Birçok film platosuna sahne olmuş, film ekiplerinin misafir olarak ve plato olarak kullandığı tarihi hanlar, mağaralar, taş konaklar, tarihi köprüler, çeşmeler, eski çarşı, çok farklı bir mimariye sahip olan Silvan Kalesi, Kırık Minare, Malabadi, orta çeşme, kaplıcalar, Silvan Elbat dağları, hasuni mağarları, şehrin tarihi dokusu. Filmcilerin ve dizi filmlerinin yeni platosu olmuş durumda.

Azizoğlu, üstünler ve Ali Ağa konakları hem film platosu olmuş hem de başrol oyuncularının konakladığı yerler olmuştur.

Malabadi köprüsü ve Selahattin’i Eyyubi Camisi filmlerde sık gördüğümüz sahnelerdendi.

Malabadi Köprüsü UNESCO listesine girerken, Hasuni Mağaraları yine UNESCO’ya aday listesinde yerini aldı. Bu tarihi mekânlar bir çok TV dizilerinin platosu olurken, bir çok derginin kapak resimleri oldu.

Silvan ilçesi sınırlarında yer alan Malabadi Köprüsü, zamana meydan okuyan görünümü ile dikkat çekiyor. Artuklu Beyliği döneminde, Timurtaş Bin-i İlgazi  tarafından 1147 yılında yaptırılan bu köprü, Türkiye ve yakın doğuda taş köprüler içerisinde kemeri en geniş olan olarak bilinir. 40.86 metre açıklığındaki sivri ana kemeri ile öne çıkan Malabadi Köprüsü son zamanlarda filim sahnelerinde sık sık gördüğümüz bir köprü olma özelliğini taşıyor.

Evliya Çelebi, Malabadi Köprüsü hakkında şunları söyler:

'Köprünün iki tarafında kale kapıları gibi demir kapıları vardır. Bu kapıların içinde sağ ve solda köprünün temeli beraberliğinde kemerin altında hanlar vardır ki gelip geçenler, sağdan ve soldan geldikleri vakit misafir olurlar. Köprünün kemeri altında birçok oda vardır. Demir pencereler şahneşinlerine misafirler oturup kemerin karşı tarafındaki adamlarla kimi sohbet eder, kimi ağ ve oltalarla balık avlarlar. Bu köprünün sağ ve solunda da nice pencereli odalar vardır. Köprünün sağ ve solundaki bütün korkuluklar Nehcivan çeliğindendir ama demirci ustası da var kudretini sarf ederek bir tür sanatlı kafesli korkuluklar yapmış ve doğrusu elinin ustalığını göstermiştir. Doğrusu, üstad mühendis var kuvvetini sarf ederek bu köprüde öyle sanatlar göstermiştir ki bu işçiliği geçmiş mimarlardan hiçbirisi göstermemiştir. Malabadi Köprüsü'nün altına Ayasofya'nın kubbesi girer.'

Fransız Mimar Albert Gabriel, köprü için şu sözleri söylüyor:

'Modern statik hesabının olmadığı devirde bu açıklıkta o zaman için böyle bir eser hayranlık ve takdiri muciptir. Ayasofya'nın kubbesi köprünün altına rahatlıkla girer. Balkanlarda, Türkiye'de, Orta Şark'ta bu açıklıkta, bu yaşta köprü yoktur.'

300 Odadan oluşan Hasuni Mağaraları

Hasuni mağaraları, Silvan’ın 7 km. doğusunda ve tarihi Malabadi Köprüsü ile Hasankeyf yol güzergâhında yer almaktadır. Mezolitik dönemde yerleşim olarak kullanılan Hasuni Mağaraları Anadolu’nun en eski mağara yerleşim yerlerinden biridir. Antik dönemde özellikle Hıristiyanlığın ilk yayıldığı dönmelerde ve orta çağda önemli yerleşim alanlarından biri olmuştur. Mağaraların aralarında kayalığın düzleştirilmesi ile yollar ve çıkış merdivenleri, sarnıçlar ve su arkları, kaya kiliseleri, dokuma atölyeleri gibi yerleşimin sosyal ve kültürel ihtiyacını karşılayacak yapıların yanı sıra Orta çağda inşa edilmiş bir kilise de bulunmaktadır. Hasuni Mağaraları bir çok belgesel konu olduğu gibi son zamanlarda filmcilerin gözde mekânlarından biri haline geldi.

Silvan her tarih, uygarlık ve hikayeleriyle adından söz ettiren kentlerden biridir. Film dizi çekimleri esnafa bir nebze umut olsa da ne yazık ki halen hak ettiği ilgiyi görmüyor. Yalnızca mekânsal olarak kullanılmanın yanı sıra hikayeleriyle de gündem olabilmeli. Gelin bu kentin görmek istediğimiz gibi yaşatalım.

Kalın sağlıcakla