Zafer Tüzün / Özel Haber

Yaz mevsiminin gelmesiyle beraber sıcaklar da artmaya başlıyor. Özellikle Diyarbakır’da sıcaklık çekilmez bir noktaya geliyor. Aşırı sıcaklar insanları bunaltıyor ve serinlemek için Dicle Nehrine veya en yakın havuz ve sulak yerlere giderek serinlemeye çalışıyorlar. Özellikle yaz aylarında bizi bekleyen tehlikelere karşı önlem alınması gerekenlerin başında ise sağlık geliyor. Yaz ayın olan hastalıklar insanlarını yaşamını tehlikeye atacak derecedir. Doktorlar bu konuda insanları uyarıyorlar. Diyarbakı İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli olan Halk Sağlığı Uzmanı Uzm Dr. Ahmet Yusuf Çakırci gazetemize konuştu.

Diyarbakır’da sık sık karşılaşılan hastalıkların başında kenelerin yol açtığı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı olduğunu belirten Uzm Dr. Ahmet Yusuf Çakırci, “ İlimizde yaz aylarında en sık karşılaşılan sağlık problemleri arasında başlıca olarak gastroenteritler, klima ve ortak yüzme alanlarının kullanımı sonucu meydana gelebilen çeşitli (cilt, göz, kulak, solunum yolu) enfeksiyon hastalıkları, kenelerin yol açtığı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı görülmektedir. Bunların yanı sıra bölgemizde yaz aylarının sıcak geçmesinin de etkili olduğu güneş çarpmaları, gıda zehirlenmeleri, sivrisinek ve böcek ısırıklarıyla da sıklıkla karşılaşılmaktadır” dedi.

Hastalıkların meydana geliş sebebi üzerinde duran Dr. Çakırci, “Özellikle yaz aylarında serinlemek için girilen ancak hijyenik olmayan, kalabalık havuzlar göz, cilt ve dış kulak yolu enfeksiyonlarının yayılmasını kolaylaştırdığını söyleyerek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yine klimalar hava yoluyla bulaşan bazı mikroorganizmalar için uygun bir ortam sağlamaktadır. Sıcak havaların etkisiyle gıdalar daha çabuk bozulabilmekte ve besin zehirlenmeleri görülebilmektedir. Piknik ve açık alanlarda yapılan çeşitli faaliyetler kenelerle karşılaşabilmemize yol açabilmektedir.”

Hastalıkların önlenmesi için neler yapılmalı?

Hastalıkların önlenmesi için neler yapılması gerektiği konusu üzerinde halkı bilinçlendiren Dr. Çakırci, “Hava sıcaklığının yüksek olduğu günlerde ve özellikle öğle saatlerinde açık alanlarda fazla zaman geçirilmemesi güneş çarpmasından korunmamıza olanak sağlayabilmektedir. Hijyeninden emin olunmayan sularda yüzmekten kaçınmak, klimaların düzenli olarak bakımının ve temizliğinin yapılması, sıcak havalarda uzun süre bekletilmiş ve nasıl hazırlandığı bilinmeyen gıdaların tüketilmemesi bu hastalıklardan korunmak için alınabilecek önlemler arasında yer alır” şeklinde konuşmasını sürdürdü.

Özellikle yaşlı ve kronik hastalığı bulunan bireylerin sıcak havalarda dışarı çıkmaması isteyen Dr. Çakırci şu tavsiyelerde bulundu; “Tüketilecek besinlerin dışarıda uzun süre bekletilmemesi, temiz ve hijyenik havuzların kullanılması önemlidir. Bu konuda İl Sağlık Müdürlüğü halka yönelik eğitim çalışmaları, afiş ve broşürlerin dağıtımı yapmaktadır. Çocuklarda olduğu gibi yetişkinlerde de sağlıklı yaşamın anahtarı olan aşıların zamanında ve tam olarak yapılması büyük öneme sahiptir. Bu konuda Sağlık Bakanlığının aşı takvimine uyulmasının toplum sağlığı için önemli olduğunu düşünüyorum.”