Avrupa Parlamentosu Kürt Çalışma Grubu, PKK’nin örgütsel yapısını feshetme ve silahlı mücadeleyi sonlandırma kararını memnuniyetle karşıladı. Grup, bu kararın bir dönemin sonunu temsil ettiğini ancak aynı zamanda barış için yeni ve demokratik bir mücadelenin başlangıcına işaret ettiğini belirtti.

Türkiye hükümetine, bu tarihi fırsatı hem Kürtler hem de Türkler için değerlendirme çağrısında bulunuldu. Grup tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’nin barışçıl bir çözüm sürecini kolaylaştıracak yasal ve siyasi değişiklikleri hayata geçirmesi gerektiği ifade edildi.

Siyasi farklılıkların demokratik yollarla çözülebilmesi için temel özgürlüklerin güvence altına alınması gerektiği belirtilirken, ilk adım olarak tüm siyasi tutsakların serbest bırakılması ve yargı üzerindeki siyasi baskının sona erdirilmesi gerektiği vurgulandı.

KARARIN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Açıklamada, bu kararın Türkiye’de demokrasinin ciddi tehdit altında olduğu bir dönemde alındığına dikkat çekilerek, barış sürecine çeşitli siyasi partilerden gelen destekten cesaret alındığı kaydedildi.

Türk Parlamentosu’nun sürece tam katılım sağlaması gerektiği ifade edilirken, bu sürecin yeni, demokratik ve barışçıl bir toplumun temeli olması gerektiği belirtildi.

Barışın herhangi bir siyasi yapının tekeline girmemesi ve siyasi çıkarlar uğruna manipüle edilmemesi gerektiği uyarısı yapıldı.

PKK’nin bu kritik kongresinin, örgütün ateşkes ilanına rağmen Türk ordusunun üs bölgelerine yönelik saldırılarını sürdürdüğü zor koşullarda gerçekleştiği hatırlatılan açıklamada, Türkiye’ye, saldırıları durdurma, tam bir barış süreci için gerekli güvenlik garantilerini ve mekanizmaları oluşturma çağrısında bulunuldu.

Ayrıca bu sürecin, Türkiye’nin Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki genişleyen askeri varlığını geri çekmesine ve yerinden edilmiş halkın köylerine güvenli dönüşünü sağlamasına katkı sunması gerektiği ifade edildi.

Kaynak: MA