Aşk, insanlık tarihinin başlangıcından bu yana varlığını sürdürmüş, bana göre kutsal bir duygudur. Ruhun devinimidir, yenilenmesi, kaos yaşamasıdır. Şiir bu duygunun sözle dışa vurumudur ve o da en az aşk kadar eskidir. Yazıdan önce ses vardı, söz vardı. Sözün sanat olduğu dönemlerde, ozanlar, düşünürler, filozoflar, dengbêjler aşklarını, acılarını, umutlarını ve karamsarlıklarını insan ruhuna dokunacak şekilde süsleyerek dile getirirlerdi. Söz, şiirleşirdi o zaman; anne sütü gibi berraklaşır, tatlılaşır, ruha sinerdi. Her şair, her dengbêj, her filozof sözü, şiiri kendi gönül dünyasından süzerek dillendirirdi.

Bu kez yolumu şiirin ve aşkın okyanusuna düşüren Şair Abdurrahim Kılıç’ın 2019 yılında Klaros Yayınları etiketiyle yayınlanan Yasaktır Bu Aşktan Çıkmak isimli şiir kitabı. Aşkı gönlüne nakışlayan şair de, “Kalbimde çırpınan kelebek ölüsü / Garip bir aşkla arıyor rengini,” dizeleriyle bir arayışı resmediyor.

Şairin ve şiirin çok olduğu, hemen hemen herkesin şiir yazdığı günümüzde, kaliteli, insan ruhuna dokunan, felsefi derinliği olan, hem coşturan, hem düşündüren dizelerle karşılaşmak oldukça zor. Artık şuna inanıyorum; iyi şiir var, iyi şair de var ama ona ulaşmak her zaman kısmet olmuyor. İşte Abdurrahim Kılıç da o şairlerden biri benim için. Çoşkun, lirik bir anlatımı var ve dili, anlatımı çok iyi, çok başarılı… Gözlemleyen, sorgulayan, yaşadığı coğrafyanın, yaşadığı zamanın tanığı bir şair. O aşkın şairi, ‘kalbi hep aşka çırak’ bir şairin kutsal arayışı da aşk olur elbet.

“Gözlerin var günah kıyısı akşamlardan

Say ki yarası dağ çoğaltır çocuklara

Gözlerin var dökülen çığlık uçurumlardan

İlham kuşanan serçe gerek duymaz kanatlara”

Küllenmiş sevdaların, lal duyguların dilidir şairler. Aşk adamıdırlar, bir yanları yaralıdır ve kanamaktadır. Bu yüzden aşkı en iyi onlar anlatır.

Her şair biraz filozoftur, Kılıç da öyledir, bunu dizelerinde çokça hissettiriyor. ‘Bildiğim tüm dillerde Tanrıdır ıslık’ deme cesaretini gösteren bir filozof. Şair, dile hâkim, her sözcük, her dize derin anlamlar yüklü. Uzun, derinlikli, büyüleyici yolculuklara çıkarıyor okurunu. İnsan ruhuna dokunan, duygularını ılık bir yel gibi okşayan kaç şair var? Onlardan biridir Abdurrahim Kılıç.

“Yasaktır Bu Aşktan Çıkmak” isimli şiir seçkisi, Klaros Yayınları tarafından yayınlandı. 67 sayfa ve 22 şiirden oluşuyor. Şair Abdurrahim Kılıç, edebiyat birikimi olan çok yönlü, entelektüel, naif bir şair. Kürtçe, Türkçe yazan, Televizyon ve gazeteciliğe gönül vermiş biri. Daha önce keyifle okuduğum, “Cebimdeki Çakıl Taşları” isimli şiir kitabıyla 2008 yılında Homeros Şiir Ödülünün de sahibi. Kürtçe Yayınlanmış “DilopênJiyanê” adlı bir öykü kitabı da olan şaire edebiyata ve şiire verdiği yürek sıcaklığı için sonsuz teşekkürler… Başarı dileklerimle.