Vartinis katliamıyla ilgili yeniden görülen davada Kırıkkale 1. Ağır Ceza Mahkemesi, davanın tek sanığı olan, dönemin Hasköy İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Bülent Karaoğlu’nun tutuklanmasına karar verdi.

Muş Barosu Başkanı, mağdur avukatı Kadir Karaçelik dünkü duruşmanın ardından bianet’e yaptığı açıklamada, tutuklama kararını şöyle değerlendirdi:

 “Bu tabii sadece bir tedbir kararı. Yine de mağdurlar açısından adaletin tamamen tecelli ettiğini söylemek mümkün olmasa da böylesi ağır vakalarda gözaltı kararının bile çıkmadığını gördüğümüzden, tutuklama kararı sevindirici.”

"Dava sürecinin hızlanmasını bekliyoruz"

Avukat Karaçelik, “Halen zaman aşımı tehlikesi sürüyor. Ancak tutuklama kararının infaz edilmesinin ardından dava sürecinin hızlanmasını, birkaç duruşmada karar verilmesini bekliyoruz. Dosya Yargıtay’a gittiğinde de zaten daha önceden hukuki açıdan incelenmiş bir dosya olduğundan hızlı şekilde hüküm verebilir” dedi.

Yargıtay: Emri Yüzbaşı verdi

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı etkili bir soruşturma ve kovuşturma yapılmadığını belirterek yargılanmanın yenilenmesi gerektiğini ifade etmişti.

Muş, Vartinis’te dokuz kişinin evlerinde yakılarak öldürülmesiyle ilgili davada Yargıtay 1. Ceza Dairesi de katliamının sorumlusunun dönemin Hasköy İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Bülent Karaoğlu olduğunu tespit etti.

Yargıtay, mahkemenin Karaoğlu hakkında verdiği beraat kararını “köyün yakılması emrini Yüzbaşı Karaoğlu vermiştir” diyerek bozdu.

Bu kararın ardından davanın görülmesine, bugün Kırıkkale 1. Ağır Ceza Mahkemesinde başlandı.

 “Tek sorumlu müvekkilim değil”

Avukat Kadir Karaçelik beyanında, yargılamanın ilk aşamasında tanıklık yapan erlerden birinin yeniden tanıklık yapmak istediğine dair dilekçe vermesiyle ilgili “Sanık tanıklara baskı kuruyor ve ifadelerini değiştirmelerini istiyor. Delilleri karartma girişimi zaten daha önce ispatlanmıştı. Yargıtay da zaten mahkumiyet kararı verilmesi için dosyayı bozdu. Tutuklamak için daha ne bekliyorsunuz?” dedi.

Karaçelik'in bianet'e verdiği bilgiye göre tanık asker, ilk ifadesinde, “yargılanan sanığın olay yerinde olduğunu, köye gittiklerini ve operasyon düzenlendiğini” söylemişti.

Sanık avukatı ise savunmasında “Ortada bir vahşet var anlıyoruz ama bunun tek sorumlusu müvekkilim değil” dedi.

Mahkeme, sanık avukatının talep ettiği üzere tanığın yeniden dinlenilmesi talebini reddederek sanığın tutuklanmasına hükmetti.

Bir sonraki duruşma 4 Kasım 2021’de görülecek.

Zaman aşımı tehlikesi var

Vartinisli ailelerin avukatı, Muş Baro Başkanı Kadir Karaçelik bianet’e yaptığı açıklamada, “Dosya 3 Ekim 2023’e kadar kesin karara bağlanmazsa zaman aşımı nedeniyle düşmesi tehlikesi var” demişti.

Karaçelik, “İlk derece mahkemesi 1 Mart 2016’da karar vermişti, dosya beş yıl boyunca Yargıtay’da bekletildi, beşinci yılda karar verildi. Süre çok daha anlamlı değerlendirilebilirdi” açıklamasını yapmıştı.

Ne olmuştu?

2 Ekim 1993'te Muş'un Korkut ilçesine bağlı Vartinis köyünde yaşayan, en küçüğü 2, en büyüğü 14 yaşında olan yedi çocuğun da aralarında olduğu Mehmet Nasir Öğüt, Eşref Oran, Sevda Öğüt, Sevim Öğüt, Mehmet Şakir Öğüt, Mehmet Şirin Öğüt, Aycan Öğüt, Cihan Öğüt ve Cinal Öğüt evlerinde yakılarak öldürüldü.

Katliamla ilgili açılan davanın Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 1 Mart 2016 tarihli duruşmasında tüm sanıklar “delil yetersizliğinden” beraat etti.

Vartinis'teki ev müze yapıldı

Vartinis’teki evin enkazı, 2012-2013 yıllarında Nusaybin Belediyesi’nin katkılarıyla müze yaptırıldı.

Editör: TE Bilişim