buradaki çalışmamız sıralı bir sistem olarak budama yapıldı. Steril bir ortamda yapıldı. Diğer ağaçlara yayılmasın diye titizlikle çalışmaları sürdürdük. Şu anda da görüyoruz ki verdiğimiz emek, verdiğimiz ilaçlar, yaptığımız tedavi süreci sonuç veriyor.”