Fuat BULUT'un kaleminden SEÇİMİN NABZI...

DİYARBAKIR’IN yoksullukla boğuşan merkez ilçelerinin başında gelen Bağlar, 400 bin nüfusuyla 31 Mart yerel seçimlerinde kentte belirleyici rol üstlenecek en önemli yerleşim bir yeri. 232 bin 699 seçmenin oy kullanacağı ilçenin nüfusu, Türkiye’deki 36 şehirden büyük.

Bağlar Belediyesi, 21 Aralık 1993 tarih ve 93/5130 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin ilanının ardından, Sur ve Yenişehir ilk kademe belediyeleri birlikte kurulmuş olmasına rağmen yerleşime açılma süreci 50 yıl öncesine uzanıyor. Eskiden bağları ve bahçeleriyle ünlü olan ve adını buradan alan Bağlar’ın bugünkü hali perişan. 50 yıl içinde aldığı göçlerle çarpık beton yığınını andırıyor. Hiçbir yapının neredeyse sosyal alanı yok.

Hizmete susamış bir ilçe

2015’te yaşanan Hendek olayları sonrası Sur’un ve Suriye savaşından göç edenlerin de yükünü sırtlayan Bağlar, kanayan yarası olan yoksulluğa ve hizmete susamış adeta.

31 Mart seçimleri için favori gösterilen parti HDP. Son 20 yılın seçim sonuçları da bunu gösteriyor.

İkinci Parti ise AK Parti. Güneydoğu Ekspres Gazetesi olarak Bağlar sokaklarında seçim nabzını tuttuk, HDP ve AK Parti adaylarına seçilmeleri halinde hayata geçirecekleri projelerini sorduk.

 

AKPARTİ ADAYI HÜSEYİN BEYOĞLU:

“Yoksullar için ‘Alo 121’ hattı kuracağız”

 

AK Parti’nin 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri’nde Bağlar Belediye Başkanlığı için aday gösterdiği Hüseyin Beyoğlu, son 20 yılda ilçe halkının hizmet görmediğini ifade etti.

Bağlar’ın 400 bin nüfusu ile Türkiye’deki 36 kentten daha büyük olduğunu belirten Beyoğlu, “Belediyelerde ödenekler nüfusa göre dağılıyor. Buraya gelen para 36 ilden daha fazla olmasına rağmen hizmete dönüştürülmemiştir. Nereye harcandığı meçhul, hizmete harcanmadığı kesindir” diye konuştu.

“İlçeyi yeniden inşa edeceğiz”

İki ay önce seçim çalışmasına başladığını, 13 bin esnaf ve 400’den fazla kahvehane ziyareti gerçekleştirdiğini anlatan Hüseyin Beyoğlu, şöyle devam etti:

“Her akşam en az iki eve konuk oluyorum. Apartman ve mahalle sakinleriyle bir araya geliyorum. Öyle dramlar var ki! Millet aç, yoksul ve perişan halde. Şimdiye kadar hiçbir belediye bu insanlara gelip derdini sormamış. Allah’ın izniyle biz kazanırsak ilk projemiz Bağlar’da kentsel dönüşümü hayata geçirmek olacak.

Devletimizle, hükümetimizle, belediye iş birliğiyle Bağcılar bölgesindeki arazilerimizde dev siteler yapacağız. Bunlar 2+1 daireler olacak ve Bağlar halkına maliyetiyle vereceğiz. Kentsel dönüşüm 3 etaplı olacak. Kentsel dönüşüm başladığı zaman; yollar duble olacak, siteler inşa edilecek, parklar, halı sahalar ve kültür evleri gibi sosyal alanlar yapılacak. 5 yıl içerisinde elimizden gelen her şeyi yapacağız. Bağlar’ı Diyarbakır’a yakışır şekilde inşa edeceğiz.”

“Yaşam standardını yükselteceğiz”

Bağlar’da 10 mahalleye aşevi kuracaklarını ve sabah/akşam olmak üzere günde iki öğün yemek dağıtacaklarını vurgulayan Beyoğlu, “Belediye de “ALO 121” çağrı merkezini kuracağız. Bu çağrı merkezinin bir ekibi olacak. Çağrı merkezine gelen aramalar üzerine bu ekip yoksul insanları tespit edecek ve gereken yardımları sağlayacak. Buzdolabı yoksa buzdolabı alınacak, hasta ise tedavileri yapılacak. Biz ötekileştirme yapmadan belediyecilik yapacağız. Bir işçi alınacaksa bu AKPartili bunu işe alayım demeyeceğiz. Bağlar 5 yılın sonunda Batı’daki bir kentin yaşam standartlarını kazanacak. Bağlar halkı bu kez HDP’ye kırmızı kart gösterecektir.”

HÜSEYİN BEYOĞLU KİMDİR?

1964 yılında Diyarbakır’ın Lice İlçesi’nde doğdu. 1998 yılında Anadolu Üniversitesi’nden mezun oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı’nda İmam Hatip ve Mürakıp (Diyanet İşleri Müfettişi) olarak görev yapıp emekli oldu. AK Parti’de sırasıyla Kayapınar İlçe Başkan Yardımcılığı, Diyarbakır İl Başkan Yardımcılığı ve Bağlar İlçe Başkanı olarak görev yaptı. Halen özel öğretim ve eğitim sektöründe yönetim kurulu başkanlığı yapmakta. Evli ve 7 çocuk babası.

 

“İşi bıraktığımız yerden devralacağız”

HDP’nin 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri’nde Belediye Başkanlığı için aday gösterdiği Zübeyde Zümrüt ve Zeyyat Ceylan, ilçede yaşanan sorunları ve seçilmeleri halinde hayata geçirecekleri projeleri gazetemize anlattı.

Zeyyat Ceylan, sosyo-ekonomik sebepler ve çatışmalı süreç nedeniyle ilçenin son 40 yılda aldığı göçlere dikkat çekerek, “Sonuç olarak yoksulluğun zirve yaptığı bir yer haline geldi burası. Bunu ifade ederken rahatsız oluyoruz. En büyük tespitlerden biri bu bizim için. Yoksulluğun beraberinde getirdiği birçok sorundan bahsedebiliriz. On binlerin işsizliğinden, evine ekmek götüremeyen ve asgari ihtiyaçlarını karşılayamayan, elektrik faturalarını ödeyemeyen ve bununla birlikte kaçak yapmak zorunda kaldığı için; hain ve suçlu ilan edilen bir kesimden söz ediyoruz. Temel projelerimizin başında bu sorunları hem soyut, hem de somut olarak ele alıp baş etmek var. Bağlar Belediyesi olarak temel yaklaşımlarımızdan biri yoksulluk haritasını çıkarmak ve yoksullukla mücadele etmektir. Bunu sadece belediyenin gücü ile değil, toplumun tüm dinamiklerinin bir şekilde sürece dahil olması ve üstüne düşeni yapması gerekir. Bize göre en insani, en vicdani, en ahlaki projelerin başında bu proje gelmektedir” diye konuştu.

“Kadın danışma merkezlerini yeniden açacağız”

Bağlar’da çarpık ve kontrolsüz bir binalaşma nedeniyle risk teşkil eden haneler bulunduğunu ifade eden Bağlar Belediyesi Eşbaşkan Adayı Zübeyde Zümrüt ise şunları söyledi:

“Şehrin tüm insanları için 24 saat yaşanılabilir bir kent olması için çabalayacağız. 18 yıllık bir geçmişimiz, tecrübemiz ve bu konularda sarf edilen emekler, çabalar var. İşi sıfırdan almıyoruz. Bıraktığımız yerden alıyoruz. Kayyumların gelişiyle birlikte hayata geçirdiğimiz birçok proje yok edildi. Örneğin; kadınlar için kurduğumuz kadın danışma merkezleri ve kadın yaşam merkezlerini yeniden açacağız. Kadına dair birçok sosyal kurum açmaya devam edeceğiz. Kadın temsiliyetini ve kadın eşitliğini ön plana çıkaracağız. Yeşil alan, caddelerin ışıklandırılması bunun yanında; kadın, çocuk, yaşlı ve genç insanlarımızın sağlıklı vakit geçirebileceği alanlar yaratmak istiyoruz. Yerel yönetim deyince biz demokrasi kültürü olarak algılıyoruz. Herkesin kendi kendini yönettiği, tek merkezli olmayan bir yönetim istiyoruz.”

ZEYYAT CEYLAN KİMDİR?

1968 yılında Diyarbakır’ın Hazro İlçesi’nde doğdu. 1996 yılında Siirt Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği bölümünden mezun oldu. 2 yıl Silopi’de ,18 yıl da Diyarbakır’da öğretmenlik yaptı. 2000 yılından bu yana Eğitim-Sen ve KESK’in birçok yönetim organında görev aldı. 2010 yılından beri Kurdî Der çatısı altında Kürt dilini inceleme, araştırma-geliştirme ve anadilde eğitim alanında çalışmalar yürüttü.

ZÜBEYDA ZÜMRÜT KİMDİR?

1967 yılında Bingöl’ün Genç İlçesi’nde doğdu. İlk ve ortaokulu Genç’te okudu.12 Eylül darbesinden sonra babasının sürgün edilmesi nedeniyle Çukurova’ya göç etti. HADEP ve DEHAP olmak üzere birçok yönetim kademesinde yer aldı. 2010 yılında Diyarbakır’da DBP Kayapınar İlçe Başkanlığı,2011 yılında da DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanlığı görevlerinde bulundu. HDP Parti Meclisi ve MYK üyesi.

 

Editör: TE Bilişim