ÖZEL HABER - Fatma TEMEL

Abakay, “Elektronik sigarada olan nikotin yaklaşık üç sigara paketiyle eşdeğer. Temel sorun masum olarak lanse edilmesidir” dedi.
Son yıllarda sigara bırakmaya bir alternatif olarak görülen elektronik sigaralar gittikçe yaygınlaştı. Özellikle 18-25 yaş grubunun kullanımında büyük bir artış gözlemleniyor. Aromalı yapısı ve tütüne muadil olarak lanse edilen elektronik sigaranın en az normal sigara kadar zararı bulunuyor.

Sanıldığı Kadar Masum Değil2


Elektronik sigaranın tüketimine ilişkin gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuşan Göğüs Hatalıkları Uzmanı Doç. Dr. Abdurrahman Abakay, “Elektronik sigara toplumda masum görülüyor. Ama kısa vadede bile ciddi hastalıklar doğuruyor” dedi.


‘Nikotin bağımlılığını devam ettiren bir ürün’

Elektronik sigaranın genç nesil tarafından yüksek oranda tüketildiğini söyleyen Abakay, “Elektronik sigara özellikle gençlerde çok yaygın kullanılıyor. Türkiye’de 2021 yılında Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle satışı, dağıtımı, ithalatı yasak olan bir ürün. O da bir tütün olarak kabul ediliyor. Toplumda daha masum görülen bir üründür aynı zamanda. Daha masum ve zararı olmayan bir ürün olarak pazarlanıyor. Ondan dolayı evde, çocukların yanında bile içilebiliyor daha zararsızdır mantığıyla.
Elektronik sigaranın pazarlamasını yapan çoğu sektör sigara satan ve üreten sektör ve şirketlerdir. Amaç kişilerin daha az nikotin alması değil. Kişilerdeki nikotin bağımlılığını sürekli kılmak.

Elektronik sigara içen çoğu kişi tekrardan sigaraya dönüş oluyor. Çünkü o nikotin bağımlılığı döngüsünü kırmamış oluyor. Bir de bu sigarayı bırakma yöntemi olarak lanse edildi. Hâlbuki nikotin bağımlılığını devam ettiren bir ürün. Elektronik sigara, sigarayı bırakma tedavisi olarak kabul edilmiyor bilimsel olarak. Ki bırakma eylemi de oluşmuyor çoğu insanda” dedi.

Sanıldığı Kadar Masum Değil3

 
‘Kısa vadede bile birçok hastalığa sebep oluyor’

Sadece elektronik sigaranın sebep olduğu bir akciğer hastalığının tespit edildiğini belirten Abakay, “Elektronik sigara ve klasik sigara arasında bazı farklılıklar var. Yani içindeki madde kompozisyonu farklı. Onların ideaları sadece nikotin içeriyor ama etiket bilgileri ve analiz sonuçları karşılaştırıldığında bununda çok tutmadığı görülmüş. Yani etikette yazan maddeler ve içindeki maddeler farklı veya yazılan miktarda olmadığı ortaya çıktı. Bu maddelerin uzun bir listesi var. 2006’dan itibaren dünya gündemine gelen bir üründür uzun vadeli etkilerini anlamak için yıllara sahip değiliz. Ama yapılan bilimsel çalışmalarda hasarlar çıktı. Kalp krizi riskini arttırdığı, felç riskini arttırdığı, kan basıncını arttırdığı yapılan bilimsel çalışmalarda ortaya çıktı.

Sadece elektronik sigara içen kişide akut akciğer hasarı tespit edildi. Solunum yollarını zarar veriyor, bronşlarda tıkanmaya yol açıyor, diş etinde ve dişlerde bakterileri arttırdığı ve dişleri çürüttüğü bilimsel olarak kanıtlandı. Hamile kadınların kullanımı sonucu bebeklerde zekâ geriliğine sebep olduğu ortaya çıktı. İçinde birçok kanserojan madde saptandı. Yeni bir ürün ve uzun vadeli etkilerini bilmiyoruz ama kısa vadede bile birçok hastalıkla ilgili veriler var elimizde. Peyder pey artıyor yani zararları“ dedi. 


‘Topluma yanlış lanse ediliyor’

Elektronik sigaranın toplumda masum görüldüğünü söyleyen Abakay, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Toplumdaki yargının kırılması gerekiyor. Şuan daha çok genç popülasyon kullanıyor. Bunun nedenlerinden biriside mali olarak ulaşılabilirliği var. Dünyada sigarayı bırakmanın en etkili yöntemi sigaraya zam yapmaktır. Zam yaptıkça tüketimin azaldığı bilimsel olarak ispatlanmış. Bu tüm ülkeler için geçerli. Ama bu elektronik sigara maliyeti düşük ve tek kullanımlık olanlar da var. Gençler ona daha rahat erişebiliyor. Çünkü daha ucuz. Sosyal medyada da çokça teşvik ediliyor. Gizli reklamlar yapılıyor. Bu da daha yaygın olmasına neden oluyor.

Türkiye’de satışı yasak ama her yerde satışı var ve ulaşmak kolay. İnternet satışı var. Denetim eksikliği var. Mevzuatta bir sorun yok ama dediğim gibi denetim yok. Elektronik sigaradaki en büyük tehlike toplumsal olarak kabul edilebilir bir ürün olarak görülmesidir. Normal sigara artık kanıksanmış bir şey toplum belirli bir bilince sahip o konuda. Elektronik sigarada olan nikotin yaklaşık üç sigara paketiyle eşdeğer. Temel sorun masum olarak lanse edilmesidir”

Muhabir: Fatma TEMEL