Van’da Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) öncülüğünde Abdullah Öcalan'ın 76'ncı yaş gününü kutlayan 23 kadın hakkında açılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi.
İpekyolu ilçesine bağlı Erek Dağı’nda 3 Nisan’da bir araya gelen kadınlar, yaktıkları ateşin etrafında 4 Nisan’ı kutlamıştı. Kutlamada Öcalan'ın fotoğraflarının bulunduğu dövizler taşınmış ve Öcalan lehine sloganlar atılmıştı.
KOVUŞTURMAYA YER YOK KARARI VERİLDİ
Van Jandarma Komutanlığı kadınlar hakkında “Örgüt propagandası” yaptıkları iddiasıyla soruşturma başlatılması için Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
Başvuruyu inceleyen savcılık, “Suçun oluşabilmesi için örgütünün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek nitelikte eylemde bulunulması gerektiği, somut olayda video kayıtları incelendiğinde bu şekilde bir eylemin tespit edilemediği, videoda çalan şarkı sözlerinde örgüt propagandası suçu kapsamında sözlerin bulunmadığı, bu sebeple eylemin suçu ve suçluyu övme suçu kapsamında kalabileceği, suçu ve suçluyu övme suçu açısından ise objektif cezalandırılabilme şartı bulunduğu, kanun koyucunun bu suçun oluşabilmesi için yakın ve somut tehlike şartlarını aradığı, söz konusu olayda bu şartların da gerçekleşmediği, bu sebeple atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığı” kanaatine vararak, kovuşturmaya yer yok kararı verdi.