“ah roşna!

as bakışlarını yüreğimin kirişine

zihnimde at koşturuyor gözlerin

sen ki gülüşüyle yeryüzünü aydınlatanım

soluğuyla barış çiçeğine yaşam sunan sevdiğim.”

     Uzun zamandır kitaplığımda “Okunacak şiir kitapları” bölümünde yer alan ve okunmak için sırasını bekleyen bir kitaptı roşna! Sakin, dingin bir ruhla okumak istedim. Dizelerin hayatla dansını hissetmek istedim. Şair Faysal Demir, “Ağır Acılar Koleksiyonu –Roşna” adını verdiği şiir seçkisinde 61 şiirini paylaşmış okuyucusuyla. Alisyayıncılık’ın Artoskitap serisinden çıkan kitap 112 sayfa.

     Ağır Acılar Koleksiyonunun her dizesinde çağının tanığı olmuş şair. Yaşadığı acılar coğrafyasında damla damla ruhuna sinen, bilinçaltına inen olayları, kederleri, sevinçleri, tarihsel dramları, kadim trajedileri bir sözcük ustası edasıyla taşımış dizelerine. “Kimim ben?” şiirinde bunu öylesine güzel ve ustalıkla yapmış ki adeta insanlık tarihini,  Mezopotamya’nın geçmişini gün yüzüne çıkarmış yeniden. Sanat, topluma ayna olma misyonunu bir kez daha yerine getirmiş.

“ben kim miyim?

cennette Adem ile Hava’nın suç ortağı

Habil’den Kabile kan damlasıyım.

ben kim miyim?

Eyüp’te sabrın ifadesi

Süleyman’ın imtihanı

tastaki karıncayım

Mezopotamya’da yakılan ağıtların

davudi sesiyim.”

     Faysal Demir, dizelerinde insanlık tarihinin şafağına götürüyor okurunu. Coşkulu bir anlatımı var. Sosyal gerçeklerden kopuk değil ve iyi bir gözlemci olduğunu hissettiriyor. Yaşadığı topluma karşı sorumluluğunun farkında, o bilinçle oynatıyor kalemini. Derin tarihsel bilgisiyle süslüyor şiirlerini. Acılarımızı iyi biliyor şair, o acıların içinde çırpınan insanı iyi tanıyor. Ve acılarımızı toplayarak heybesine dolduruyor bir eski zaman koleksiyoncusu gibi. Şair, “ağır acılar koleksiyonu”nu alın teriyle, taşı nakışlayan bir usta edasıyla meydana getiriyor.

     Demir, acılarımızı unutmayalım istiyor. Karamsarlığa kapılmadan, umudu çoğaltarak, aydınlık bir gelecek yaratalım istiyor.

“ama gelecek bizim, umut bizim

Bahçe bizim, gül bizim, diken bizim

Her taraftan vurulsak da ansızın

Günbegün bu çoğalan can bizim.”

     “Ağır Acılar Koleksiyonu –Roşna”nın ve şairi Faysal Demir’in edebiyat yolculuğunda yolu açık olsun. Şiire çokça ihtiyacımız olan bu günlerde şiir sarsın ruhlarımızı.