Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Oda Organları, Üye Buluşmaları ve İftar Yemeği organizasyon öncesinde Silvan’da esnafı ziyaret etti. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Odanın faaliyetleri ve projeleri hakkında bilgilendirmede bulundu. 

Silvan’daki Dilan Düğün Salonu’nda yapılan buluşmaya DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Oda Yönetimi, Meclis Üyeleri, TOBB Genç Girişimciler Kurulu, Diyarbakır İş Konseyi Üyeleri, Yüksek İstişare Kurulu, Diyarbakır Ticaret Borsası ve Silvan’da bulunan Oda üyeleri katıldı.

IMG-20230408-WA0034

Toplantıdan önce DTSO Başkanı Mehmet Kaya ve beraberindekiler Silvan’da esnafı ziyaret etti.

Organizasyonda konuşan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Ekim ayında yapılan seçimin ardından ilçelere yapılan ziyaretlerin ilkini Silvan’a yaptıklarını söyledi.

DTSO olarak 21 bin üyesi olan bir Oda olarak 16 komitede hizmet verdiklerini ifade eden Kaya, Silvan’da Organize Sanayi Bölgesini faaliyete geçirdiklerinde üye sayısının da artacağını kaydetti. 

Bismil, Ergan ve Silvan olmak üzere 3 ilçede temsilcilik bulunduğunu ifade eden Kaya, üyelerinin bütün işlemlerini bu temsilciliklerde gerçekleştirebileceklerini belirtti.

 Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu olarak depremde önemli bir sınav atlattıklarını ifade eden Kaya, konuşmasına kentte yaptıkları faaliyetlere ilişkin bilgileri paylaşarak devam etti.

IMG-20230408-WA0029

Kentin tanıtımına ilişin faaliyetlere değinen Kaya, Silvan’ın gastronomisinin görünür kılınması anlamında yaptıkları çalışmalara değindi. 

KGF kredilerine erişimde sorun yaşandığını kaydeden Kaya, “Krediye ulaşmayla ilgili yaşadığınız sorunları bire bir aktarırsanız. Kredi akışı konusunda yaşanan sorunları çözme noktasında sonuna kadar takipçisi oluruz” dedi.

Kentteki Vize Merkezi ile 29 ülkeye vize işlemleri için Diyarbakır’dan başvuru yapıldığını belirten Kaya, ihracatçıların krediye erişiminde Eximbank’ın devrede olduğunu söyledi.

Oda bünyesinde Kadın Meclisi’nin çalışmaları sonucu kadın girişimci sayısında artış yaşandığını ve 2 bin 700 girişimci kadın sayısının daha da artacağını belirten Kaya, fuarcılık alanında yapılan çalışmalara değindi. 

Kentteki 33 medeniyetin değerlerinin tescillenmeye çalışıldığına işaret eden Kaya, gastronomi turizminde Diyarbakır’ın önemli bir potansiyele sahip olduğunu ve coğrafi işaretlerin yöresel ürünlerin geleceğe taşınmasında ve gündelik yaşamda ticari bir marka olması yönünde çalışmaların süreceğine vurgu yaptı. 

Silvan’da yapılan gastronomi Festivaline değinen Kaya, Amida konserlerini de devam edeceklerini söyledi. Hasuni Mağaralarının UNESCO Kültür Mirası Listesine girmesi için çalışmaların devam ettiğini ancak bu çalışmalara yerel yönetimlerin de katılması gerektiğini ifade eden Kaya, ortak akla vurgu yaptı. 

Diyarbakır’ın kuzey ilçelerinde 50 bin fide ile fıstık ekimine katkı sunduklarını ve bunu 1 milyonun üzerine çıkaracaklarını söyledi. Fıstık üretimi ile beraber Fıstık Birliği’ni oluşturma çalışmalarına değinen Kaya, OSB’lerin gelişmesiyle kentin sanayileşmesinde önemli adımlar atıldığını ve sanayi altyapısı sorununu aşılmasında önemli bir mesafe kat ettiklerini ve dışarıdan yatırımcı gelmesinin önündeki engellerin kalktığını belirtti. Karacadağ OSB içinde ek bölümler yapılacağını ve bölgenin pamuk sektöründe önemli bir üretim merkezi haline geleceğini söyledi. Kent içinde pamuğun işlenmesinin önündeki engellerin kalkacağını ifade eden Kaya, Nisan ayının sonuna kadar Silvan Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili sürecin başlayacağını söyledi. Kaya, tapuların alınacağını ve yatırım sürecinin başlayacağını ifade etti. 

Kaya, Diyarbakır OSB’de bir dönüm arazi almak için 400 bin TL arsa bedeli ödediğini ancak Silvan Organize Bölgesi için arsa ve altyapının bedava olacağını söyledi. Silvan’a yapılacak OSB’de ilk olarak Silvanlı yatırımcıların yararlanacağını ve Odanın fizibilite raporu konusunda üyelerine destek olacaklarını belirten Kaya, sıfır maliyet ile üyelerinin bu imkandan yararlanabileceğini söyledi. 3 bin dönümlük OSB alanına ek rezerv alanları da olduğunu ifade eden Kaya, Silvan’a 250 yatırımcının talepte bulunduğunu belirtti. 

Silvan Baraj suyunun 3 yıl içinde dolacağını ve sulama kanallarıyla ilgili sürecin takipçisi olacaklarını ifade eden Kaya, “Silvan Organize Sanayi Bölgesine gözümüzün nuru gibi bakıyoruz” dedi.

Tarım aletleri, çırçır, yem, gıda, kurutulmuş ürünlerde Silvan OSB’nin faaliyet göstereceğini ifade eden Kaya, Silvan’da bir ofis oluşturup başvuruları alacaklarını belirtti. 2023 yılının sonunda tapu ve parsel dağıtımının yapılabileceğini belirten Kaya, ilçenin yatırım alanında önemli bir merkez olacağını kaydetti.

(Haber Merkezi)