3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle yazılı açıklama yapan Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti (GGC), Türkiye’de basın özgürlüğü kaygın verici bir noktaya geldiğine vurgu yaptı. Basının demokrasiyi korumaktaki rolünü vurgulamak, etik gazeteciliği ön plana çıkarmak ve dünyada basının sansür edildiği ülkelerdeki gazetecilerin durumuna dikkat çekmek amacıyla 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 1993 yılında aldığı kararla tüm dünyada kutlandığı ifadelerinin yer verildiği açıklamada, “Demokratik bir ülkede basın özgürlüğü, haber, fikir ve düşünceleri serbestçe açıklayabilmek özgürlüğüdür. Bilgi ve düşünceleri serbest olarak toplayıp, yorum ve eleştiri yaparak çoğaltabilmek ve bunları serbest olarak yayımlayıp dağıtabilmek haklarını içerir. Demokrasinin temel taşlarından biri olan basın özgürlüğü, demokratik ülkelerde halkın bilgi edinme hakkını kullanabilmesi ve hükümetin faaliyetlerini denetleyebilmesi açısından son derece önemlidir. Gazetecilerin sahada haber yapmalarının engellenmesi, kötü muamele görmeleri ve gözaltına alınarak tutuklanmaları, Türkiye’yi basın özgürlüğünde kötü bir sınav vermesine sebep oluyor” denildi.

TÜRKİYE 180 ÜLKE İÇERİSİNDE 165’İNCİ SIRADA

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, gazetecilere yönelik baskıya hız verildiği gerekçesiyle 2023 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye’yi 180 ülke içerisinde 165’inci sırada gösterdiğine dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi:

“Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nin 2022 yılı sonuçlarına göre Türkiye, 180 ülke arasında 149’uncu sıradaydı.  Dünya Basın Özgürlüğü Günü’ne, Türkiye’nin basın özgürlüğünde 16 sıra birden gerilemesini endişe ve kaygıyla karşılıyoruz. Sansürün ve baskının olmadığı, gazetecilerin özgürce haber yapabildiği, gözaltına alınmadığı, tutuklanmadığı, kötü muameleye maruz kalmadığı ve halkın haber alma özgürlüğü önündeki tüm engellemelerin ortadan kaldırıldığı günlerin özlemiyle Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü kutluyoruz.”

(HABER MERKEZİ)