DEM Parti Milletvekili Serhat Eren'in Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergeye göre, Diyarbakır Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi'ndeki Ortopedi Servisi'nde, bazı doktorların, gerek olmadığı halde 75'ten fazla hastaya platin taktığı iddia edildi. Bu hastaların çoğunun kırık olmayan kemiklerine yapılan bu müdahalelerin maddi kazanç amacıyla yapıldığını ifade eden Eren, skandalı ortaya çıkaran doktorun ise, medikal firmalarla işbirliği yapan kişiler tarafından mobbing ve baskıya uğradığına dikkat çekti.
SAĞLIK BAKANLIĞI’NA SORULAR
Serhat Eren, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'na şu soruları yöneltti:
“*Diyarbakır Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi'ndeki skandalla ilgili Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan soruşturmanın kapsamı nedir? Soruşturma ne zaman tamamlanacak ve sonuçları kamuoyuna açıklanacak mı?
*Gereksiz platin takan doktorlar ve bu duruma göz yuman hastane yöneticileri hakkında herhangi bir idari veya hukuki işlem başlatılmış mıdır?
*Medikal şirketlerle işbirliği yaptığı iddia edilen doktorlarla ilgili herhangi bir inceleme yapılmakta mıdır?
*Sağlık Bakanlığı, gereksiz tıbbi müdahalelere ve hasta sağlığını hiçe sayan uygulamalara karşı hangi önleyici tedbirleri almaktadır?
*Sağlık alanındaki çeteleşmelere karşı Bakanlık tarafından yeni bir eylem planı hazırlanmakta mıdır?
*İstanbul’daki Yenidoğan çetesi skandalının ardından alınan önlemler nelerdir? Bu tür vakaların artışı, denetim mekanizmalarının yetersiz olduğunu göstermiyor mu?
*Hastalara gereksiz platin takılması sonucu oluşabilecek zararların tespitine yönelik bir sağlık taraması yapılacak mıdır? Mağdurlara tazminat ödenmesi planlanmakta mıdır?
*Türkiye genelinde benzer vakaların tespiti için Sağlık Bakanlığı tarafından geniş çaplı bir denetim başlatılacak mıdır?
*Devlet hastanelerinde doktorların medikal firmalarla olan ilişkileri düzenli olarak denetleniyor mu? Bu denetimler ne kadar etkilidir?
*Hastanelerdeki tıbbi malzeme kullanımı bağımsız denetimlere tabi tutuluyor mu? Bu denetimlerin sonuçları kamuoyu ile paylaşılmakta mıdır?
*Ortopedi servisindeki bu olayın ardından, diğer branşlarda benzer uygulamalar olup olmadığı araştırılacak mıdır?
*Olayı ortaya çıkaran doktorun mobbing ve baskı iddialarına karşı Bakanlık herhangi bir koruma mekanizması oluşturacak mıdır?
*Hekimlerin gereksiz tıbbi müdahalelere zorlandığına dair Bakanlık’ınıza ulaşan şikâyet sayısı nedir? Bu tür şikayetler üzerine hangi işlemler yapılmıştır?”