13 Ocak'ı 14 Ocak'a bağlayan günde Kürtlerin yılbaşı diyebileceğimiz ‘Serê Salê’, yıllardır gelenek halinde kutlanmaya devam ediyor. Günümüzde bu gelenek azalmaya başlasa da her aileden bir Kürt çocuğu bugünün coşkusunu yaşamıştır.

13 Ocak günü Kürt çocukları, Serê Salê’de çeşitli kıyafetler giyerek ev ev dolaşırlar. Bu kıyafetler genellikle kadın rollüne giren erkekler, kısa skeçler yapan kişilerden oluşur ayrıca Kürtlerin "Serê Salê" de kullandığı sözler de bu gecede sarf edilir.

EV EV GEZMELER

“Serê salê binê malê, Xwedê zarkî bide vê malê” sözü ile bu çocuklar kapı kapı dolaşırlar. Bu cümlenin Türkçe çevirisi ise “Yılbaşı, yılsonu Allah bu eve bir çocuk nasip etsin” anlamına gelir.

Kısa skeçler şeklinde çocuklar tüm evleri dolaştıktan sonra gezdikleri her evden bir miktar para, yiyecek, giyecek artık ne varsa alıp nasiplenmeye çalışırlar.

Kürtler yılbaşını kutlarken “Kalikê Sersalê” yani yılbaşı dedesi kılığına giren bir kişi etrafındaki çeşitli kılıklara giren kişilerden de destek alarak davul zurna şeklinde ev ev dolaşırlar. Serê Salê kutlaması olarak bahsedilen bu görüşme ayrıca çeşitli sözler ve bilmecelerle de desteklenmektedir. Serê Salê’de söylenilen sözlerden biri de “Serê salê binê salê, Xwedê kurekê bide vê malê, Amîn!” sözüdür. Bu söz aslında Kürtlerde yılbaşı yaklaşınca her kesimden kişiler tarafından da nakarat şeklinde tekrarlanmaktadır.

GELENEĞİ YAŞATMAK İÇİN KAMPANYA

Serê Salê geleneğinin kutlandığı şehirler genellikle Kürt nüfusunun olduğu iller olarak karşımıza çıkmaktadır. Yani Kürtlerin yaşadığı her yerde Serê Salê kutlaması yapılmaktadır. Her şehirde bu kutlamalar yapılırken son yıllarda bu geleneğin diri kalması için çeşitli dernek ve STK’lar da bu özel günü desteklemektedirler. Örneğin geçen yıllarda Serê Salê kültürünü diri tutmak adına bir çok derneğin liderliğinde öncellikle Diyarbakır başta olmak üzere Şırnak, Mardin, Batman ve Siirt gibi bir çok şehirde kutlandı.

Editör: Beritan KAYA