Silvan’da adliye binası eskiden Hükümet binasının içindeydi.

Adliye binası ile hükümet konağı iç içeydi.

Tüm yargı işlemleri buradan yapılırdı.

Sonra 80’li yıllardan itibaren yeni bir Adliye binası yapılması konuşulmaya başladı. 12 Eylül 1980 Darbesinin ardından da ANAP iktidarı döneminde Silvan'da yeni adliye binası için karar verildi. Nereye yapılacağı konusu hiç tartışılmadan, araştırılmadan, planlanmadan Hükümet Konağı bahçesindeki boş ve daracık alana adliye yapılmasına karar verildi. Geçmiş bir zamanın imkanlarıyla ancak böyle bir adliye binası yapılabilirdi. 1986 Yılında başlayan çalışmalar zahmetler yolculuğunda zaman zaman sıkıntılar yaşansan da nihayetinde adliye binası hükümet konağından bağımsız olarak hizmet vermeye başlamıştı.

ANAP hükümeti döneminde Silvan il olacak çalışmaları kapsamında yeni Hükümet Konağı, Hastane PTT Binası olmak üzere bir çok hazırlık yapılmıştır.

Şimdi yeni bir adliye binası yapılması tartışılıyor. Çünkü Adliye sarayı artık ihtiyaca cevap vermiyor, sayısı 3000 e ulaşan soruşturma dosyası, beraberinde çalışacak personel ihtiyacını doğurmuştur.  Gelen personel, hakim ve savcılar için mevcut odalar yetersiz kalıyor. Bu durum adliye çalışanlarının ergonomiye ve halkın hizmete ulaşımında ciddi zorluklar yaşamasına neden olmaktadır. Mevcut alana da yeni ek binalar yapılamaması yeni bir yer tahsisi talep ve tartışmalarına yol açmıştır.

Adliye Sarayı hiç değilse 50 yıl ilerisi düşünülerek planlanmamış. Hiç kimse ileriyi görerek kafa yormamış. Buraya yapalım demişler “olmaz” diyende olmamış.

Bu günlerde yeni bir Adliye Sarayı için yer bakılmaya başlandığını siyasetçilerimizin söylemlerinden anlıyoruz.

Elbette yeni bir Adliye Sarayına ihtiyaç var. Doğu ve Batı illerinde gördüğümüz yapılardan biri de Silvan'a yapılmalıdır.

Ancak nereye?

Siyasetçilerimizin işaret ettiği yer olarak Diyarbakır Caddesi Yeni Hastane ve TOKİ mevkiinde bulunan hazine arazileri anlaşılıyor.

İşte bu yeri Plancılar, Mimarlar tartışmalıdır.

Baro ve Mimarlar Odası görüşlerini açıklamalıdır.

Ben plancı değilim, Mimar hiç değilim. Ama mevcut Adliye binasının yapılış öyküsünü iyi bilen biri olarak yeni Adliye Binasının yeni mimari yani Saray olmakla beraber Silvan'ın en az 100 yıl ilerisi planlanarak en uygun yere yapılmasından yanayım.

Trafiği aksatmayacak, bölgenin gelişmesini sağlayacak yere yapılmalıdır.

Silvan'ın Doğu’dan Batıya uzanan ana yol güzergahının da belirlenecek alana yapılması en doğrusu olacak diye düşünüyorum.

Selahattin Mahallesi TOKİ mevkiinde bulunan arazide mi? 

Yoksa Çardak Mahallesindeki, Hastane binası ve bulunduğu alana mı? yapılsın

Bence yeni Adliye binası için yer aranıyorsa Diyarbakır Caddesi üzerinde yola en yakın bir arazide olması daha uygun olur. Adliye binası oldukça geniş bir alana yapılması en doğru olanıdır.

Alternatifleri çoğaltmalıyız.

Geniş bir katılımla en uygun yere karar verilsin.

İşin uzmanları bir karara varsın.

Böylece Silvan adliyesi de 20 yılda bir yeni bir yer aramak ve taşınmak zorunda bırakmayız.

Yeter ki şuraya yapılsın diyerek dayatmayalım.

Takdir sizlerin…