Türkiye'deki hukuk fakülteleri listesi, 2020 yılı itibariyle Türkiye'de 38'i devlet, 35'i vakıf, 11'i Kıbrıs’ta olmak üzere toplamda 84 hukuk fakültesi bulunmaktadır.

YÖK atlas verilerine göre İstanbul Üniversitesi’nin 2. öğretimi ile birlikte kontenjanı 841 Ankara Üniversitesi’nin hukuk fakültesi kontenjanı 564, Dokuz Eylül’ün 472, Dicle Üniversitesi’nin 287 sayı bu şekilde devam etmekte. Hukuk fakültelerinin toplam kontenjanı ortalama olarak 16000 civarında ve bu her sene ortalama 10.000 öğrencinin mezuniyeti demek. Sayı bu kadar fazla olunca bazı büyük sorunların oluşması pek tabii kaçınılmaz.

Açılan her bir vakıf üniversitesinin yaptığı ilk işlerden biri Hukuk Fakültesi açmak, çünkü herhangi bir laboratuvar veya TIP Fakültesi  gibi hastaneye  ihtiyaç duyulmadığı için çok az bir masrafla sadece tahta ve sıralar ile açılabiliyor. Hal böyle olunca Hukuk Fakülteleri Üniversitelerin demirbaşı haline gelmiş oluyor. Oysa hukuk fakültesi demek bir ülkenin önündeki yüzyıllar boyunca adaleti, yargısı demek. Bir tahta ve bir sırayla olacak bir iş değil, ülkenin geleceğini bir sınıfa sığdırılmaması gerekir. Teorikten çok uygulamalı derslere önem verilmeli ve fakülte ona göre inşa edilmeli. Benzer mahkeme salonları fakültenin içerisinde olmalı ve öğrenciler stajı sadece fakülteyi bitirince değil okurken de yapmalı.

Şimdi biz bu işi nasıl çözeceğiz bunu tartışalım.

1-Devam zorunluluğu ciddi bir şekilde uygulanmalı

2-Kontenjanlarda hatırı sayılır bir azalma yapılmalı

3-Hukuk fakültesi baraj puanı aşağıya çekilmeli

4-Dikey geçişle hukuk fakültesine geçmenin önü kesilmeli

Şimdilik benim aklıma gelen çözüm yöntemleri bunlar tabi bunlar geliştirilip uygulanması mesleğin geleceğine yönelik faydalı çalışmalar olur. Bu sorun sadece Hukuk Fakültesi için geçerli bir sorun değil. Diğer birçok fakülteler için de aynı sorunlar mevcut. Bu sorunlar gençlerin başına fakülteyi bitirdikleri zaman iş bulma açısından zorluk olarak karşılarına çıkıyor.

Devlet büyüklerimize, bu soruna acil bir çözüm bulmaları hususunda çağrıda bulunuyorum aksi taktirde diplomalı işsizliğe çözüm bulamayacağız.