Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) yabancı kuralında yine değişiklik yaptı. Süper Lig kulüplerinin artık 2021-2022 sezonundan itibaren kadrolarında en fazla 14 yabancı futbolcu bulundurabileceklerini belirtti. Bu 14 futbolcunun aynı anda sadece 8’i sahanın içinde olabilecek. Yeni kuralın adı 8’i ilk 11’de 6’sı kulübede.(8+6) Yapılan açıklamanın devamında 2022-2023 sezonu için yabancı sayısının en fazla 12, 2023-2024 sezonu için ise yabancı sayısının en fazla 10 olacağı belirtildi. 2022-2023 sezonunda sahada olacak yabancı sayısı ise 7, 2023-2024 sezonu için sahada olacak yabancı sayısı ise 6 olarak belirlendi.

Bu kararın alınmasını savunanlar, daha çok yerli futbolcu yetiştirmenin ve oynatılmasının bu kararla olabileceğini düşünerek, bu kararı ülke futbolunun kurtuluşu adına aldıklarını ve Türk futbolculara yönelik olduğunu savunuyorlar. Yabancı kısıtlamasının gelmesiyle ülke kulüplerinin maddi hasarlarını en aza indireceklerini düşünüyorlar. Alt yapıdan oyuncu yetişecek ve kulüpler alt yapıdan oyuncular oynatmak zorunda kalacaklar. Bunların hepsi tamamen hayal ürünü ve gerçekle uzaktan yakından hiçbir alakası olmayan inanışlar.

Yabancı kısıtlamasının geldiği zamanlarda, yerli futbolculara ödenen astronomik bonservis bedelleri ortada. Tarık Çamdal, Alper Potuk, ve daha niceleri. O dönem de 1-2 milyon Euro’ya alacağın futbolcular, yabancı kuralı gereği bonservislerine 4 ille 6 milyon Euro bandında paralar ödenerek transferleri gerçekleşti. Bu paraları ödeyerek transferleri gerçekleşen futbolcular kulübe verdikleri hizmetler de ortada. Kısıtlamanın olduğu dönemlerde de alt yapıdan yetişmiş futbolcularda da gözle görülür bir artış yok. Futbolcu ihracatında da bir artış gözükmüyor.

Yabancı kısıtlamasının serbest olduğu dönemeler ise kulüplerimiz ciddi manada hem yetiştirme hem ihracatta iyi işlere imza attı. Cengiz Ünder, Çağlar Söyüncü, Ozan Kabak, Zeki Çelik, Yusuf Yazıcı gibi isimler Avrupa kulüplerine imza attılar. Futbolcu yetiştirmenin yabancı kısıtlamasıyla hiçbir alakası yok. Tamamen tesisleşmeyle doğru orantılı. Alt yapı tesislerin ne kadar iyiyse, antrenörlerinin donanımı yeterli düzeyde varsa iyi futbolcu çıkmaması için hiçbir sebep yok. Kısıtlamaların yerini planlar, projeler almalı.

Son olarak futbolda pasaport oynamaz. Kim iyiyse o oynar.