Sevgili üniversite adayı okuyucularım;  evet, hepinizin yapılan üniversite sınavı sonrası benim yorumlarımı beklediğinizi biliyorum. Geçen hafta sonu yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)’ye öğrenci psikolojisini bizzat birinci gözle görebilmek için ve sizlere daha objektif bilgi verebilmek için sınava bende katıldım. Sınav öncesinde adaylarla yaptığım birkaç görüşmeyi köşeme taşımak istedim.

Sınava giren adaylarda gözlemlediğim bir panik havası vardı. Klasik sınav stresi gibi gelmedi bana daha farklı bir şeydi bu. Yıl boyu verilen online eğitimin yüzyüze sınavı adaylarda endişeye sebebiyet veriyordu. Geçen bu zorlu dönemde online eğitimden, yeterli bir altyapıya sahip olamadıkları için düşük verim aldıklarını dile getirdiler. 10 farklı adaya; içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde yüzyüze eğitim almak ister miydiniz sorusuna 5 aday hayır online olarak devam etmek isterdim, 3 aday evet yüzyüze olsun 2 aday ise kararsız olduğunu dile getirdi. Yalnız bütün adayların ortak söyledikleri; online eğitim sürecinin gelecekte kalıcı olacağına inandıkları ve hızlı bir şekilde sağlam temellerin atılması yönündeydi. Bunları söyleyenler bizlerin geleceği olan; araştıran, sorgulayan ve hedefleri olan gençlerimizdi, yarının dünyasını gören gençlerimiz.

Elbette bu online süreç gençlerin meslek seçimini de hatırı sayılır bir şekilde değiştirdi. Sınava giren adayların birçoğu online sektörde iş bulacak meslekleri konuşuyorlardı. Yazılım mühendisliği, yapay zekâ mühendisliği, halka ilişkiler ve bunlardan daha da farklı olan ve ülkemizde henüz bir çalışması yapılmayan drone pilotluğu, IoT (Nesnelerin İnterneti) Uzmanlığı, alternatif enerji uzmanlığı gibi birçok meslek gençler arasında konuşulur hale gelmiş durumda olduğunu gözlemledim.

Evet ilk yazdığım yazıdan beri bu değişime dikkat çekmeye çalışıyordum ve bugün bu değişimin gençler arasındaki en somut diyaloğuna şahit oldum. Meslekler, talepler, ihtiyaçlar ve beklentiler değişiyor. Tüm bu değişimler gerçekleşirken bizlerin daha sıkı bir şekilde bu değişime tutunmamız gerekliliği bir kez daha önemini göstermiştir.