Ticaret ve Sanayi odaları, Kentlerin ve ekonomik faaliyetlerin merkezi olarak, bu alandaki etkinlikleriyle gelişmişlik nitelikleri konusunda belirleyici olmaktadırlar. Kentler, üretim ve pazar olma işlevlerini yerine getirirken; ürettikleri katma değer, ekonomik sektörlerinin dağılımı, iş gücünün niteliği, istihdamın yapısı, hangi ekonomik alanda öne çıktığı ve potansiyel gelişme alanları, süreci belirleyen önemli unsurlar olarak değerlendirilmektedir. Yaşadığımız dönüşüm sürecinde, kent yönetimlerinin karar alma mekanizmalarında, hizmet sunma yöntemlerinde, kentsel organizasyon ve yatırımlarında yeni bakış açılarına ihtiyaç bulunmaktadır. Gelecek perspektifi bağlamında, yerel ve bölgesel dinamiklerin farkında olarak kimliklerini ekonomik bakımdan ortaya koyabilen ve rekabet edebilir seviyede gelişmelerini sürdürebilen kentlerin ayakta kalacağı varsayımından hareket edilmelidir. Kentlerin potansiyellerini fırsata çevirebilmek için, ekonomik hareketliliğinin arttırılması, finansman kaynak yaratılması, insan ve doğal kaynakların yeniden ele alınması konuları da tekrardan tartışılmalıdır.

Tam olarak bu yüzden de ticaret ve sanayi odalarının kimler tarafından yönetildiği de ciddi önem arz ediyor. Kentimizde de bu hafta bunun seçim heyecanı yaşandı.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) yeni yönetimini belirmek için Pazar günü sandık başına gidildi. 3 bin 620 oyun kullanıldığı seçimde 5 oy geçersiz sayılırken, 16 Meslek Komitesi'nin tamamını Mehmet Kaya öncülüğündeki "Yeşil Liste" kazanarak, güven tazeledi. Kaya, Biz bu seçimi Diyarbakır'ın duruşu kazandı diyoruz. Biz değil, Diyarbakır kazandı diyoruz cümlelerini kullandı.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), yeni yönetimini belirmek için Pazar günü Yenişehir İlçesi'ndeki 5 Nisan İlkokulu'nda sandık başına gitti. Saat  09: 00’da başlayan oy verme işlemi saat 17:00 itibariyle sona erdi.

7 bin 500 kişinin oy hakkının bulunduğu seçimde 3 bin 620 kişi oy kullandı. 5 oy geçersiz sayılırken, 16 Meslek Komitesi'nin tamamını "Yeşil Liste" adayları kazandı. DTSO’nun mevcut Başkanı Mehmet Kaya’nın temsil ettiği Yeşil Liste, 2018 seçimlerinde de 16 grubun tamamını kazanarak büyük bir başarıya imza atmıştı.

Sonuçların açıklanmasından sonra DTSO binası önünde açıklama yapan Mehmet Kaya, görev yaptıkları 4 yılda sadece kent ekonomisine değil dili, kültürü ve tarihi değerlerin de gelişmesi için gayret gösterdiklerini söyledi.

Kaya, "Bunu yaparken de paydaşlarla karar aldık. Bu duruşumuz bizim için önemliydi. Bugünkü seçim, bu duruşumuzun onaylanıp onaylanmayacağı seçimiydi. 4 yıllık çalışmamıza üyelerimiz bize olumlu not verdi. Biz çizgimizi devam ettireceğiz. Bu seçimimiz sadece bize değil DTSO'yu görmezden gelen veya DTO ile çalışmayan yapılara da bir an önce bu desteği almış olan DTSO ile birlikte hizmet etme mesajıdır. Bu mesajın böyle algılanmasını istiyoruz.  Biz bu seçimi Diyarbakır'ın duruşu kazandı diyoruz. Biz değil, Diyarbakır kazandı diyoruz" sözleri ile kazandıkları seçimi değerlendirdi.

Kentin ve kentte yaşayan yurttaşların refahını etkileyen ciddi bir alanın yönetimi elbette zor olmaktadır. Ben de kendim ve gazetem adına DTSO’nın yeni dönemdeki projelerini bir bir hayata geçireceği kent ekonomisine katkı sağlayacağı inancıyla yeni yönetime ve tüm çalışanlarına başarılar dilerim.

Saygılarımla