Fuat BULUT

DİYARBAKIR - HDP’nin 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri’nde Kayapınar Belediye Başkanlığı için aday gösterdiği Keziban Yılmaz ve Necati Pirinççioğlu, Güneydoğu Ekspres Gazetesi’ne konuştu.

2,5 yıllık süreçte üç kayyum değiştiğini ifade eden Yılmaz ve Pirinççioğlu, “Mevcut kayyumun ve önceki kayyumların Kayapınar Belediyesi’nde yarattığı tahribatlar, devrettiği taşınmazlar, çekilen krediler ve edindiği borçlara ilişkin duyumlar aldık. Belediye şuan bir enkaz durumunda. Resmen talan edilmiş. 200 milyon TL civarında bir borç olduğu söyleniyor. 2,5 yıllık süreçte 2 kayyum değişti. İlk kayyumun yolsuzluktan alındığı, ikinci kayyumun vali yardımcısı olması hasebiyle görev değişikliği olduğunu duyduk. Mevcut kayyumun da farklı bir pratiği olmamış aslında. Bugüne kadar hizmet adı altında kayyumların sadece kaldırım ve yol çalışmaları refüj çalışmaları olarak yaptığına tanık olduk” diye konuştu.

Hizmet değil, makyaj yapmışlar”

Kentin asıl sorunlarının çözülmediğini ifaden eden HDP eşbaşkan adayları, şunları belirtti:

“Bazı köylere hiç hizmet gitmediğine tanık olduk. Aslında hizmet dedikleri makyaj ve süslemeden başka bir şey değil. Belediyeyi bu borç batağına sürükleyen kayyumların faaliyetlerini araştırıp kamuoyuyla paylaşacağız. Halkın hakkı olan bu taşınmazları kayyumların niçin devrettiği ve belediye bütçesinin nasıl kullanıldığını tespit edip halkımızla ve kamuoyuyla paylaşacağız. Çünkü belediyeler halkın evidir. Halka hizmet vermesi gereken yerlerdir. Dolayısıyla önceliğimiz kayyumların halk için hizmet adı altında yarattığı tahribatları tespit etmek olacak. Kayapınar ilçesine bağlı köylerde alt yapı, yol, çevre düzenlemesi sorunları var. Bu konuda hiçbir çalışmanın yapılmadığı, hizmetin götürülmediği yerlerin sorunlarını çözeceğiz.”

“Sosyal projelere öncelik vereceğiz”

Nüfus yoğunluğunun olduğu merkezde ciddi alt yapı sorunlarının bulunmadığını vurgulayan Yılmaz ve Pirinççioğlu, “Çünkü görevden alınan arkadaşlarımız 2.5 yıl boyunca alt yapıyı zaten tamamlamışlar. Kayapınar ilçemizin daha çok sosyal alanlara ihtiyacı var. Bizim projelerimiz de bu yönde olacak. Gelişen ve gelişime açık olan yeni bir ilçe Kayapınar. Bu nedenle mimari yapısı, alt yapısı, çevre düzenlemesi gibi sorunları yok. Olan sorunları da daha önceki HDP’li belediyeler çözüme kavuşturmuş. Halkın birbiriyle temasını sağlayacak, kopan ve yıpranan ilişkileri geliştirecek birtakım sosyal projelerimiz olacak. Kadınlar ve gençler için çalışmalarımız olacak. Kadın istihdam alanını açıp kadının her alanda emek sarf edebileceğini, her alanda kendini bulabileceği projeler olacak. Dolayısıyla Kayapınar’ı kadının rengine boyamayı düşünüyoruz. Örneğin çevre düzenlemesini sadece erkekler değil kadınlar da yapabilir. Hatta daha güzel, daha estetik yapabilir. Bu alanlardaki çalışmaları kadınların da yürütebileceği projelerimiz olacak. Çalışma alanında kadınları görmek istiyoruz. Kırsal yerlerde çocuk parkları, oyun alanları yok. Çocuklarımıza alanlar açacağız. Köylerde gençlerimizin keşfedilmeyen yeteneklerini sosyal alanlarda bulabileceği, gösterebileceği mekanlar kuracağız. Spor kompleksi çalışmalarımız olacak. Köylerin sorunlarını gözden geçirerek çözüme kavuşturacağız” diye konuştu.

“Mor tandır büfeleri açacağız”

Kayapınar Belediyesi’nin taşınmazları ve bütçesiyle Türkiye’de ilk sıralarda yer aldığını hatırlatan Keziban Yılmaz ve Necati Pirinççioğlu, şöyle devem etti:

“Fakat kayyumların atanması ile birlikte rant peşinde olanlar Kayapınar’a yöneldi. Dolayısıyla Kayapınar’ın bütçesi nedir, borcu nedir bilmediğimiz için gittiğimiz gibi şunu yapacağız diyemiyoruz. Dersek ve yapamazsak halkımıza karşı mahcup olacağız. Bizim siyaset tarzımız bu değil. Ancak hayata geçireceğimiz önemli projeler var. Örneğin kooperatifleşme faaliyetlerini yapmayı düşünüyoruz. Büyükşehir Belediyesi bünyesinde daha önce kooperatifçiliğin somut örnekleri var. Köydeki damak tadını ilçedeki sofraya taşımak istiyoruz. Mor tandır büfeleri projemiz var. Kayapınar’ın köylerinin büyük bir kısmı hayvancılık faaliyetlerini yürütüyor. Bu hayvanlardan gelen süt ve süt ürünlerini aracı olmadan tüketiciye ulaştırmak anlamında çalışmalarımız olacak. Biz belediyeyi HDP’den devralsaydık projelerimiz belli olacaktı. Çünkü gelir nedir, bütçe nedir bilecektik. Fakat bu bilinmezlikle halkımıza yapamayacağımız şeylerin sözünü veremiyoruz. Zorunlu hizmetler dışındaki sosyal projelerimizi 1-2 yıllık bir sürece ötelemek zorunda kalacağız. Önümüzde sıkıntılı bir süreç var. Ama halkımızla iç içe olacağız. Geçen 2,5 yıllık süreçte halk kendini belediyelerden kopuk hissetti. Bizim bu duyguları onarmamız gerekiyor. Biz belediyeyi halk ile birlikte yöneteceğiz. Halkın istek ve talebine uygun projeler hazırlayıp halka sunacağız. Çalışmalarımızı bu şekilde idame ettireceğiz.”

KEZİBAN YILMAZ KİMDİR?

1982 yılında Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde doğdu. 2004 yılında Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 2008-2012 yılları arasında İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. 2012 yılında Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu Üyeliği’ne seçildi. 2014 yılında DBP Diyarbakır İl Örgütü’nde yönetici olarak görev aldı. 2018 yılında Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu’na tekrar seçildi.

NECATİ PİRİNÇÇİOĞLU KİMDİR?

1975 yılında Mardin’in Derik İlçesi’nde doğdu. 1998 yılında Dicle Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. 2010-2014 yılları arasında Mimarlar Odası Diyarbakır Şube Başkanlığı görevini yürüttü. 2014-2016 yılları arasında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanı iken Kasım 2016’da kayyum atanmasıyla belediyeden ayrıldı. HDP Parti Meclisi Üyesi.

 

Editör: TE Bilişim