Geçen haftaki online üniversite adlı yazıma okuyucularım tarafından yapılan çok sayıda geri dönüşten ötürü bu hafta tekrardan bu konu üzerinden devam edeceğim.

Yazıma başlamadan önce online eğitimin yükseköğretim açısından değerlendirdiğimi, ilkokul ve ortaokul dönemlerinde bireyin gelişimi ve sosyalleşmesi açısından yüz yüze eğitimin şart olduğunu belirtmekten beis görmüyorum.

Yükseköğretime geldiğimizde ise öğrencinin ilk okuldan itibaren 12 senelik eğitim hayatından sonra bir şeylerin değişmesi gerekmektedir. Kişi okuduğu bölümün sadece teorik bilgilerini alarak mesleğe başladığı zaman, pratikte mesleki açıdan zorluk çekmemesi kaçınılmazdır. Bir üstadım güzel bir söz söylemişti; okul seni akademisyenliğe, staj ise mesleğe hazırlar. Elbette teorik bilgi gereklidir ama yeterli değildir. Bu sebepten ötürü staja üniversite 1.sınıftan itibaren başlayarak, mesleğe atılmak gerekir. Teorik bilginin cebimizdeki akıllı telefonlar ile her daim yanımızda olacağını unutmamak gerekir.

Geçen haftaki yazımda da belirttiğim gibi meslekle ne kadar erken tanışılırsa, o mesleği yapıp yapamayacağına, avantajları ve dezavantajlarına daha erken bir şekilde farketme olanağına sahip olunacaktır. Tüm bunların gerçekleşmesi için online eğitime daha somut yatırımların yapılması gereklidir. Altyapı olarak sağlam bir şekilde temeller atılmalı ve internetin olmadığı herhangi bir bölge kalmamalıdır.

Evet her geçen gün daha yaygın olarak kullanılan internet artık diğer bütün alanlarda olduğu gibi eğitiminde önemli bir yer edinmiştir. Bu çağdaş ve dijital eğitim sistemini ister kabul edelim ister etmeyelim hayatımızın bir parçası olarak devam edeceği aşikardır. Yapmamız gereken tek şey gelecek nesillere daha sağlam bir altyapıyla bu sistemi geliştirip kullandırmamızdır.

Tarih tekerrür ediyor tıpkı 18. ve 19. yüzyıllar da Sanayi Devrimi’nde bu değişime ayak uyduramayan ülkelerve milletler ne kadar geri kaldıysa, 21.yüzyılın dijital dönemini yakalayamayanlar da tarihin tozlu sayfalarına gömülmeye mahkûm olacaktır.Yeni dünyamıza doğru yola çıkmış durumdayız, gelecekteki dijital dünyayıselamlayarak ilk merhaba diyenlerden olalım.

Gelecek hafta Dijital Dünyayı daha yakından tanıyacağımız yazımda görüşmek üzere sağlıkla kalın