Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, “Çiftçinin altın yılı devlete bağlı” dedi.

Urfa’da geçmiş yıllarda çiftçilerin en büyük şikayetlerinin başında gelen kuraklık, son aylardaki yağışlarla kısmen gündemden çıkmış görünüyor. Bu yıl ürünlerinden yüksek rekolte bekleyen çiftçilerin yeni endişesi ise Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) alım sırasında düşük ücret vermesi oldu.

‘TMO ALMAZSA ÇİFTÇİ TÜCCARIN ELİNE DÜŞER’

Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, çiftçilerin endişelerini aktardı:

“Rekolte bu sene çok iyi fakat fiyat beklentimiz var. Fiyatın ne olacağını bilmiyoruz. Tabii fiyat düşük olursa ve TMO bunu almazsa çiftçi piyasaya, tüccarın eline düşer. Tüccar da bunu fırsata çevirir. Dolayısıyla o zaman büyük bir sıkıntı olabilir."

İpar, girdi maliyetinin geçen seneye göre yüzde 60-70 arttığını belirterek, “Geçen yılın fiyatlarından giderse hiçbir anlamı kalmaz. Bizim şu anda hükümetten bir talebimiz var; buğdayda, ekmeklik buğdayda 13 lira artı 2 lira destek, makarnalık buğdayda 14 lira artı 2 lira destek, arpa da 12 lira fiyat artı 1 lira destek. Bu destekler geçen yıl buğdayda 1 liraydı, arpada 50 kuruştu" diye konuştu.

ÇİFTÇİNİN ALTIN YILI DEVLETE BAĞLI

İpar, “Yani istikrarlı bir fiyat olursa devlet alımına da girerse çiftçi bu sene altın yılını yaşayabilir ama aksi durum olursa sıkıntı yaşarız” dedi. Bu sene iyi bir rekolte beklediklerini söyleyen İpar, “Yağışları zamanında aldık. Doludan dolayı, Bilecik, Bozova, Hilva'nın bazı bölgelerinde fıstık ve badem ağaçlarında hasar oluştu ama hububatlarda çok büyük bir sıkıntımız yok” diye bilgi verdi.

TMO’nun çiftçiyi tüccarın eline bırakacak bir fiyatlandırmaya gitmesini, “Tüccarlar faizlerle çiftçilerin kanını içecek” diye yorumlayan çiftçi Sinan Gül de “Geçen sene ofis alımı olmadı doğru düzgün, tüccarlara mecbur kaldık çünkü borcumuz vardı. Ofis, 'en kısa ödeme 2 ay' diyor, ofis alım yapmasa inanın çiftçinin malı tarlada kalır. Durum inanın iyi değil, endişeli bir şekilde bekliyoruz” dedi.

Kaynak: DUVAR