HABER- Ali Çekdar KORKMA

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren DEM Parti Milletvekili Sevilay Çelenk, Maraş merkezli deprem sonrası Diyarbakır’da yıkımı gerçekleşen yapıların çevreye ve insan sağlığına olan etkisine dikkat çekti.

Özensiz yapılan yıkımlara karşı tedbirlerin alınmasını isteyen DEM Parti Milletvekili Sevilay Çelenk, kentte özellikle orta hasarlı yapılarla ilgili depremzedelerin yaşadığı mağduriyete dikkat çekti. Önergesinde, Bakanlığın “Orta hasarlı binaların tamamı yıkılacak arkadaşlar.

Orta hasarlıları ağır hasarlı grubuna alıyoruz ve yıkılacak. Orta hasarlı demek yorulmuş bina demektir. Orta hasarlı bina sahibi vatandaşlar az hasarlıya çevirdikleri için ‘Ben güçlendiriyorum, kiraya vereceğim’ diyerek devam ediyorlar ya, boşuna vermesinler yıkacağız. Yıkıldıktan sonra da yerine yeni yerler yapacağız” açıklamasını hatırlatan Çelenk, bu konudaki netliğin oluşmadığını söyledi.


“CİDDİ BARINMA SORUNU YAŞANIYOR”


Çelenk, şöyle devam etti: 
“İnşaat Mühendisler Odası (İMO) Diyarbakır Şube Eş Başkanı Mahsum Çiya Korkmaz, Kasım 2023’te, güçlendirme yapılmasıyla ilişkili olarak yaşanan, hak sahipliği ve yapı ruhsatı sorunlarına dikkat çekmiş, verilecek hibeler veya destek paketleri konusunda bir muamma yaşandığını belirtmiştir. Korkmaz, tahliye edilen binaların sakinlerinin gidecek yerlerinin olmadığını ve alternatif barınma alanı sunulmadığı için yasak olduğu halde orta hasarlı binalarda yaşamaya devam ettiklerini ifade etmiştir.

Son olarak, 4 Şubat 2024’te basına açıklamalarda bulunan Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi eski Eş Başkanı Ferit Kahraman, yetkililerin bir yılda tamamlanacağını söylediği yaklaşık 7 bin konuttan herhangi birinin henüz depremzedelere teslim edilmediğini, Diyarbakırlı yurttaşların konut alma ve ev kiralama imkanları olmadığı için Diyarbakır’da ciddi bir barınma problemi ile karşı karşıya kalındığını açıklamıştır.”

 
BAKAN ÖZHASEKİ’YE SORULAR


DEM Partili Çelenk, Bakan Özhaseki’den şu soruların yanıtlanmasını istedi:

“*Diyarbakır’da şimdiye kadar yıkımı tamamlanan kaç ağır hasarlı bina bulunmaktadır? Bu yıkılan binaların ilçelere göre dağılımı nedir? Konu hakkında Bakanlığınızca kamuoyu bilgilendirmesi ne zaman yapılacaktır?

 
*Ağır hasarlı binaların yıkımı sırasında olası yaşamsal riskleri ve hak ihlallerini önlemek için Bakanlığınızca ne tür önlemler alınmakta ve nasıl bir denetim yapılmaktadır? Ağır hasarlı binaların yıkımı sırasında yönetmeliğe uymayarak halk sağlığını ve güvenliğini tehlikeye atan kişiler/kurumlar hakkında ne yapılmaktadır? 


*Binaların yıkımı sonrasında çıkan hafriyatın çevreye ve halk sağlığına zarar vermeden kaldırılması konusunda Bakanlığınızca şimdiye kadar nasıl bir denetim çalışması yürütülmüştür? İhale edilen bu süreçlerin usulüne uygun yapılıp yapılmadığı Bakanlığınızca hangi sıklıkla denetlenmektedir? Usulüne uygun yıkım ve hafriyat kaldırma işlemi yapılmadığı durumda uygulanan tedbirler nelerdir? 


*Orta hasarlı binaların iyileştirilmesi veya yıkımı konusunda Bakanlığınızca yapılan bilgilendirmenin hak sahipleri açısından kafa karışıklığı yarattığı ilgili çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından da dile getirilmiştir. Konu hakkında kamuoyuna detaylı bir bilgilendirme ne zaman yapılacaktır? 


*Binaların orta hasarlı olup olmadığının tespiti çalışmalarında hangi meslek örgütleriyle nasıl bir iş birliği yapılmıştır?  Orta hasarlı binalar nasıl güçlendirilecektir?  Bu konuda şimdiye kadar hangi çalışmalar yürütülmüş ve uygulamaya konulmuştur? 


*Diyarbakır’da orta hasarlı binaların güçlendirilmesi hakkında tarafınıza şimdiye kadar kaç hak sahibi başvuru yapmıştır? Orta hasarlı binalarda gerekli güçlendirme yapılmaksızın yaşamanın riskleri ve bu binalarda yaşamanın esasen yasak olduğu konusunda yurttaşlar bilgilendirilmiş ve bu konuda yurttaşlara uygun alternatifler sunulabilmiş midir? 


*Orta hasarlı binaların yıkımı konusunda Bakanlığınızca sunulan destek paketinde yapının ‘inşaat ruhsatı’ olması şartı aranmaktadır. İnşaat ruhsatı olmayan fakat ‘imar afları’ nedeniyle iskân ruhsatı olan hak sahiplerinin mağduriyeti nasıl giderilecektir? 


*Deprem konutlarının yapımı hangi aşamadadır? Konteynır ve çadır alanlarında yaşamak zorunda bırakılan halkın mağduriyetlerinin giderilmesi adına hangi çalışmalar yürütülmektedir?”

Muhabir: Ali Çekdar KORKMA