Isı ve nem düzensizliği hasta eder

Sıcaklıkların bir gün yüksek bir gün düşük olması bu duruma hazırlıksız yakalanan kişilerin sağlığını tehlikeye atmaktadır. Ani hava değişimleri insan bünyesinin adaptasyon ve savunma mekanizmasını bozduğundan hastalıklara da davetiye çıkarmaktadır. Değişen ısıyla birlikte vücut direnci düşebilir. Mevsim geçişlerindeki ısı değişikliklerinden etkilenip, hasta olmamanın yolu bilinçli olmaktan geçmektedir.

Hastalıklardan korunmak için;

İyi bir vitamin ve mineral desteği sağlanmalıdır.

Doğru bir beslenme programı benimsenmeli, besin çeşitliliğine önem verilmelidir.

*Bol su tüketimi vücudun sıvı ihtiyacının karşılanması için çok önemlidir. Hazır meyve suları, çay, kahve ve asitli içecekler sıvı ihtiyacına cevap vermek için yeterli değildir. Hem doğal hem de sağlıklı olmaları nedeni ile bitki çayları tercih edilebilir.

havadeğişimihastaediyor

*Sigara ve alkolden uzak durulmalıdır. Sigara bağışıklık sistemine olumsuz etki ederek hastalıkların oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Aşırı alkol tüketimi de sigara ile birleştiğinde çok daha zararlı hale gelebilir.

*Yaş ve sağlık durumuna göre egzersiz yapılarak bağışıklık sistemi güçlendirilmelidir. Yürüyüş, bisiklet ve yüzme genellikle herkesin yapabileceği aktivitelerdir.

*Düzenli ve kaliteli bir uyku, gün boyu zindelik verir.

*Sabah, öğlen ve akşam saatleri için uygun giyinmeye özen gösterilmelidir. Mümkünse ince katlardan oluşan bir kıyafet kombinasyonu yapılmalıdır.

*Kapalı ortamlar iyi havalandırılmalı ve temizlenmelidir. Kapalı ortamlarda hastalıların daha hızlı yayılmasına neden olur.

Psikolojik etki

Ani ısı değişiklikleriinsan psikolojisinde de olumsuz etkiler yaratıyor. Bahara, aydınlık ve güzel günlere kavuşup, moral ve taze bir güç, yaşama sevinci bulan insanların, yeniden kışı yaşar duruma düşmelerinin, psikolojik çöküntüler, yaşama, çalışmaya karşı isteksizlik, sinirlilik, çabuk öfkelenme, her şeye kızma, alınganlık, uykuya sığınma, çalışmama, her şeyden kopma, sıcak, güneşli iklimlere kaçma gibi duygular yaratıyor.

Editör: Ali Çekdar KORKMA