Kardeşliğin, birliğin ve dayanışmanın ayı Ramazan ayının başlamasıyla birlikte vatandaşlarımızın da iftar sofraları için hazırlık alışveriş telaşı da başladı.

Ramazan yardımlaşma ve dayanışmanın sembolü olduğunu hemen her fırsatta dile getirmekteyiz. Hayat pahalılığı ve Gıdaya ulaşamama maalesef ki ciddi orandaki yurttaşın yaşam kalitesini sarsmaya ramazanda bile iki tas yemeğe muhtaç durumda bırakılmıştır.

Pazara bir göz attığımda;

Vatandaşlar her Ramazan olduğu gibi bu Ramazan’da da Tatlı, çiğköfte, hurma, kayısı, incir ve üzüm gibi yiyecekleri almaya şimdiden başladı. Çarşı-pazarda hareketlilik başlarken, Raflardaki en ucuz hurma olan Irak ve İran hurmalarının kilosu 35 TL’den satılırken, en pahalı hurma olan Kudüs hurması ise 210 TL’den alıcı buluyor.

Hurma fiyatları hakkında bilgi veren aktar esnaf, “Hurma fiyatları Ramazan ayından önce artmaya başladı. Daha önce fiyatlar Ramazan’dan 1 hafta önce değişirdi. Bu sene erken zamlanmaya başladı. Geçen yıl 75 TL’ye satılan sugai hurmasını şimdi 98 TL’ye, 60 TL’ye satılan Medine hurmaları şu anda 95 TL’den satılıyor. En ucuz hurma İran hurması. Glikozlu olan bu hurmalar 35 TL’nden, Irak hurması da yine 35 TL’den satılıyor. En pahalı hurma Kudüs hurması olarak dikkat çekiyor. En iri boy Kudüs hurması 210 TL’den satılıyor. Bu fiyatlar şu anda güncel fiyatlar. Devamlı olarak ürünlere zam geliyor. Ramazan’ın başlamasına birkaç gün kala hurma fiyatları daha da artı. Vatandaşlar en çok kilosu 95-185 TL arasında değişen Medine hurmalarına ilgi gösteriyor” diye ifade edildi.

Gıdaya art arda gelen zamlar, ramazan alışverişini de vurdu. Ramazan ayı öncesi çarşı-pazarlarda iğne atılsa yere düşmezdi. Dar ve orta gelirli vatandaşların en çok alışveriş yaptığı Melik Ahmet Caddesi bu yıl sakin. Vatandaş fiyatların yüksek olmasından yakınırken, poşetler bu sene boş kaldı. Kilo ile alışveriş yapanların çoğu ise bu yıl gramaj usulüne döndü.

Ramazanla özdeşleşmiş güllaca 2021 yılına kıyasla yüzde 50, hurmaya da yüzde 86 zam geldi. Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi ürünlerde ortalama yüzde 10, kahvaltılıklarda yüzde 50, toz şeker, un gibi ürünlerde ise yaklaşık yüzde 20'lik artış yaşandığı gözlemlendi.

Ramazan ayına girmeden birkaç gün önce gıda fiyatları yükselişi gündeme gelmişti. Vatandaşlar fahiş fiyat ve stokçuluk yapan marketlerle başa çıkmaya çalışırken bir kötü haber de Et ve Süt Kurumu’ndan geldi. Etin fiyatına yüzde 48 zam yapıldı. Yapılan zamla 1 kg kıymanın kilosu 56 liradan 95 liraya, 1 kg kuşbaşının fiyatı da 62.50 liradan 105 liraya yükseldi. Ramazan ayının yaklaşmasına kısa bir süre kala yapılan zam serbest piyasada da et fiyatlarını daha da yukarı çekeceği belirtmişti.

Ancak iftar ve sahur sofralarının vazgeçilmez ürünleri olan et ile hububat, bakliyat ve kahvaltılık gibi temel gıda ürünlerine Ramazan öncesi zam yapanlara fırsat vermemek için vatandaşlara da bazı görevler düştüğü konusunda derneklerden uyarı üstüne uyarı yapıldı. Anca uyarıları kimse dikkate almadı.

Fırsatçıların ekmeğine yağ sürmemek için tüketicilerin bilinçli davranması gerekiyor. Ramazan ayında daha fazla gıda alışveriş yapıldığını bilen spekülatörlerin, bu durumu fırsata çevirmek için pusuda beklediği açık. İhtiyaç fazlası ürün almak da gıda spekülatörlerinin işini kolaylaştırıyor.

Ramazan ve Bayram gibi özel zamanlarda gıdaya yüklenmek ve stok yapmak doğru Bir yaklaşım değildir. Bir ürünün ihtiyaçtan fazla alınmasının tüketicinin ekonomisine zarar veriyor. Örneğin, bir paket makarna ihtiyacınıza karşılık 10 paket alırsanız ve bunu 100 kişi bir anda yaparsa o ürüne fiyat artışı gelecekmiş ya da ürün kalmamış gibi bir algı oluşturuyor. İhtiyaç kadar gıda almak gerekiyor. 

Dayanışma ağını başta ramazan ayında olduğu gibi bütün günlerde göstermemiz gerektirdiğini düşünüyorum. Hayırlı Ramazanlar dilerim…