Fuat Bulut – Özel Haber

Doğal kaplıcaları ile dünyada ün yapan Diyarbakır’ın Çermik İlçesi’ndeki Affan Höyüğü, 2009-2011 yıllarında yapılan kazılarla ortaya çıkarıldı. Başarı Köyü sakinlerinin kendi sınırları içerisinde yer alan Affan Höyüğü’nde yoğun olarak çanak-çömlek parçaları ve duvar kalıntılarını bulması üzerine Diyarbakır İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü harekete geçti.

KENT ENVANTERİNE KAYDEDİLDİ

Arkeologların yaptığı çalışmada çanak ve çömleklerin yanı sıra etrafı taş duvarlarla örülü dikdörtgen mezarlar da bulundu. Bunun üzerine SİT Alanı’na alınan Affan Höyüğü, Diyarbakır İl Kültür Envanteri’ne kaydedildi. Bulunan kalıntıların M.Ö. 3 bin ve bin tarihlerinden kalma olduğu tespit edildi.

DTSO VE TMMOB UYARDI

Çermik merkeze 10 kilometre mesafede bulunan Affan Höyüğü, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ve TMMOB Amed İl Koordinasyon Kurulu tarafından ortaklaşa yapılan “Diyarbakır İli Tescilli ve Tescile Değer Tarihi Yapılar Araştırma Raporu”nda da yer aldı. Raporun “gözlem” bölümünde tarihi kalıntı ile ilgili şu ifadeler yer aldı: “Kaçak kazılar alan için tehlike arz etmektedir. Herhangi bir koruma önlemi bulunmamaktadır. Alanın etrafının tel örgüyle çevrilip arkeolojik bir alan olduğuna dair uyarı levhaları bulunmalıdır.”

Muhabir: FUAT BULUT