Güneş OCAĞA/ÖZEL HABER

Diyarbakır'da geri dönüşüm malzemelerini toplayan sokak atık toplayıcıları, Türkiye ekonomisine katkı sunmanın yanı sıra çevrenin de temiz kalmasını sağlıyor.

Di̇yarbakir'in Atik Toplayici Kahramanlari 3

Gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e konuşan Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, atıklarla ilgili önemli bilgiler paylaştı.   Kılıç, "Geri dönüşüm olayı ülkemiz için hem ekonomik boyutu olan, hem de çevre kirliliği boyutu olan bir sorun. O yüzden bir olayı iki şekilde değerlendirebiliriz. Çevre sorunlarına dair özellikle çöplerin bırakıldığı mekanlarda şunu görüyoruz ki, büyük çoğunluk, özellikle de geri dönüşüme gidebilecek malzemelerle dolu. Özellikle bunların başında plastikler geliyor. Onların özellikle toplanması lazım. Bizim çöp yığınlarından kurtulmamız ve çevre kirliliğini engellemek için çok değerli. Ve bunları biz azaltacak olursak, çöp dağları, ya da çöp biriktirme sahalarındaki miktar oldukça azalmış olur" dedi.

Di̇yarbakir'in Atik Toplayici Kahramanlari 4

ANNE SÜTÜNDE PLASTİK SAPTANDI

Naylon ve plastiklerin tabiatta her geçen gün arttığına dikkat çeken Kılıç, şunları söyledi: "Eskiden bunları mikron cinsinden ifade ediyorduk, havada, suda toprakta. Şimdi yapılan ölçümlerde plastikler o kadar küçülmüş ki nano büyüklüğünde, yani bir milimetrenin milyarda biri büyüklüğüne kadar parçacık var. Toprakta, havada, suda ve bu da çok ilginçtir ki insan vücudunda da saplanmış. Biz tabiata plastik çöp attığımızda bu sonunda insanların ve bütün canlıların vücuduna giriyor. Çeşitli dokularımızda, yani kalbimizde, böbreklerimizde, yağ dokusunda ve karaciğerde birikim yapıyor. Ve bu hastalık nedeni. Hatta kalp hastalıklarının bununla da ilişkilendiren araştırmalar var. Ve en önemlisi de güncel bilimsel araştırmalara göre, anne sütünde de nano büyüklükte plastiğe rastlanmıştır. Dolayısıyla biz geri dönüşüme bu yünüyle dikkat etmeliyiz. Çevremize attığımız plastik, karton, işlenebilir cam, teneke gibi atıklar insanın ve canlıların yaşadığı mekana ciddi hasar veriyor."

Di̇yarbakir'in Atik Toplayici Kahramanlari 2

“ATIKLARIN TOPLANMASI EKONOMİYE MİLYAR DOLARLAR KATIYOR”

Atıkların toplanması ekonomiye milyar dolarlar kattığını dile getiren Kılıç, "Bir de ekonomik olarak, kesinlikle bu malzemeler bizim için çok büyük değere sahip. Mesela ülkemiz yurtdışından çöp ithal ediyor. Bu engellenmeli, bunun da yolu bizim kendi çöpümüze attığımız kağıdımızı, plastiğimizi, demirimizi, naylonumuzu ayrı ayrı toplamak. Her vatandaşa ve her kuruma bu konuda görev düşüyor. Bu konuda işbirliğine ihtiyacımız var. Sıfır atık diye çalışmalar var, bizde de bu olmalı" diye konuştu.

“ATIK TOPLAYICILAR BÜYÜK HİZMET VERİYOR”

Diyarbakır'daki sokak atık toplayıcılarının kentte büyük katkılar sunduğunun önemine vurgu yapan Kılıç, öyle devam etti: "Diyarbakır'da atık toplayıcılarımız var, çok büyük bir hizmet veriyorlar. Atık toplayıcılarının çevreye ve ekonomiye büyük katkıları var. Bunu resmi kanaldan ihaleyle yapan firmalar da var. O da çok değerli. Ama atık toplayıcılarını taktir ediyorum. Onlar topluma bu yönüyle gerçekten de büyük bir katkı sunuyorlar."

Muhabir: Güneş Ocağa