ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA
Coğrafi işaret tescil belgesi alan Diyarbakır Ciğeri, namını bütün Türkiye'ye yaymış durumda. Hem yerli hem de yabancı turistlere hitap eden Diyarbakır ciğerini, şehirde kimisi sabahları tüketirken kimisi de akşamları tüketmeyi tercih ediyor. Gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e açıklamada bulunan Lokantacılar Kebapçılar ve Tatlıcılar Esnaf Odası Başkanı Haşim Elkaan, ciğerin ekonomik anlamda Diyarbakır'a katma değer katarak, işsizliği önlediğini söyledi.
CİĞERİN KİLOSU 850 TL’YE YÜKSELDİ
Yılın başında ciğer fiyatında artışların başladığını vurgulayan Elkaan, şuan ciğerin kilosunun 850 TL, porsiyon fiyatının da 330 TL olduğunu belirtti. Fiyat artışlarının en büyük nedenlerinden birinin işyerleri giderleri olduğuna vurgu yapan Elkaan, "İş yeri faturaları ve personel giderleri çok fazla. Dolayısıyla bu porsiyon fiyatlarına da yansıyor.
Tabi semtten semte de fark var. Daha gelir ortalaması düşük semtlerde esnafın da gideri daha az oluyor, fiyatlar ise biraz daha uygun oluyor. Ama kentin daha elit semtlerinde yani 75 gibi ve devasal restoranlarda giderler daha çok olduğu için fiyatlar da daha yüksek oluyor. Ayak üstü yediğin ciğerle, restoranlarda oturup yediğin ciğerin gideri de değişiyor Çünkü yanında salatası ve ek ürünleri var.
Sadece bir tane kırmızı kapya biberin fiyatı 3 TL'dir. Oturan sınırsız biber yiyor. Yani restoranlarda oturduğunda sadece ciğeri yemiyorsan, on tane mezesi de var. Ayrıca Türkiye'de şuan en fazla ciğer tüket kent Diyarbakır. Diğer kentlerden de ciğer ihracat ediyoruz. Nakliyesi ve tüm giderleri de fiyata yansıyor" dedi.
TÜKETİM ARTIYOR, FİYATLAR YÜKSELSE DE ETKİLENMİYOR
Coğrafi işaret belgesiyle beraber namı Türkiye'ye yayılan Diyarbakır ciğerinin müşterisinin de çok fazla olduğuna işaret eden Elkaan, "Müşteri anlamında çok fazla bir talep oluyor ciğere. Eskiden buraya gelen yerli ve yabancı turistler kadayıf yer ve alırdı, ama şuan kadayıfın yanında mutlaka ciğerin tadına bakıyor. Fiyatlar ne kadar yükselirse yükselsin tüketimi etkilemiyor. Dışarıdan gelen turistler fiyata bakmıyor ve ilk yedikleri şey artık ciğer oluyor. Bu yüzden tüketim de arttı" diye konuştu.
2025 HEDEFİ: 3 BİN TON CİĞER TÜKETİMİ
Yıllara göre tüketim oranını da açıklayan Elkaan, "2023 yılında 2 bin ton, 2024'te 2 bin 600 ton, 2025 yılında gerçekleşecek olan Sur Yolu Festivali ve Gurme Fuarı'nın da etkisiyle hedefimiz 3 bin ton" dedi.
İŞSİZLİKLE MÜCADELEDE DİYARBAKIR CİĞERİNİN ROLÜ
Diyarbakır ciğerinin kentte işsizliği önlediğine dikkat çeken Elkaan, "Ciğer salonlarının açılmasında çok yoğun bir talep var. Şuan ciğer sektöründe 5 bine yakın istihdam sağlanıyor. Ciğer, ekonomik anlamda Diyarbakır'a bir katma değer katıyor. İşsizliği önlüyor" ifadelerini kullandı.