Bireyin toplumsal yaşamda kendini gerçekleştirmesi, yurttaş olarak var olabilmesi tamamen beslenme, barınma ve güvenlik ihtiyacının karşılandığı oranda mümkündür. Yeteri kadar beslenemeyen güvenli ve sağlıklı bir çevrede barınmayan insanın sağlıklı olma koşulları da bildiğiniz gibi ortadan kalkmaktadır. Bölgede ciddi yoksulluk varken temel ihtiyaçlara da erişim sorunu yaşanması kaçınılmaz hale gelmektedir. Sonuç; “KRONİK HASTALIKLAR” ve şifa/ sağlığa erişim arayışları.

Sağlık hakkı mümkün olan en yüksek bedensel ve ruhsal sağlık standardına sahip olma hakkıdır yani aslında “sağlık hakkı, uluslar arası hukukla korunan temel bir insan hakkıdır. “Sağlık hakkı”, sağlıklı bireyler ve toplum hedefine ulaşabilmek için gerekli tesislere ve şartlara ulaşma, bunları kullanma hakkıdır. “Sağlık hakkı”, diğer insan haklarında söz konusu olduğu gibi, hükümetlere üç düzeyde sorumluluk yükler: saygı duyma, koruma ve yerine getirme. “Sağlık hakkı” öncelikle devlete, daha sonra da sağlık çalışanlarına ve toplumun diğer kesimlerine, hatta uluslararası topluma sorumluluklar yüklemektedir. Ülkelerde sağlık sisteminin ve sağlık hizmetlerinin sunumunun iyileştirilmesi için kişi ve kurum merkezi ve yerel düzeyde temsilciler atanır. Bunlar devletin kamuya sağlık hakkı hizmeti sunarken sorumluluk yükledikleri kişi ve kurumlardır.

Geçen haftaki yazımda belirtmiştim kent bir toplumun kimliği olduğu kadar bir toplumun bünyesinde sağlıklı gelişmesi gerek mekanlardır. Ne yazık ki lokalde ilçemiz genelde ilde ve de tüm ülkede sağlık sistemi mevcut durumda “şifa” olamamaktadır.

Sağlık sisteminin eksiklerini birçok defa gündeme getirmeye çalıştım. Ancak gelecek nesillerin ve kadınların sağlığını ilgilendirdiği için gözardı edilmemesi gerek  bir eksiklik var.

KADIN DOĞUM HASTALIKLARI UZMANI

Nüfusu şu anda 87 bin bin olan ve her yıl yaklaşık bin doğumun gerçekleştiği, Türkiye’de doğurganlık hızında 2,021 ile ikinci sırada bulunan Silvan ilçesinde yalnızca bir Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı görev yapmaktadır. yeni yapılan 150 yataklı Silvan Dr. Yusuf Azizoğlu Devlet Hastanesi'nde iki seneyi aşkın süredir kadın hastalıkları ve doğum poliklinik hizmeti sadece bir doktorla yürütülüyor. Randevu almak isteyen hastalar doktor olmadığı için randevu alamadıklarından şikâyetçi

TÜİK verilerine göre ilçe nüfusunun 43.805 erkek ve 42.940 kadından oluşmaktadır. Yani nüfusun yarısının yarın öbür gün bu branştaki bir hekime görünmesi gerekebilir.

OECD ülkelerinde 100.000 kişiye 348 hekim hizmet veriyor. Sayı birinci konumdaki Yunanistan’da 607, Türkiye’nin hemen üzerindeki Güney Kore’de 234. En sonlarda olan ülkemizde ise 187. Türkiye dünya ortalamasının altındayken ilçemizde ise türkiye ortalamasının çok altında kalmaktadır.

Bu durumda en büyük sıkıntıyı gebe veya gebelik sorunları olan kadınlar yaşıyor. Geçen gün yaşanan ve bana yansıyan bir olayı anlatmak istiyorum. Bir hafta önce Silvan’dan Diyarbakır’a Minibüs ile seyahat eden bir yurttaş anlattı “minibüste giderken arka koltuktan birinde gebe bir kadın ve yanında da eşi ve çocuğu bulunuyordu. Kadın yolculuktan oldukça rahatsız bir şekilde sızlanıyordu. Eşi de onu teskin etmeye çalışıyordu. Birkaç dakika sonra kadın sancıdan ağlamaya başladı. Daha sonra tüm yolcular kadının ne için ağladığını sorunca anlaşıldı ki; doğumu yaklaşan kadın Silvan Dr. Yusuf Azizoğlu Devlet Hastanesinden Diyarbakır Kadın Doğum hastanesine sevk ediliyor. Ambulans talebine gerek yok denilmiş, maddi imkansızlıktan da taksi ile değil toplu taşıma aracı ile seyahat etmek zorunda kalmışlar. Daha sonra minibüstekilerin yardımı   ile ambulans aranıyor ve kadın ambulansa alınıyor. Hatta bir ambulans görevlisi de böyle durumdaki bir kadının ambulansla sevk edilmesi gerektiğini ifade ediyor” Anlaşıldığı üzere de ihmaller bir veya anne ile birlikte iki canın yitirilmesine neden olabilirdi.

Kadın doğum uzmanının olmaması ciddi sağlık sorunlarına, bebek ölüm oranının artmasına, sağlıksız doğumlara neden olmaktadır. ilgili bütün kuruluşlara tekrardan seslenmek istiyorum. Bu bir insan hakkı ihlalidir. Buna ortak olmayın ve bir an önce ilçe halkının sağlığa erişim hakkının gereğini yerine getirin.