Kürt dilinin gelişimine katkı sunmak amacıyla Kürtçe hizmet sunacağını kamuoyuna duyuran Diyarbakır’daki Pîne kafeye polis tarafından baskın düzenlenerek kafe sahibi Ramazan Şimşek gözaltına alındı.

Sorgusu süreren Şimşek’in emniyetteki ifadelerine ulaşıldı. Şimşek’in suçlamalara karşı verdiği ifadelerinde şunlar yer aldı:

“Benim iş yerimde PKK/KCK mensuplarının benimsenmesiyle ilgili bir durum yoktur. Kafenin sosyal medya hesabından yapılan bu paylaşımlar iş yerimizde bu tarz etkinliklerin yapıldığı birçok müzik türlerinin sergilendiği yönünde müşterilere reklam amacı ile yapılmıştır. Bu şarkılar anonim şarkılar olup, herhangi bir propaganda amacı taşımamaktadır. Ayrıca bu şarkıların yasaklı olduğuna dair herhangi bir bilgim yoktur. Ekran alıntısı 1,2,3 ve 4 olarak belirtilen paylaşımlardaki şahısları tanımıyorum, bunlar günü birlik iş yerime gelen müşterilerimdir. İş yerindeki doğal ortamdan kaynaklı şarkı ve dengbej söyleyen insanlardır. Bunlardan sadece ekran alıntısı 1 de yer alan ve dengbej söyleyen gruptan adını B. adlı kişi olarak bildiğim şahsı tanırım. Görseldekinin hangisinin B. adlı kişi olduğunu tam olarak seçemiyorum. B. adlı kişi sokaklarda ve topluluk oluştuğu vakitlerde dengbej söyleyen bir kişidir. Bu şahısla bir samimiyetim yoktur. Bu şahısların PKK/KCK ile bağlantıları var mı bilmiyorum.”

KİTAP VE DERGİLER SORULDU

Gözaltındaki Şimşek’e kafede bulunan ve haklarında toplatma kararı olduğu iddia edilen kitap ve dergilerde soruldu. Şimşek ifadesinde “Benim iş yerinde çok sayıda dergi ve kitap bulunmaktadır. İş yerindeki kitapları kitapçıdan temin ediyorum. Hatta iş yerinde bine yakın kitap bulunmaktadır. Dergiler ise kimliğini bilmediğim kişiler tarafından getirilmiştir. Bu kitap ve dergilerin yasaklı olduğunu bilmiyordum. Bunlar kafede dekor amaçlı bulunan yayınlardır. Asla bu kitapların kafede satışı söz konusu değildir. Her bir kitaptan bir yada iki tane bulunur” şeklinde cevap verdi.

"KÜRTÇEYE POZİTİF AYRIMCILIK YAPMA AMACI GÜTTÜM"

Emniyet sorgusunda Şimşek’e, kafede yapılan aramada ele geçirilen 3 adet A dört boyutunda ve üzerinde ‘Kürtçe olarak 15 Mayıs Kürt Dil Bayramından sonra bu iş yerinde artık Kürtçe konuşulacak. Lütfen Kürtçe konuşun’ ifadesi bulunan görseller de soruldu.

Şimşek’in yanıtı şöyle oldu: “Yukarıda ekran alıntısı 6 olarak alıntılanarak sunulan görselde Kürtçenin yasaklanması söylenmemiştir. 15 Mayıs Kürt Dil Bayramından sonra bu iş yerinde artık Kürtçe konuşulacak. Lütfen Kürtçe konuşun şeklindeki evrakı basın mensupları geldiği ve röportaj verdiğim esnada işlettiğim kafeye ben astım. Bu kağıtta Kürtçeye pozitif ayrımcılık yapma amacı göttüm. Zaten kefeye Kürtçe bilmeyen müşteriler de gelmektedir. Bu müşterilerimize bu dili bilmemeleri nedeniyle hizmet vermemem ticarete aykırı bir durumdur, bana da Türkçe konuştuğum için hizmet alamadığına dair herhangi bir şikayette bulunan olmamıştır. Türkiye Cumhuriyeti devleti Anayasasının 3. Maddesini ihlal etmediğimi düşünüyorum.”

Kaynak: Haber Merkezi