İbrahim İnanç Yıldız/ÖZEL HABER

Diyarbakır’da Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bina içinde asma tavana kadar tuğladan duvar örülerek yeni bölümler oluşturulduğu görüldü. SES Diyarbakır Şubesi, Twitter(X) hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullanarak tepkisini şöyle gösterdi: “Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 10. kattan 7. kata kadar fayanstan başlayıp asma tavana kadar duvar örülerek odalar yapılıyor. İnşaat yapımında bilimselden uzaklaşmak 6 Şubat depreminde ders çıkarmamaktır.”

Mahsum Çiya Korkmaz

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI İNCELEME YAPTI

Bunun üzerine İnşaat Mühendisleri Diyarbakır Şubesi, hastanede incelemede bulundu. Söz konusu incelemeye dair gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuşan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Diyarbakır Şube Eş Başkanı Mahsum Çiya Korkmaz, “Hastanede ihtiyaç dahilinde 4 ayrı bölüm yapılmış ve bims tuğla ile kullanılmış. Bims tuğla bizim tabirimizle en hafif tuğladır. Şimdi orada yapılan 4 bölmenin binanın çökmesine sebep olabilecek bir şey değil kesinlikle. Çünkü 4 bölmenin ağırlığı en fazla 1 ton olsun. 1 ton bir şeyi çöktürecek artı bir şey değil. Onun için depremde bunlar statik açıya etki eder diye bir şey söylenemez. Hastanede kalanlarda herhangi bir tereddüte düşmesinler. Ama tavsiye niteliğinde bizim onlara söylediğimiz, o duvarı asma tavana değil de oradaki kirişe, döşemeye birleştirmeleri daha iyi olur. Aksi taktirde deprem için bir şey söylemeyiz” dedi.

Ferit Kahraman

YAPILMASI GEREKENLER ANLATILDI

Mimarlar Odası Diyarbakır Şube Eş Başkanı Ferit Kahraman ise, yapılması gerekenlerle ilgili şu uyarıda bulundu: “Görsellerden baktığımızda birimleri ayırmak için imalatların yapıldığını görüyoruz. Yalnız bu yapılan imalatlar yukarıda asma tavana kadar götürülmüş, dolayısıyla kiriş ya da döşeme altına denk gelecek şekilde bu imalatın bitiş noktasının hareket etmeyen yüzeyle bitirilmesi daha doğru olurdu. Bununla bağlantılı olarak bağlantı kurduğu eski duvar yüzlerine tuğla atılarak bu duvarla eski duvarın bir ilişki kurulmasının sağlanması gerekiyor. Şimdi bunlar yapılmadığı zaman nasıl bir sorunla karşılaşabiliyoruz. Yakın zamanda bir deprem geçirdik, bu depremde ciddi anlamda can kayıpları ve sakat kalma yaralanmaları yaşandı. Herhangi bir deprem esnasında imal edilen bu duvarlar, yapı yıkılmasa bile çökerek can kayıplarına, yaralanmalara, sakatlanmalara neden olabilir. Dolayısıyla yapılan uygulamanın birçok yanlış tarafı var diyebiliriz.”