Fuat BULUT'un kaleminden SEÇİMİN NABZI...
DİYARBAKIR’IN ilk yerleşim yeri olan tarihi Sur İlçesi, 3 yıl önce yaşanan ve aylarca süren sokak çatışmalarının izlerini taşıyor hala. İlçenin bazı mahallelerinde hala yasak devam ediyor.
116 bin nüfusu olan Sur’un diğer merkez ilçelere verdiği göç sayısı 26 bini buluyor. Sokak çatışmalarının yaşandığı mahallelerde hafriyat çalışmaları ve “örnek ev” inşası sürerken, kira yardımı almak için ikametlerini yasaklı mahallelerden almayan yurttaşlar, eski yaşam yerlerine dönmek istediklerini belirtiyor.
Esnaf eski canlılığı arıyor
Merkezi hükümet, Sur’daki olaylardan sonra bir takım yapısal düzenlemeler yaptı. Gazi, Melikahmet ve Hz. Süleyman caddelerindeki işyerleri tek tip olarak dizayn edilirken, yollara parke taşları döşendi, kaldırımlara dev elektrik direkleri dikildi. Esnafın büyük bir kısmı bundan memnun ancak “Sur’un tarihi dokusunu bozdular” şeklinde eleştiriler de var.
Esnaf, bir dönem Mezopotamya’nın ticaret merkezi konumundaki Sur’da eski canlılığını yakalamak isterken, yurttaşlar ise bir daha hendek tarzı olayların yaşanmamasını ve mağduriyetlerine yeni mağduriyetler eklenmemesini istiyor.
Olmayan mahalleleri için oy verecekler
Sur’daki 66 bin seçmen, bu sorunlar yumağında 31 Mart’ta sandık başına gidecek. 15’i merkezde olmak üzere 101 muhtarlığı bulunan ilçede ilginç bir durum da yaşanıyor. Tamamen yıkılan bazı mahallelerde muhtarlık seçimi de yapılacak. Kira yardımı için ikametleri hala Sur’da bulunan bu seçmenler, olmayan mahalleleri için muhtar adayı olan isimlere oy verecek.
Güneydoğu Ekspres Gazetesi olarak Sur’da seçmenlerin sorun ve taleplerini, adayların projelerini dinledik.
“Kaldığımız yerden devam edeceğiz”
HDP, 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri’nde Sur Belediyesi Eş başkanlığı için Filiz Buluttekin ve Cemal Özdemir’i aday gösterdi.
Sur’daki olaylardan sonra ilçe sorunlarının daha da arttığına dikkat çeken Buluttekin ve Özdemir, “Son olaylarda insanların sadece konut hakları ellerinden alınmadı. Yaşam alanları yok edildi. Kira desteğinde bulunacaklarını söylediler. Bunu bile doğru dürüst yerine getiremediler. Kaldı ki insanlar şöyle söylüyor; evim yıkılmış olabilir fakat ben çadır da kurup kendi toprağımda kalabilirdim. Birçoğu Bağlar ilçemize veya çevre mahallelere göç etti. Tutunamadılar, tekrar Sur’a döndüler. Göçün göçünü yaşadılar bir kez daha” diye konuştu.
“Halkın önceliğine göre hareket edeceğiz”
Geçmişten bugüne kadın özgürlükçü düşünceyi ve yerelden yönetimi savunduklarını ifade eden HDP eş başkan adayları, sorunların tespiti, çözümü ve karar alma süreçlerini halkla birlikte yapacaklarını söyledi. Buluttekin ve Özdemir, şunları belirtti:
“Eş başkanlık ve eşit temsiliyeti hedefliyoruz. Halk toplantılarımızı tekrardan yapacağız. Çünkü nasıl bir belediyeyi devralacağımızı bilmiyoruz. Bizim vaat ettiklerimiz halkımızın talepleri ve istekleri üzerine olacak. Halkın önceliği, ihtiyacı ne ise ona göre planlamalar yapacağız. Bu planlamaları da halkımızla birlikte yapacağız. Gençlerimizin ihtiyaçlarına yönelik sosyal faaliyetlerini yapabilecekleri mekanlar açacağız. Kadın istihdamını arttıracak projeler ve kapatılan kadın merkezlerini yeniden açacağız. Çocuklar için park ve oyun alanı yaratacağız. Kadınlarımızın kendini görebileceği yerler önceliğimiz olacak. Rant bölgesi olmasını engelleyeceğiz. Sur’daki ucube yapılara alışmayacağız. Bununla ilgili siyasi ve hukuksal mücadelemize devam edeceğiz.
“Sur’u cezaevi görünümünden çıkaracağız”
Buranın insansızlaştırılmasını da istemiyoruz. Burası güzelse insanıyla, renkleriyle, diliyle, kültürüyle güzeldir. Amacımız Sur’u gelecek nesillere bu şekilde götürebilmektir. Sur aynı zamanda Diyarbakır turizmini canlandıran kalbi diyebileceğimiz bir mekan. Sur şimdiki durumuyla turizm için uygun değil. Çünkü turizm bir yerin var olan dokusuyla, kültürüyle, içinde yaşayan insanlarıyla daha güzel. Şu an Sur kapalı ceza evi gibi ve beton yığınından ibarettir. Esnaf bu betonları kaldırın, eski haline dönüştürün diyor.”
FİLİZ BULUTTEKİN KİMDİR?
1969 yılında Diyarbakır’ın Kulp İlçesi’nde doğdu. Lise mezunu. Umut Işığı Kadın Kooperatifi ile Diyarbakır Kadın Platformu kurucularından. Kadın Akademisi Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı. Evli ve üç çocuk annesi.
CEMAL ÖZDEMİR KİMDİR?
1982 yılında Diyarbakır’ın Lice İlçesi’nde doğdu. Lise mezunu. Sur Belediyesi’nde Meclis Üyeliği yaptı. MEYA-DER’de Yönetim Kurulu Üyeliği, HDP’de Sur İlçe Eşbaşkanlığı ve HDP Diyarbakır İl Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. Evli ve üç çocuk babası.
“Sur’u cazibe merkezi haline getireceğim”
AK Parti, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri’nde Sur Belediye Başkanlığı için işadamı Şafak Yontürk’ü aday gösterdi. Yontürk, seçim çalışmaları kapsamında ziyaret ettiği seçmenlerden yoğun ilgi gördüğünü ifade ederek, “Vatandaşlarımızı dinleyerek onların hayalindeki Sur ilçesini beraber inşa edeceğiz” dedi.
İlçede Hendek olaylarından sonra güven ve huzur ortamının tesis edildiğini vurgulayan Yontürk, hayata geçireceği projelerle Sur’un çehresini değiştireceğini söyledi. Yontürk, projelerini şöyle anlattı:
Her mahalleye cami ve yas evi projesi
“Kültür turizmi açısından Sur'un kadim tarihini tüm dünyaya duyuracağım ve ilçeyi cazibe merkezi haline getireceğim. Merkez mahallelerde kentsel dönüşümler ve sosyal yapıda yaşanır alanlar oluşturmak hedefindeyim. Bağıvar mahallemiz için imar affını yürürlüğe koyacağız. Anzele suyunu değerlendirerek Ulu Cami’ye kadar olan alanda Anzele Göleti Projesi’ni hayata geçireceğiz. Bütün mahalle (köy) yollarını asfalt ve parke taşı ile döşenmesini sağlayacağız.”
“Alo Başkan Hattı” ve Sur için TV dizisi
Şafak Yontürk, hızlı, şeffaf ve üretim odaklı bir belediyecilik anlayışıyla hareket edeceklerini vurgulayarak, “Özellikle gençlerimizin ve kız çocuklarımızın eğitimlerine yönelik etüt merkezleri ve imkânlar dâhilinde okuyan öğrencilerimize burs imkanı sağlayacağım. ‘Alo Başkan’ hattı ile insanlarımız bize bir telefon kadar yakın olacak. Sur ilçemizdeki kadınlarımızla ‘Hanım Eli Projesi’ kapsamında cadde ve sokaklarımızı kentimizin tarihsel birikimlerini el becerileriyle birleştirerek bir dantel gibi işleyip kültür sanat festivali haline getireceğiz. Sur’un tanıtımı için bir tv dizisi projesi yapmayı hedefliyoruz” dedi.
“Şeffaf belediyecilik yapacağız”
Sur’un en büyük sorunlarından birinin işsizlik olduğunu anlatan Yontürk, istihdam sorununu ortadan kaldırmak için yurt içi ve yurt dışındaki iş adamlarını ilçeye davet edeceklerini söyledi.
Yontürk, diğer projelerini şöyle sıraladı: “Belediyemize ait arazilerimizde toplu konut inşa edip düşük bütçeli ödemeler ile vatandaşlarımızı ev sahibi yapacağız. Şeffaf ve hesap veren bir belediye yaratacağım. Tek hedefim ilçemi dünya standartlarında yaşayan kentler seviyesine ulaştırmak olacak.”
ŞAFAK YONTÜRK KİMDİR?
1973 yılında Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde doğdu. Lise mezunu. Çiftçilik ve ticaret ile uğraşıyor. 1995 yılında Diyarbakır Ziraat Odası Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. 1997 yılında Anavatan Partisi İl Örgütü’nde yöneticilik yaptı. 2006 yılında AKP İl Örgütü’nde Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi. 2015 yılında AK Parti’den Diyarbakır Milletvekili adayı oldu.
“Kira yardımı kesildi, perişan durumdayız”
Sur’daki olaylarda evi yıkılan ayakkabı boyacısı Vahit Çetin, daha önce verilen kira yardımını 1 yıldır alamadığını söyledi. Çetin, “Belediye seçimlerinde kim seçilirse seçilsin talebimiz Diyarbakır’a yardım elini uzatmasıdır. İş adamlarımızdan tek isteğimiz Sur’a yatırım yapmalarıdır. Bu halk ekonomik olarak perişan durumda” diye konuştu.
“Uyuşturucu kullanımı ve hırsızlık arttı”
Sur’daki olaylarda hizmet binası havaya uçurulduğu için TV tamircisi dükkanında faaliyetlerini sürdüren Ziya Gökalp Mahallesi Muhtarı Muhsin Sanay, yeniden aday olduğunu belirterek, ilçenin sorunlarını şöyle anlattı:
“Sur’un yapısı çok bozuldu. Uyuşturucu kullanımı ve hırsızlık arttı. İşsizlik diz boyu. İnsanlar artık evine ekmek götüremiyor. Mahallemizde taziye evi, çocuklara oyun alanları yaratılmalı. Benim de projelerim var. Kısmet olur seçilirsem mahallemizin sorunlarını azaltmak için çaba göstereceğim.”