9 ayda  13 kişinin intihar etmesi sonucu yaşamlarını yitirmesi ve çoğunluğun maalesef ki genç  olması ilçede neler oluyor sorusunu nihayet araştırılıyor.

Çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu intiharlarla ilgili Diyarbakır'daki Sivil Toplum Örgütleri ve uzmanlarla görüştük; yaşamlarını yitiren 27 yaşındaki Süleyman Hasoğlu ile Dindar Gür'ün ailelerine misafir olduk.

Öce 90’lı yıllar sonra 2015 yılında yaşanan şehir savaşları sonucu yaşanan göçler, 87 bin nüfusla işsizlik nedeniyle yaşanan ekonomik kriz, uyuşturucu piyasası haline gelen Mezopotamya'nın kadim kentlerinden biri olan ilçemizde; son aylarda yükselen çığlık  "GENÇLER ÖLÜYOR!  SESİMİZİ DUYAN YOK MU?” yardım çığlığıydı.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nın çağrı üzerine bir araya gelen STK'lar Silvan ilçesindeki intiharları araştırmak için  ailelerle görüşmeler yaptı.  Diyarbakır'da faaliyet sürdüren  STK'ların raporları doğrultusunda yol haritası belirlenip ilçede kapsamlı çalışmalar başlatacakları belirtti.

 Silvan sokaklarında intiharlar konuşuluyor. Diyarbakır'ın, bölgenin en büyük ilçelerinde biri olan Silvan'da geçmişten beri temel geçim kaynağı çiftçiliğe dayanıyor. Yoksul Kürt köylüsü için Güneydoğu'nun hububat ovası olan Silvan son yıllarda işsizliğin ve gençlerin piskolojik sorunlar yaşandığı ve hiç bir sosyal yaşamın olmadığı bir kent konumunda.

Silvan son bir yıldır intiharlarla da gündemde. Son 1 yıldır içinde yaklaşık 13 genç intihar etti. Geçen hafta 2 kişi daha eklendi bu rakama Kasım 2020’de CHP’den bir heyet Silvan’ı ziyaret ederek, intihar eden kişilerin aileleri ile görüştü. Bu görüşmeler sonucu CHP bir rapor yayınladı. CHP raporunda ekonomik sorunlar öne çıkmıştı. Benim görüştüğüm aileler de intiharların çoğunun temelinde ekonomik nedenler yattığını söylüyorlar. Aile içi şiddetten kaynaklanan birkaç intihar vakasına da derinlemesine bakıldığında ekonomik nedenlerin bu aile içi şiddette payı olduğu Silvan’da söylenenler arasında.

Konuyu incelemek için Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından hazırlanan raporda “İlk izlenimimiz kesinlikle sebep ekonomiktir, gelecek kaygısıdır. Hukuk yok, adalet yok, eğitim sistemi çökmüş, sağlık sistemi çökmüş. Bu insanlar bu çöküş psikolojisi ile yaşıyor” ifadelerine yer vermişti.

Raporda, Silvan’da yaşanan intiharların arka planında yatan nedenlerin açığa çıkarılması için sadece ailelerin değil, hayatını kaybeden çocuk ve gençlerin arkadaşları-öğretmenleri-sosyal çevresindeki ilintili olduğu insanlar ile ilgili kamu kurumları temsilcilerinin ve sosyolog-psikolog-sosyal hizmet uzmanı gibi farklı meslek gruplarından oluşturulacak bir Kurul’un intiharların ekonomik-sosyal-hukuki açılardan sebeplerini çok disiplinli ele alarak ortaya koyması gerçeklerin aydınlanmasına katkı sağlayacağın düşünüyorum.

“Maddi imkansızlıklar yaşayan aileler”

Raporun sonuç bölümünde şu hususlara dikkat çekildi:

Evlatlarını kaybeden ailelerle yapılmak istenen görüşme ve ziyaretlere bazı aileler olumlu yanıt vermemiş, ziyaret edilen ailelerin konuşmaktan ve bilgi vermekten çekinerek, bazı gerçekleri konuşmaktan kaçınarak görüşme yaptığı gözlemlenmiştir.

İntihar vakalarının yaşandığı olayda intihar eden gençlerin ailelerinin geneli ekonomik anlamda maddi imkansızlıklar yaşayan ailelerdir.

İntihar eden çocuk ve gençlerin aile yapılarına bakıldığında, çok çocuklu (3’ten fazla çocuğa sahip) geniş aileler olduğu göze çarpmaktadır.

Yapılan görüşmelerin bazılarında; eşlerin birbirini koruduğu, savunma içerikli bir konuşma yaptıkları gözlemlendi. Sadece D.G ve F.Y ailesi intihara giden süreci açıklıkla ifade ettiler.

İlçenin sosyo ekonomik yapısı nedeniyle yaşanan güçlüklerin giderilmesi, ailelerin maddi-manevi desteklenmesi için takip ve ilerleyen süreçte örgütümüzün temasını sürdürmesi önem arz etmektedir.

İlçenin sosyo ekonomik yapısı nedeniyle yaşanan güçlüklerin giderilmesi, ailelerin maddi-manevi desteklenmesi için takip ve ilerleyen süreçte örgütümüzün temasını sürdürmesi önem arz etmektedir.

“Ailelerin hukuki ve psiko-sosyal desteğe ihtiyaçları giderilmelidir”

Ailelerin hukuki ve psiko-sosyal desteğe ihtiyaçları giderilmelidir. Abi ya da ablasını kaybeden ailenin diğer çocukları, devletin izleme mekanizmaları gereği özenle takip edilip desteklenmelidir.

Madde bağımlılığıyla mücadele için, pandemi koşullarında AMATEM’lerin yaşadığı hizmet sıkıntılarının aşılmasına yönelik bütünlüklü ve öncelikli politika gereklidir.

Ailelerin anlatımlarından, işsizlik, sosyal ve kültürel açıdan hizmet gitmeyen bölgelerdeki yoksunluk, internetin aşırı ve yoğun kullanımı gibi göstergeler dikkate alınmalıdır.

“Gençlerin uyuşturucu kullanmaya başladıkları gözlemlendi”

Silvan ilçesinde ve Diyarbakır genelinde genç işsizlik çok fazla olduğu, gençlerin iş bulma umutlarını yitirdiği, bunun nedeninin ise belli çıkarlar karşılığı ve torpil ile işe alınmaların olduğu, iş bulma konusunda umutlarını kaybeden ve gelecek ile ilgili bir beklenti içinde olmayan gençlerin uyuşturucu kullanmaya başladıkları, madde bağımlılığının giderek yaygınlaştığı, kullanım yaşının çok düştüğü, gözlemlendi.

İnsanca bir yaşamın hakim olduğu bir dünya da insanca yaşama dileğiyle, ebeveynlere çocuklarından merhamet ve şefkati  esirgememelerini diliyorum. Umarım duyarlı Sivil Toplum Kuruluşlarının bunun gibi kıymetli çalışmalarının devamı gelir ve  Söz konusu intiharların altta yatan nedenleri tam olarak anlaşılır, çözüm için de gerekli hassasiyet gösterilir. İlçemiz halkı adına duyarlılıkları ve kendilerini  sorumlu hissedip emek sarf ettikleri için teşekkürlerimi sunarım.