FUTBOL Dünyası yeni öneriler ile değişimin sinyallerini verdi. Birçok yeni fikir yeni akım şu an FİFA’nın değerlendirmesine sunuldu. Bu yeni fikirlerin başında oyun süresi ile alakalı olan fikir dikkat çekici. Oyun süresinin 60 dakikaya inmesini öne süren bu fikir, iki devrenin 30’ar dakika oynanmasını ileri sürüyor. Aynı zamanda topun oyunda olmadığı zamanlarda da tıpkı basketbolda olduğu gibi sürenin durdurulması, atış kullanıldıktan sonra sürenin kaldığı yerden devam etmesini öne sürüyor. Böylelikle topun oyunda olduğu sürede ciddi bir artış hedefleniyor. Açıkçası bu fikir kulağa hoş geliyor. Hali hazırda futbolun 90 dakika sahada oynandığı dönemde topun oyunda kaldığı süre ortalama bir maçta 40-50 dakika aralığında. Bu rakam genellikle çoğu maçta 40’ları bile görmüyor.

Bir diğer fikirlerden biri ise oyuncu değişikliğinin serbest olması. Takımların istediği kadar oyuncu değiştirmesini amaçlayan bu yeniliğin bazı hususları henüz aydınlatılmadı. Mesela çıkan oyuncular tekrar girebilecek mi? Basketbola oldukça benzetmeye çalışıyorlar. Bu durumun pek bir geçerliliği olacağını düşünmüyorum. Futbolun doğasına aykırı bir durum. Açıkçası futbolun özünü kaybetmesine yol açacağını düşünüyorum.

Tabi bunun gibi çeşitli öneriler de yöneticilere sunulmuş durumda. Futbolu daha izlenebilir kılmanın yolları aranıyor. Yapılacak değişiklikler ne kadar önemli ne kadar kritik olursa olsun futbolun doğasına zarar vermemeli. Futbolu futbol yapan özellikler korunmalı. Değişiklikler bu özelliklere zarar verilmeden yapılmalı. Futbol içindeki bilinmezliklerle güzel ve özel.