AVRUPA Futbol Şampiyonası tüm heyecanı ve güzelliklerini biz futbol severlere yaşatarak geride kaldı. Birçok kez nefeslerimizin yetmediği bu müthiş turnuvada, şampiyonluk ipini göğüsleyen takım İtalya oldu. Turnuvanın sürpriz takımı bana göre Danimarka’ydı. Turnuvanın hayal kırklığı yaratan takımı ise şüphesiz ki Türkiye odu. Ay-yıldızlılarımız beklentilerin altında kalarak bizleri hayal kırıklığına uğrattılar. Bizde bu turnuvanın oyuncularından kurulu bir 11 oluşturmak istedik. Gelin hep birlikte bu 11 üzerinde yoğunlaşalım.

Kalecimiz tabi ki İtalya’nın başarılı kalecisi GianluigiDonnaruma. 22 yaşındaki genç file bekçisinin performansı turnuva genelinde oldukça iyi bir performanstı. Genç yaşına rağmen kalede verdiği güven, İtalyanların işini kolaylaştırır nitelikteydi. Savunma hattı 3’lü oynayacak. Bu 3 futbolcunun 2’si şampiyon takımın stoperleriGiorgio Chiellini ve Leonardo Bonucci. Bu ikiliden birini alana diğerini otomatikman veriyorlar. İkisi de hem yerden hem havadan çok iyiler. Pozisyon almaları ve topla oyun kurma, hücumu defanstan başlatma özellikleri son derece yüksek futbolcular. Bu ikilinin yanına 3. stoper pozisyonu için diğer bir finalist olan İngiltere’den KyleWalker’ı eklediğimizde defans hattımızı tamamlamış oluyoruz.

Orta sahada bizi 5’li bir hat karşılıyor. Sağ ve sol kanat bekleri, ve 3’lü orta saha. Sol kanat beki pozisyonu için Danimarka’nın başarılı oyuncusu JoakimMaehle’yi söylemezsek haksızlık etmiş oluruz. Meahle Danimarka’nın yarı finale gelmiş olmasında en önemli rollerden birine sahip olan futbolcuydu. Sağ kanat beki İtalya’dan DiLorenzo. Gerek bitmek bilmeyen enerjisi, gerekse bindirmeleriyle sağ bekte fark yaratan isim oldu. Orta saha 3’lüsü Paul Pogba,Jorginho ve RenatoSanches. Jorginho derin oyun kurucu rolünde, Pogba hücumla orta saha arasındaki bağlantı rolünde ve RenatoSanches dinamizmiyle fark yaratacak olan isim.

Hücum hattı ise Cristiano Ronaldo ve Harry Kane’den oluşacak. Portekiz’in turnuvaya erken veda etmesine rağmen Cristiano Ronaldo turnuvayı gol krallığı yarışında zirvede kapattı. Harry Kane ise forvet pozisyonunda hem attığı gollerle takıma faydalı olurken aynı zamanda bir on numara gibi orta alana devrilerek oyunu yönlendirmede ne kadar kritik bir öneme sahip olduğunu göstermiş oldu.

Turnuvanın en iyi 11’i sizler için değerlendirmiş oldum. Yakın tarihte izlediğim en iyi turnuvaydı diyebilirim. Taktik, teknik ve zihinsel açıdan çok doyurucu bir turnuvayı geride bıraktık.