Fuat BULUT'un kaleminden SEÇİMİN NABZI...

DİYARBAKIR’IN merkeze en uzak ilçesi olan 123 kilometre ötedeki Kulp, coğrafik yapısı itibariyle sanayileşememiş. Dağlar, ovalar ve yaylalarla çevrili olan ilçenin temel geçim kaynağı hayvancılık. “Güvenlik” gerekçesiyle getirilen “yayla yasakları” bu sektörü bitirme noktasına getirmiş. İlçenin bir diğer gelir kaynağı, yaş koza üretimi.

Yaş koza üretiminde Türkiye birincisi

Diyarbakır’ın kadim tarihinde ipek böcekçiliği çok eski bir iş kolu. Geçmişte ipek böcekçiliği konusunda Ermeni ve Süryanilerin çok çalışması vardı. İşte bu tarihi emanet, Kulp İlçesi’nde devam ettiriliyor.

2000 yılında 5 olan üretici sayısı bugün 300’ü geçmiş durumda. İlçede ipekli dokumanın geliştirilmesi için 5 yıl önce "İpek Puşi Sanatımız Projeleri" hayata geçirildi. Proje kapsamında Kulp Kaymakamlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü koordinatörlüğünde ilçede atölyeler kuruldu.

 Yeni projelerle yaş koza üretiminin merkezi olan Kulp, son yıllarda Türkiye 1’ncisi olan Bursa’yı geride bıraktı. Türkiye’de yaş koza üretiminin yüzde 51.5’ini temin eden Kulp, tarımsal kimyevi ilaçlar nedeniyle gerileme riski taşıyor.

Halk hizmet bekliyor

Alt ve üst yapı sorunu yaşayan, yarım asırdır su sorununa çözüm bulamayan ilçe halkı, 31 Mart’ta yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri’nde adaylardan hizmet bekliyor.

AK Parti Belediye Başkan Adayı Feyzullah Şimşek, halkın taleplerine kulak tıkamayacaklarını, ötekileştirme olmadan, ayrımsız ve adil hizmet edeceklerini belirtiyor.

Son iki seçimin galibi HDP’nin eş başkan adayları Mehmet Fatih Taş ve Fatma Ay ise, önemli projelerle halk belediyeciliğini hayata geçireceklerini vurguluyor.

Güneydoğu Ekspres Gazetesi olarak, 2018 verilerine göre 36 bin 644 nüfusu ve 22 bin 903 seçmeni olan Kulp’ta seçimin nabzını tuttuk.

AK PARTİ KULP ADAYI FEYZULLAH ŞİMŞEK :

“Sosyal belediyecilikte Türkiye’ye örnek olacağız”

AK Parti, 31 Mart’ta yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri’nde Kulp Belediye Başkanlığı’na Feyzullah Şimşek’i aday gösterdi.

Şimşek, ilçede bulunan ve tek olma özelliğine sahip olan Duderya Külliyesi’ni inşa eden Şêx Siraceddini Duderi’nin oğlu. Çevrede saygın bir kişiliğe sahip bir aileden gelen Şimşek, Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümü mezunu.

Kulp’ta ciddi anlamda alt ve üst yapı sorunları bulunduğunu ifade eden Feyzullah Şimşek, diğer bir önemli sorunun ise istihdam olduğunu belirtiyor.

Şimşek, sosyal belediyecilik anlayışını Türkiye’ye örnek teşkil edecek şekilde hayata geçirmeyi planladıklarını vurgulayarak, “Bizler, hizmet anlayışımız olarak ekonomik gücüne ve siyasi görüşüne bakmadan Kulp halkımızın tamamına hitap edecek bir belediyecilik anlayışı ile bu yola girdik. Belediyemizin kapılarının ihtiyacı olan her kesime açık olacağından Pasurlu hemşerilerimizin zerre şüphesi olmasın. Temel gayemiz, halkımızın refah seviyesini ve yaşam standartlarını yükseltmektir. Biz asla kimseyi ötekileştirmeyeceğiz. Bize oy verenlerin de vermeyenlerin de hizmetkarı olacağız” diye konuştu.

 “İpek üretiminde sanayileşmeye gideceğiz”

Kulp’un yaş koza üretiminde Türkiye’de 1’nci sırada olduğunu ifade eden Şimşek, şunları belirtti:

“Türkiye’de yaş koza üretimini burada üretiyorsunuz ama sanayileşme ayağınız yok. Bu kabul edilebilir bir şey değildir. Projelerimizin en önemli ayağı bu olacak. Bunun tekstile dönüşmesine vesile olacağız. İp, kumaş, gömlek olabilir. Bir entegre tesis kurmak istiyoruz. Bu sektörün sanayi ayağını oluşturarak 300 kişiye iş alanı açacağız. İlçemizin üretim kapasitesini arttırmak amacıyla besleme evleri inşası ve dut ağaçları yetiştirilerek üreticiye ücretsiz dağıtımını sağlayacağız. Ayrıca el emeği göz nuru olan Pasuri markasıyla üretilen ipek ürünlerinin ulusal ve uluslararası pazarda yerini alabilmesi için her türlü tanıtım girişimlerimizi başlatacağız.”

“Hayvancılık entegre tesisi kuracağız”

Coğrafik yapısı nedeniyle Kulp’un büyükbaş hayvan yetiştiriciliğine müsait olduğunu anlatan Şimşek, “Hayvancılığa bağlı bir tesis düşünüyoruz. Et, süt ve süt ürünleri anlamında. Dağlarımız, ovalarımız ve yaylalarımız bu sektör için bulunmaz bir nimettir. Bu alanda da 150 kişi istihdam edilebilir. Ülkemizin dışarıdan et ve hayvan ithal eden bir ülke konumunda olduğunu düşünürsek bu sektörün de önemi anlaşılacaktır. Bu anlamda dinamik bir genç nüfusa sahip olan ilçemizde, özellikle gençlerimize istihdam alanları yaratarak memleketlerinden ve sevdiklerinden ayrı kalmalarına gerek kalmadan alanlar açacağız. Böylelikle ilçemizin emek gücü ilçemizde kalacak ve ilçemizin kalkınmasına katkı sunacaktır” diye konuştu.

FEYZULLAH ŞİMŞEK KİMDİR?

1976 yılında Diyarbakır’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Diyarbakır’da tamamladı. Anadolu Üniversitesi Sosyoloji bölümü mezunu. Genç yaşta çeşitli sektörlerde hizmet veren firmalarda yöneticilik yaptı. Halen özel bir firmada yönetici olarak görev yapmaktadır.

HDP KULP EŞBAŞKAN ADAYLARI MEHMET FATİH TAŞ VE FATMA AY:

HDP, 31 Mart’ta yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri’nde Kulp Belediyesi Başkanlığı’na eş başkanlar Mehmet Fatih Taş ve Fatma Ay’ı aday gösterdi. HDP’nin her iki adayı da Kulplu ve parti içinde görev yapmış tanınmış isimler.

“Yayla yasakları hayvancılığı bitirdi”

İlçenin en önemli geçim kaynaklarından biri olan hayvancılığın, yayla yasakları nedeniyle bitme noktasına geldiğini ifade eden eş başkan adayları Taş ve Ay, “Örneğin Şen Yaylası’na 7 ay boyunca 10-12 köyün yaklaşık 100 bin küçükbaş hayvanı gelirdi. Ancak ‘güvenlik’ gerekçesiyle getirilen yasaklar sonrası yaylalara götürülen hayvan sayısı 3-5 bini geçmez” diye konuştu. 

“HES’ler su kaynaklarımızı kuruttu”

Kulp’ta üç adet Hidroelektrik Santralleri’nin (HES) bulunduğunu ve bu nedenle su kaynaklarının kuruduğunu ifade eden eş başkan adayları, yapılması programlanan yeni HES projelerine karşı mücadele edeceklerini kaydetti.

 

“İpekböcekçiliğinde kooperatifleşmeye gideceğiz”

HDP Kulp Belediye Eşbaşkan adayları Mehmet Fatih Taş ve Fatma Ay, ilçenin marka değerinin yaş koza üretimi olduğunu belirterek, “Kulp, yaş koza üretiminde Türkiye’de Bursa’dan sonra birinci sıradadır. Buna yönelik kooperatifleşme çalışmalarımız olacak. Sadece koza üreticiliğinde değil birçok alanda kooperatifleşmeye gideceğiz. Hayvancılık anlamında mandıralar olacak. Kulp’un başlıca geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Kooperatifleşmeyle krizin yarattığı etkinin önüne geçebiliriz. Halkı teşvik edebilecek ortak çalışmaların olduğu projeleri baz alacağız. İstihdam sorununu bu şekilde azaltacağız” diye konuştu.

“Sosyal projelerle halk belediyeciliği yapacağız”

İlçede çok ciddi alt ve üst yapı sorununun bulunduğunu vurgulayan Taş ve Ay, önemli projeleri hayata geçirerek, karar alma süreçlerine halkı da dahil edeceklerini vurguladı. Taş ve Ay, şöyle devam etti:

“Kadını yaşamın her alanında ön plana çıkarmak için kadına yönelik çalışmaları hayata geçireceğiz. Çocuklara yönelik kreş, gençlerimize yönelik sosyal projelerimiz olacak. Köylerde 95 yıllık bir yol sıkıntısı var. Bunu çözmeye yönelik proje çalışmalarımız olacak. Kulp merkezde yeşil alan projemiz olacak. Kültürel faaliyetler açısından da çalışmalarımız olacak.”

MEHMET FATİH TAŞ KİMDİR?

1987 yılında Diyarbakır’ın Kulp İlçesi’nde doğdu. Orta ve lise eğitimini Kulp’ta tamamladı. Barış ve Demokrasi Partisi Kulp İlçe Yönetimi’nde görev aldı. 2015-2016 yıllarında Demokratik Bölgeler Partisi Kulp İlçe Eş başkanlığı yaptı.

FATMA AY KİMDİR?

1984 yıllında Kulp’un Yayık (Hewrê) köyünden doğdum. Dicle Üniversitesi Muhasebe ve Vergi Uygulamaları mezunu. Bağlar Kadın Kooperatifinde yöneticilik yaptı. Bir çocuk annesi.

Editör: TE Bilişim